Отидете към основна версия

3 603 27

Питаме ви: Използвате ли телефон по време на движение?

  • телефон-
  • автомобил

Едно от последните изследвания по темата показва, че телефонът в ръката пречи на шофирането и увеличава времето за реакция средно с 0.7 секунди

Снимка: Shutterstock

Броят на шофьорите, които използват телефона в колата, се е увеличил неимоверно през последните години. И по-рано шофьорите се разсейваха с обаждания, но сега все повече използват смартфоните за да пишат съобщение или да изпратят някой емотикон. А някои дори гледат видеоклипове. Всичко това е далеч по опасно от разговорите по телефон по време на движение.

А едно от последните изследвания по темата показва, че телефонът в ръката пречи на шофирането и увеличава времето за реакция средно с 0.7 секунди. При скорост от 60 км/ч например, за времето от 0.7 секунди колата изминава 12 метра. Без значение колко опитен е шофьорът и колко перфектна е колата му, тези 12 метра могат да се окажат фатални при екстремна ситуация на пътя.

В Закона е предвидена глоба за използване на смартфон по време на шофиране. Рядко обаче шофьорите биват глобявани, защото е трудно да се докаже, че водачът е държал телефона и често такива нарушения "падат" в съда. Или с други думи - мерките не са достатъчни.

Това, което се опитваме да ви кажем, базирайки се на последното проучване по темата е, че и шофьорите, и пешеходците не трябва да използват мобилни телефони, когато са на пътното платно. Мястото на смартфона не трябва да е в ръката, докато шофирате.

Вашите разсъждения по темата и това дали сте попадали някога в инцидент поради използване на смартфон в колата, можете да споделите в коментарите. Питаме ви: Какво мислите по въпроса опасно ли е да се използва смартфон по време на шофиране и адекватни ли са мерките, които се вземат от Пътна полиция?

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.

Свързани новини