Last news in Fakti

14 Септември, 2022 10:33 46 629 41

Какво се случва ако премахнете катализатора на колата?

  • катализатор-
  • автомобил-
  • премахване

Поради високата цена много собственици на автомобили решават да не сменят катализатора

Какво се случва ако премахнете катализатора на колата? - 1

Сега в интернет има много реклами, които предлагат премахване на катализатора на колата. И дори безплатно, защото катализаторите имат в състава си много ценни метали, които се плащат скъпо от фирмите за преработка на метали. Какво обаче може да последва от такова действие?

Този въпрос беше разгледан от специалистите от New Cars . Ако говорим за катализатора, тогава неговата цел е доста проста - намалява емисиите, които се генерират по време на работата на двигателя.

По отношение на материалите основната част е керамика, но има покритие от метали, при това благородни - родий, иридий и паладий. И тези метали са доста скъпи. Това до голяма степен е причината катализаторът да е привлекателен за всички майстори.

Какво се случва ако премахнете катализатора на колата?

Трудно е да се каже недвусмислено за експлоатационния живот на катализатора - ако не е имало зареждане с лош бензин, тогава той може да обслужва колата безпроблемно до 150 хиляди км.

Поради високата цена много собственици на автомобили решават да не сменят катализатора след повреда и да заварят обикновена тръба на негово място. Това решение води до повече мощност на двигателя и дори до леко намаляване на разхода на гориво.

Въпреки това се увеличава отделянето на вредни вещества, което се усеща и в салона на автомобила. Без катализатор ще бъде доста трудно да преминете нормален технически преглед, но това, както знаем, не е чак такъв проблем у нас. Останалата част от работата на основните възли и агрегати не се влияе от липсата на катализатор.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    206 18 Отговор
    На колата и става хубаво започва да диша свободно и да върви много ОТ ОПИТ .

    Коментиран от #13, #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Койдозлу

    152 29 Отговор
    Да махнеш катализатора е = на това да махнеш КОВИД маската от лицето
  • 5 Гаглей

    77 6 Отговор
    Случва се тва, че пълни джоба с около 500 Лв
  • 6 Зелени Балкани

    92 198 Отговор
    Коли с махнати катализатори и филтри за твърди частици трябва ДА НЕ МИНАВАТ ГТП!

    Хората са го измислили, но Бай Ганъо бърза да го маха, че да му върви повече каруцата и да "не се запушва" (простата му тиква).

    Коментиран от #9

  • 7 Селянин

    132 36 Отговор
    И нас по голямата част от автомобилите са с деактивирани такива системи. Дори и на новите товарни автомобили се деактивират софтуерно за да не харчат адблу. Затова сме и на първите места по ракови заболявания. Тези вещества си се натрупват и изведнъж DMS за лечение на рак на някое дете или млад човек. Сутрин в града не се диша от тровещи автомобили. В София на голям булевард в час пик въздухът хрупа между зъбите. Кофти маТрял сме и това си е. И не е до пари за повечето хора е до алчност за още повече пари. Визирам фирмите с много товарни автомобили с деактивирани системи, а не дядото с корсата за осемстотин лева.

    Коментиран от #8, #14, #15, #26, #32

  • 8 Мирчо кюмура

    52 2 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    не се бах замислал , ма то нама и с кво да мисла
  • 9 Теле

    56 50 Отговор

    До коментар #6 от "Зелени Балкани":

    Ела ме спри бе зеления

    Коментиран от #28

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Поп Кръстю

    89 17 Отговор
    Отдавна са махнати катализаторите ,защото ги продадохме за пари. Сложихме тел за миене на чинии и се получава същия ефект все едно че има катализатор. Българина е голям майстор ,.
  • 13 Мммда

    44 9 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Точно така колега.
    Направо не можеш я позна
    лети
  • 14 Този

    153 15 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    Не говори глупости от които даже не разбираш. София се намира в дупка с липса на въздушни течения. Също така се наблюдава феномена температурна инверсия. Всичко това спомага за образуването на мъгла над цялото софийско поле. С и без твоя или 100 или 1000 или 10000 катализатора положението ще е едно и също. София е сметище, тецовете горят парцали и гуми. Ромеите се отопляват на парцали и гуми цяла зима. Това е проблема в София.

    Коментиран от #20

  • 15 Мод

    48 7 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    Принципно си прав,само че понеже сме в България не ти гледат емисиите,а гледат талона.
    Т.е. кола на газ замърсява една категория по малко,но те си я пишат на бензин.
    Имаше някаква история с ролсройса на кралицата,бяха му сложили газ ,за да дадат пример и за екология,ама Ганьо ще рече-на таз кола не и отива газ.
  • 16 Какво представлява Ad blue

    43 0 Отговор
    Ад блу състав: Разтворен карбамид (изкуствен тор) в дестилирана вода.
    Затова когато пръски и капки засъхнат, побеляват. Ако си наториш дравчетата с тубата, със сигурност ще се засилят.
  • 17 Класика

    89 5 Отговор
    Всичко е популизъм ,корупция и измама за печелене на пари! Всички знаят че най много мръсотия изхвърча при палене на двигател! А старт- стоп системата постоянно гаси и пуска двигателя!!?? Що за дивотия!!?? Системи за безопасност безброй,а колите все по мощни!!?? И като се треснеш ставаш на кървава марля! Датчици,чипове,таблети,сигнали и звуци,всичко това разсейва шофьора,прави го тъпо- немислещ и глуповато-самонадеян и хоп...- зверски катастрофи! Ел.коли които 100- пъти повече замърсяват въздуха и избиват хората!!!- това е нашествие на демографията на печалбарите срещу изтъпелия добитък!
  • 18 До Зеления

    56 4 Отговор
    Защо никой не коментира,колко замърсява производството на нов автомобил?Купувайте си нови да върви търговията.
  • 19 Туй нещо

    45 5 Отговор
    екологията е хубаво, ама май много се спекулира с него. Туй не правете щот не е еко, онова купувайте, нищо че е скъпо ама е еко. Да, издуханите двигатели замърсяват доста въздуха, но на издухан двигател и 2 нови катализатора да сложиш - пак ще замърсява доста.
  • 20 Браво

    45 6 Отговор

    До коментар #14 от "Този":

    така си е. Който не е роден в София и не се е качвал на Витоша да види как понякога долу в ниското София е покрита със смог - той няма да те разбере. По далеч от София, по-добре когато искаш чист въздух.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шеснайсет

    4 24 Отговор
    И кой го интересува кво тва адблу.? А какво е налягането на 5 камерният компресор на турбокулера двг при мазда Hirion 2917 гд.,нали си философ?
  • 24 Двайсет

    25 4 Отговор
    Иди на летището в Пекин,500 терминала ,погледни нагоре,и тогава ще говориш за таз велика София,погледната отгоре.
  • 25 Николай йосифов

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Защо тогава нас отредените и регистрираните в нещо мвр и прокуратура самите ние се явяваме не защитени от прокурори и полицаи .Знаете ли защо защото нямаме държава имаме банда мошеници.Добрите и изпълните хора
    нямаме вяра на нашата мафиотска държава. За кого господа да гласуваме.Защо не изкараме да гласуваме .Предпочитаме само да псуваме и да не гласуваме.Един мой приятел имаше фраза майко българийо жална македония. Разбрахте ли колко сме криво разбрана цивилизация

    Коментиран от #37

  • 26 Честно казано

    25 0 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    Шофьор съм в Англия. Работих за един арабин, който имаше три камиона. Понеже бяха стари ,а трябваше да влизат в центъра на Лондон, трябваше да се монтират допълнителни филтри. Той купи само един ,след това го прехвърли през трите камиона, които минаха преглед един по един. Това беше много отдавна, защото те нямаха адблу система тогава. След няколко години работих за друг (чернокож) който беше деактивирал системата ,и адблу си показва че има винаги. Ами така е.
  • 27 Моя милост

    22 6 Отговор
    Поредните простотии. Има кислороден датчик и без катализатор той създава проблеми трябва да го излъжете , че имате изправен катализатор.
  • 28 Ами

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Теле":

    Ще се намери кой да те спре,теле
  • 29 генчо

    6 10 Отговор
    в Дания влизаш в затвора например
  • 30 РЕНДЕТО

    22 1 Отговор
    А САМОЛЕТИТЕ КОИТО НЕ СПИРАТ ДАЛИ ИЗХВЪРЛЯТ ВРЕДНИ ЕМИСИИ.....

    Коментиран от #34, #35

  • 31 Гларус

    13 2 Отговор
    Дишайте спокойно и дълбоко въздуха у Софето нали сте големи гражданя ,а всичко що е далеко от морето е провинция,евала на а тез където живеят по морето дишат си йодови пари
  • 32 Питам

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    Паладият и родий в кятализаторите не е ли радиоактивен? Когато катализатора остарее започна да изхвърля тези частици в въздуха ! А за автомобилите е като да махнеш маската от лицето за имам махнати 2 катализатора и след 20км спря да пуши а със катализатор при всяко по сериозно подаване на газ пуши

    Коментиран от #33

  • 33 Ники

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Питам":

    Нормално е да се отпуши колото като е задръстен.
    Иначе за паладия и родий май радиоактивни са само изотопите но не съм ровил по тимета пък и не е установено колата да ги изхвърля.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Паяжина в небето

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "РЕНДЕТО":

    "А САМОЛЕТИТЕ КОИТО НЕ СПИРАТ ДАЛИ ИЗХВЪРЛЯТ ВРЕДНИ ЕМИСИИ....."
    Отиди на flightradar24 com, да видиш екология...
  • 36 Тарикат

    1 9 Отговор
    В нормална държава плащате глоби.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 дидо

    11 1 Отговор
    ако някой реално го беше грижа за екологията нямаше да приравняват 20 г кола на газ с 20 г кола без газ.....
  • 39 Не може

    2 2 Отговор
    да сложиш права тръба вместо катализатор,слага се заместител.И даже с него на компютъра му трябва време за да се адаптира.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 един от многото

    1 1 Отговор
    Няма да има какво да крадат апашите!