Отидете към основна версия

4 132 24

Постоянното лятно часово време би предотвратило 37 000 автомобилни катастрофи - да не говорим за елените

  • лятно часово време-
  • зимно часово време-
  • смяна-
  • катастрофи

Това ще спести 33 човешки живота, 2000 наранявания и разходи за ремонт

Независимо от неприятностите от превключването между стандартно и лятно часово време, които влияят на навиците ни за сън - всичко това има и по-сериозни последици. Ново проучване сочи, че промяната на времето допринася за 37 000 автомобилни катастрофи с елени по пътищата на САЩ.

Докладът, публикуван тази седмица в списание Current Biology , показва, че целогодишното лятно часово време би намалило времето, през което вечерният трафик в пиковите часове се явява в тъмнината всяка година, като това ще предотврати 33 човешки смъртни случая, 2000 наранявания и ще спести около 1.2 милиарда долара ремонтни разходи, произтичащи от тези аварии.

„Числата са изненадващо големи“, съобщи Лора Пру, доцент по наука за дивата природа във Вашингтонския университет и автор на изследването. „Просто се забелязва, че една привидно проста промяна – да не се сменя часовникът обратно през есента, да не се връща назад – би довела до толкова значително намаляване на сблъсъците в цялата страна.“

„Ако шофирате два часа след като се стъмни, има 14 пъти по-голяма вероятност да блъснете елен, отколкото ако шофирате преди да се стъмни“, каза Калъм Кънингам, постдокторант в UW и съавтор на изследването. Междувременно преминаването постоянно към стандартно време би струвало допълнителни 66 човешки живота на година и щети от 2 милиарда долара от допълнителни 74 000 сблъсъка.

За да разберат ефекта от сезонните промени във времето, изследователите събират данни за дивата природа и сблъсъци на превозни средства от повече от 1 милион катастрофи в 23 щата, за да оценят въздействието. Елените са най-активни от двете страни на зазоряване и здрач и данните показват, че шофьорите са много по-склонни да ударят елени, когато вечерното пътуване се извършва по тъмно.

Всяка година в Съединените щати се случват около 2.1 милиона сблъсъка на превозно средство с елени, което причинява икономически загуби за повече от 10 милиарда долара - с 59 000 човешки наранявания и 440 смъртни случая.

Вашингтон е един от 19-те щата, в които законодателните органи са одобрили постоянно лятно часово време, но те изискват действия от Конгреса, за да го въведат в сила. През март Сенатът прецени , като единодушно гласува в полза на Закона за защита на слънцето, който ще направи лятното часово време постоянно целогодишно за всички щати, с изключение на Хавай и по-голямата част от Аризона. Тези два щата ще продължат да спазват целогодишно стандартното време.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.

Свързани новини