Отидете към основна версия

21 810 23

Готова е батерията, способна да захранва 300 000 домове

  • tesla megapack-
  • акумулаторен парк-
  • pillswood-
  • технологии

Tesla Megapack е създадена в Обединеното кралство

В Източен Йоркшир завършва работата по създаването на най-голямото устройство за съхранение на енергия в Европа, базирано на батерии Tesla Megapack. Системата ще може да съхранява до 196 MWh електроенергия и да я доставя с капацитет до 98 MW. Пълното зареждане на батериите продължава около 2 часа и след това те осигурияват електричество на 300 000 домакинства.

Акумулаторният парк, наречен Pillswood, е свързан наскоро към подстанцията на местната електроразпределителна мрежа. Работата беше завършена предсрочно в очакване на тежката зима на фона на енергийната криза в Европа. В същото време обаче основният доставчик на електроенергия за огромната батерия все още не е готов. И поради тази причина тя ще бъде свързана към мрежата през следващата година.

Това е големият офшорен вятърен парк на Dogger Bank, гигантски и амбициозен проект на Обединеното кралство, който ще произвежда до 4.8 GW електроенергия, когато бъде завършен напълно през 2026 година.

Първите две фази от пускането в експлоатация на вятърния парк Dogger Bank ще бъдат завършени през 2023 година и от тях ще се възползва акумулаторния комплекс Pillswood. Батерията ще може да изглажда пиковете на потреблението и да съхранява енергия в часовете с най-малко натоварване на електрическата мрежа. Без този комплекс вятърните генератори ще трябва да се изключват в часовете с ниска консумация.

Това е третият проект на Tesla за разполагане на батерии Megapack в Обединеното кралство. Всички проекти се изпълняват от местната компания Harmony Energy Limited. Преди това Tesla произведе батерии с капацитет от 15 и 68 MWh за клиента. При цялото удобство на литиевите батерии за съхраняване на енергия, те имат едно неприятно свойство - възможността за случайно запалване. Батериите Megapack вече се запалваха в Австралия и САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.

Свързани новини