Last news in Fakti

25 Декември, 2022 11:00 2 415 5

Лепенка следи нивото на хемоглобина

  • хемоглобин-
  • технологии-
  • лепенка

Пластирът проследява нивата чрез иновационен фотоакустичен метод

Лепенка следи нивото на хемоглобина - 1

В САЩ създадоха електронен фотоакустичен пластир, който може да проследява биомолекули в дълбоки тъкани. включително хемоглобин. Според експертите от Калифорнийския университет в Сан Диего такава лепенка ще помогне за откриване на животозастрашаващи състояния, като злокачествени тумори.

Хемоглобинът е протеин, който доставя кислород до телесните тъкани. Колко добре кръвта преминава през тъканите зависи от количеството на този протеин. Ако преминаването е лошо, това може например да причини органна дисфункция. За диагностициране на животозастрашаващи състояния е необходимо да се следи нивото на хемоглобина.

Има няколко начина за контролиране на нивата на хемоглобина. Това са например ядрено-магнитен резонанс и рентгенова компютърна томография, но те изискват обемиста апаратура. Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего измислиха нов начин - използвайки гъвкава лепенка, която проследява хемоглобина чрез фотоакустичен метод.

На пластира има лазерни диоди и пиезоелектрични преобразуватели. Всичко това е базирано на силикон. Благодарение на работата на тези лазерни диоди и преобразуватели се получава триизмерно изображение на биомолекули.

Според авторите на разработката електронният пластир е по-безопасен от другите методи и освен това лесно се закрепва към кожата. Иновацията е разгледано изключително подробно в статия, публикувана в Nature Communications.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галина Колева,

    1 1 Отговор
    Дано бъде въведено като диагностичен метод.
  • 2 Тарикат

    2 3 Отговор
    А лепенка която следи банковата ми сметка и добавя в нея пари, кога ще направите
  • 3 Гюлю

    4 0 Отговор
    Радо,Радо ама много си неграмотен бе мойто момче!
  • 4 стих

    0 0 Отговор
    Всичко това(ЦИЦИТЕНАФОЛК-ПЕВАЧКИТЕ) е базирано на силикон.
  • 5 дивака

    0 0 Отговор
    Докарайте и в българия де