11 Септември, 2024 12:12 1 395 9

Знаете ли, че прането на ниската температура запазва дрехите

  • пране-
  • ниска температура-
  • въглероден отпечатък-
  • технологии

Седемгодишна изследователска програма доказва, че дрехите - включително дънки и тениски, могат да бъдат над 50% по-устойчиви във времето при по-щадящо пране

Знаете ли, че прането на ниската температура запазва дрехите - 1

Изборът на по-ниски температури и по-кратки програми на пране може да удължи живота на дрехите ни с повече от 50%. Ново проучване доказва, че ако перем обикновена памучна тениска на 30°C с програма за 59 минути, то тя ще издържи над 50% по-дълго, отколкото ако я перем при стандартна програма до 120 минути на 40°C.

Проучването е проведено от марката AEG, която е част от глобалната компания за електроуреди Electrolux Group. Изследването обхваща над 14 000 респонденти в Европа от 2020 година насам и е насочено към две основни теми – съхраняване и удължаване живота на дрехите ни и намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда.

Модната индустрия е един от най-големите замърсители на околната среда. Tя е отговорна за близо 10% от въглеродните емисии в глобален мащаб, което надхвърля международните полети и морските превози взети заедно. Средностатистическият европеец изхвърля над 6,5 кг дрехи годишно, 87% от които се изгарят или попадат на сметището, често преди да са износени.

Това е еквивалентно на почти 13.5 тона дрехи, изхвърляни всеки ден. Според WRAP, базирано в Обединеното кралство НПО за климатични промени, удължаването на живота на дрехите е ключов начин за намаляване на екологичния отпечатък на текстила.

Проучването на AEG сочи, че продължава предизвикателството да се насърчат хората да избират по-щадящи програми за пране:
59% от домакинствата в Европа твърдят, че перат дрехите си главно при 40°C и нагоре.
Само 12% от европейците смятат, че продължителността на програмата влияе на живота на дрехите, въпреки че това може да има значителен ефект.
Две трети (66%) от европейците са установили, че при пране на по-висока температура може някоя дреха да се свие или да бъде деформирана.
Почти три четвърти (74%) също отчитат избледняване на цветовете.
Почти 8 от 10 европейци (79%) признават, че грешките при прането са резултат от собствените им действия. Най-честата причина, която посочват, е твърде високата температура.

Причините за предпочитанието на европейците към по-високи температури при прането са разнообразни. Въпреки че повечето са доволни от резултатите при 30°C, над една трета (34%) се съмняват, че тази температура ще премахне петната, а навикът е втората най-честа причина.

Данните сочат още, че настройката за памучни тъкани при 40°C е най-често използваната на пералните машини, като продължителността на програмата обикновено варира между 90 и 120 минути. Идеалният вариант би бил уредите по подразбиране да се настройват на най-ниската оптимална температура.

Въпреки че новите уреди позволяват промяна на настройките, 74% от потребителите остават на стандартната температура, а 30% не знаят, че могат да я променят. За да се удължи животът на дрехите и да се намали тяхното въздействие върху околната среда, се препоръчват следните пет стъпки.

Стъпка 1: Помислете преди пране.


Изберете правилни настройки, за да избегнете свиване и избледняване, което води до преждевременно изхвърляне на милиони дрехи. Използвайте уреди с функции като автоматично дозиране на препарата и кратки програми за премахване на упорити петна.

Стъпка 2: Бъдете по-умни с технологията.

Повечето хора не се възползват напълно от възможностите на уредите си. По-малко от половината (46%) рядко се запознават с инструкциите, а 22% никога не го правят. Разбирането на уреда може да доведе до по-устойчиви избори.

Стъпка 3: Настройте по подразбиране на 30°C

Проверете стандартните настройки и ги променете на 30°C, подходящи за повечето пранета. При избор на нов уред, изберете такъв с настройки, благоприятни и ефективни за дрехите.

Стъпка 4: Намалете времетраенето.

По-кратките програми могат да удължат живота на дрехите. Те също така намаляват енергопотреблението, което е важно за 77% от потребителите. Намаляването на стандартните времеви настройки е стъпка, която домакинствата могат да предприемат веднага.

Стъпка 5: Прочетете. Носете. Освежете.

Винаги проверявайте етикета за грижа - посочената температура е максимална, не препоръчителна. Честото пране износва дрехите, затова ги носете повече пъти между пранетата, проветрявайте ги и почиствайте петната отделно. Изберете уред с функция за пара, който освежава дрехите, пести вода и ресурси и намалява гънките и миризмите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въглищаря Петер Мунк

    8 2 Отговор
    Пере ги, ама после осмърдяват гардероба на вкиснато!
    Сигурен съм и че и на 5 градуса ще се "изперат"!
  • 2 ама вие честно ли

    3 6 Отговор
    е то трябва да си много тъп за да не го знаеш!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Ами махайте реотаните!
    А знаете ли че доста гадни и вредни паразити не ги е страх от препаратите , а от поне 60°С❗
  • 4 баба Гъда

    10 1 Отговор
    25годишно изследване доказа,че ако не ги перете дрехите ще са вечни.
  • 5 нарочно се пере на 100 градуса

    4 1 Отговор
    така произвеждат пералните . изгаря бацилите и измива петънцата от мръсотии . на 30 нищо не се омива . после личи . за 2 часа пране дрехите се почистват и омачкват .
  • 6 Кравар

    2 0 Отговор
    Ноу шит?
  • 7 И какво от това

    7 2 Отговор
    Запазва дрехите, а заедно с тях бактериите и бацилите, гъбичките и мръсотиите.
  • 8 Пере бабината ви

    5 0 Отговор
    на 30гр. пералната замирисва на кенеф на 3-4тото пране а дрехите вонят на мръсно.

    Цветно се пере на 40гр. поне,бяло поне на50.
    и няма смрад.
  • 9 Тод

    4 0 Отговор
    Аз моите не ги пера. Като нови са, но с много петна, но са като нови!