Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 12:33 21 637 23

Готова е батерията, способна да захранва 300 000 домове

  • tesla megapack-
  • акумулаторен парк-
  • pillswood-
  • технологии

Tesla Megapack е създадена в Обединеното кралство

Готова е батерията, способна да захранва 300 000 домове - 1

В Източен Йоркшир завършва работата по създаването на най-голямото устройство за съхранение на енергия в Европа, базирано на батерии Tesla Megapack. Системата ще може да съхранява до 196 MWh електроенергия и да я доставя с капацитет до 98 MW. Пълното зареждане на батериите продължава около 2 часа и след това те осигурияват електричество на 300 000 домакинства.

Акумулаторният парк, наречен Pillswood, е свързан наскоро към подстанцията на местната електроразпределителна мрежа. Работата беше завършена предсрочно в очакване на тежката зима на фона на енергийната криза в Европа. В същото време обаче основният доставчик на електроенергия за огромната батерия все още не е готов. И поради тази причина тя ще бъде свързана към мрежата през следващата година.

Това е големият офшорен вятърен парк на Dogger Bank, гигантски и амбициозен проект на Обединеното кралство, който ще произвежда до 4.8 GW електроенергия, когато бъде завършен напълно през 2026 година.

Първите две фази от пускането в експлоатация на вятърния парк Dogger Bank ще бъдат завършени през 2023 година и от тях ще се възползва акумулаторния комплекс Pillswood. Батерията ще може да изглажда пиковете на потреблението и да съхранява енергия в часовете с най-малко натоварване на електрическата мрежа. Без този комплекс вятърните генератори ще трябва да се изключват в часовете с ниска консумация.

Това е третият проект на Tesla за разполагане на батерии Megapack в Обединеното кралство. Всички проекти се изпълняват от местната компания Harmony Energy Limited. Преди това Tesla произведе батерии с капацитет от 15 и 68 MWh за клиента. При цялото удобство на литиевите батерии за съхраняване на енергия, те имат едно неприятно свойство - възможността за случайно запалване. Батериите Megapack вече се запалваха в Австралия и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДИНАМО

    31 8 Отговор
    ПАРИ НА ВЯТЪРА

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 2 тъпотия

    30 11 Отговор
    С такива ли батерии иска да наплеска страната оня ококорения?
  • 3 Предполагам че говориш

    22 20 Отговор

    До коментар #1 от "ДИНАМО":

    В прекия смисъл, защото ще съхраняват енергия от вятъра. И в преносен смисъл, защото ако не съхранят тази енергия тя ще отиде на вятъра.

    А ако говориш в преносния смисъл, батерията в австралия струваше около 100 милиона и си ги изкара още на втората година, а сега продължава да изкарва по повече от 50 милиона на година при гаранция от 10 години с опция срещу заплащане за гаранция от 20 години. Дали са пари хвърлени на вятъра?

    Коментиран от #4, #9

  • 4 гост

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Предполагам че говориш":

    Ами не са, естественно, но тези, които се изказват по-горе ги знаем какви са. Цял свят го признава това за отлично решение за стабилизиране на мрежата, не за захранване изцяло на дадена мрежа. В нашата страна никой няма нищо против ако на Доганя му плащат по 10млн. лв годишно за студен резерв на някоя централа, която вероятно никога няма да тръгне или няма да бъде изпозлвана, ако въобще може да се изпозлва. Но имат голям проблем, когато Петков излезе и изкаже реални проблеми и начини за справяне, тогава се събират всички, дори дебелото депесарче нестъпвало в парламента, само и само да премахнат заплахата да не би корупцията да падне под 50%, че как ще хранят компаньонки, лъскави джипове и вили в Испания.

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мито

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "ДИНАМО":

    Въобще не са пари на вятъра. Складовете за енергия са важна част от системата за ел. захранване. Просто хората мислят за енергийната си независимост.
    Ядрената енергетика е много по-стабилна но доставчиците на уран са малко. С прости думи казано : или клякаш на Вовата или на Устингхаус ( т. е. на чичо Сам)

    Коментиран от #13, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Митрофанов

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Предполагам че говориш":

    Нищо вярно,при всички опции за дълготрайност,живота на батериите е от 5 до 7г.,с прогресивно на намаляващ капацитет, поради ефекта на натрупване на литий,на катоди те,основен проблем при тия бактерии .

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ти да видиш!

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Митрофанов":

    И как според тебе са оцелели 10-годишните Тесли по улиците? Особено пък предвид технологиите за първите им батерии, които не са проектирани от panasonic за електромобили, а за лаптопи? И това са им най-проблемните батерии с калпаво управление на заряда и много лошо охлаждане, което не позволяваше дълго шофиране с голяма скорост, защото прегряваха, смятай следващите поколения по колко години ще изкарват!
  • 12 Факт

    9 3 Отговор
    Да захранваш дом е лесно домът почти нищо не консумира.Виж да захранваш завод металурфичен стъкларски и тн това вече е трудно

    Коментиран от #17

  • 13 Пената

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мито":

    Всъщност основните залежи на Уран са в Канада Аустрелия и Казахдтан които нямат нищо общо с вовата
  • 14 СЗО

    6 2 Отговор
    Представям си как 196 мегават часа се зареждат за 2 часа...трябва целия Източен Йоркшир трябва да остане без ток докато зареждат батерията:)))

    Коментиран от #15

  • 15 Недей си представя, нямаш въображение

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "СЗО":

    Затова просто чети какво са ти написали хората:

    "Батерията ще може да изглажда пиковете на потреблението и да съхранява енергия в часовете с най-малко натоварване на електрическата мрежа. Без този комплекс вятърните генератори ще трябва да се изключват в часовете с ниска консумация."

    Коментиран от #21

  • 16 Проблемът

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    на Петков беше, че се изхвърли на 6000МВтч., а тия тук са направили 196МВтч и я смятат за голяма. Ние имаме ПАВЕЦ Чаира който има мощност 864МВт и пълни язовира за 9,5 часа или около 8000МВтч. Нещо готово, направено, но зле поддържано. Ако се съедини с язовир Яденица(строежът е започнал, но спрян поради липса на пари) капацитетът става над 20 000МВтч. Черноелектроборсаджиите обаче не искат някой да купува когато е евтино и да продава когато е скъпо, съсипва им "бизнеса".

    Коментиран от #18

  • 17 Е така де!

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Тези батерии ще са полезни точно за "металурфичен", стъкларски и т.н. енергоемки цехове с технологични процеси, които са чувствителни към спиране на тока.

    А за да са рентабилни, ще им е много по-евтино към батериите да добавят и мощности от възобновяеми източници - както перки така и панели и да си произвеждат повечето от потребяваната енергия.
  • 18 Копипасте

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Проблемът":

    За ПАВЕЦ е по-коректно да се напише имахме заради последната поразяваща простотия сътворена там! Да затриеш такова народно богатство и да ти се размине .....?!?! Там трябва на портала да има няколко "специалисти" обесени за "свидетелите" и то сега, а не след 10 години, но не ми се вярва - гарван гарвану око не вади! Ще се замаже издънката и никой и нищо!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Знайко

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мито":

    понеже за да не клякаме , не можем да си позволим стабилност, да вземем да се набутаме за батерия, която не е ясно какво ще я зарежда!!!! ....ще изгладим всички криви, само не е ясно кога точно! Моето разбиране е ,че това е един много скъп кондензатор, който е необходим за биснес проектите които им трябва непрекъснато захранване. 300000 къщи са просто 300000 гласа...никой няма да им даде тока , който е предварително заделен за сървърите на ми 5!!! Сега разбрахте ли?
  • 21 Темерут

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Недей си представя, нямаш въображение":

    Тъй се, изглаждане. А в статията е представено, че директно ще захранва хиляди и хиляди домакинства. А това зареждане за 2 часа?! 98 мегавата мощност на енергоизточника... постоянно токов енергоизточник. И после обратно преобразуване в променлив ток. Без да смятаме загубите. Някой журналист нещо не е доразбрал.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Не журналиста

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Темерут":

    Ти пак нищо не си разбрал.
    Цената на тока на борсата зависи от търсенето и предлагането за всеки отделен час. Когато духа вятър и производството е голямо но няма търсене, цената за тези часове драстично пада. През тези часове батерията се зарежда с евтина енергия, а после тази енергия се продава с 200-300 или 500% по-скъпо, а загубите от преобразуване са около 10%.
  • 23 Конкретен пример за утре

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Темерут":

    Ето ти цените на българската борса за утре

    Енергийната борса в рамките на търговията в сегмент „пазар ден напред“ затвори при цена за базова енергия (1 – 24 часа) от 701.68 лв. за MWh с ден за доставка 29 ноември 2022 г. и обем от 81 435.40 MWh, сочат данните от търговията. Това е повишение с 18.9 % спрямо стойността при затваряне на предишната търговия.

    Най-ниската стойност е отчетена за 04 часа – 370.41 лв. за MWh (3693.7 MWh).

    Най-високата цена на електроенергията, търгувана в сегмента „пазар ден напред“ е постигната за 18 часа – 980.07 лв. за MWh при количество от 3154 MWh.

    Ако заредят 200 мегават часа в 4 часа ще платят 74 000 лв. А вечерта в 18 часа ще продадат 180 мегаватчаса след загубите от преобразуване за 176 400лв и ще направят печалба 102 400 лв само за едно денонощие.

    Както виждаш смятам ти ги с реалните цени за утре. По този начин батерията ще помогне и ще намали натоварването на мрежата в пиковите часове, като ще освободи преносен капацитет на електропроводите.