Отидете към основна версия

11 204 25

Цената на първия екологичен бензин е шокираща

  • бензин-
  • екологично гориво-
  • двг

Към момента литър такова гориво се продава за 2 990 долара

Компанията Zero Petroleum обяви началото на продажбите на първото в света екологично гориво. Цената му обаче е меко казано висока 2 990 долара за литър. Това се съобщава на уебсайта testcoches.es .

Ще припомним, че Европейския съюз планира да забрани продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 година заради вредните им емисии. За да забави този процес, Zero Petroleum разработи въглеродно неутрално синтетично гориво.

Това гориво може да се използва както в дизелови, така и в бензинови двигатели. За целта дори не е необходимо да се правят промени по възлите и агрегатите на автомобила.

При изгарянето на това синтетично гориво се отделя въглероден диоксид, но количеството му е значително по-малко, отколкото при конвенционалния бензин или дизел. Горивото вече е тествано и доказва предимствата си.

Сериозен недостатък на въпросното гориво обаче е неговата цена. Продава се в 20-литрови туби на цена от 59 800 долара.

Комерсиализацията на това гориво все още не е насочена към "обикновените потребители". Масовото му производство е планирано от 2027 г. Тогава се планира цената да бъде намалена до 3.6 долара за литър.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.

Свързани новини