Отидете към основна версия

1 796 4

Лекари обясняват за опасността от въздушната възглавница на колата

  • въздушна възглавница-
  • травми

Ако въздушните възглавници в колата се задействат по време на инцидент, водачът или пътниците могат да получат сериозни наранявания на главата

"Разгъването на въздушната възглавница може да причини мозъчно сътресение, особено ако главата на пътника е твърде близо до волана. Рязкото движение на главата и шията пък може да причини увреждане на медулата, което обикновено е съпроводено с главоболие, световъртеж и дори увреждане и загуба на съзнание", твърдят лекари от британски медицински институт.

Според лекарите, ако главата на пътника е в неправилна позиция в момента на отваряне на въздушната възглавница, тогава рязкото накланяне и люлеене на врата също може да доведе до нараняване на шийните прешлени или мускулите.

В някои случаи въздушната възглавница може да причини нараняване на лицето, особено ако водачът или пътникът не спазват препоръките за безопасност, като например неправилно сядане. В такива ситуации са възможни увреждания на носа, очите (ако се носят очила) и зъбите или устата, обясняват експертите.

За да избегнете или сведете до минимум нараняванията от отворени въздушни възглавници при инцидент, е важно да следвате тези указания. Преди всичко използвайте предпазен колан и регулирайте седалката според оптималното положение на ръцете на волана и краката на педалите, подчертават лекарите.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини