Last news in Fakti

25 Май, 2023 10:15 1 758 4

Лекари обясняват за опасността от въздушната възглавница на колата

  • въздушна възглавница-
  • травми

Ако въздушните възглавници в колата се задействат по време на инцидент, водачът или пътниците могат да получат сериозни наранявания на главата

Лекари обясняват за опасността от въздушната възглавница на колата - 1

"Разгъването на въздушната възглавница може да причини мозъчно сътресение, особено ако главата на пътника е твърде близо до волана. Рязкото движение на главата и шията пък може да причини увреждане на медулата, което обикновено е съпроводено с главоболие, световъртеж и дори увреждане и загуба на съзнание", твърдят лекари от британски медицински институт.

Според лекарите, ако главата на пътника е в неправилна позиция в момента на отваряне на въздушната възглавница, тогава рязкото накланяне и люлеене на врата също може да доведе до нараняване на шийните прешлени или мускулите.

В някои случаи въздушната възглавница може да причини нараняване на лицето, особено ако водачът или пътникът не спазват препоръките за безопасност, като например неправилно сядане. В такива ситуации са възможни увреждания на носа, очите (ако се носят очила) и зъбите или устата, обясняват експертите.

За да избегнете или сведете до минимум нараняванията от отворени въздушни възглавници при инцидент, е важно да следвате тези указания. Преди всичко използвайте предпазен колан и регулирайте седалката според оптималното положение на ръцете на волана и краката на педалите, подчертават лекарите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демек

    6 1 Отговор
    Е по-добре без аир бег...?тъй ли да разбираме и да четем? Ми да вадим москвичите и ладите тогаз дето и двигателите им, при удар,идват в скута ти да си ги гушкаш....
  • 2 Този

    7 0 Отговор
    Статия пълен абсурд, няма как еър бег да се включи ако си без колан... А за неправилна позиция не знам какво се разбира. С лице към седалката ли да бъдеш??? Има едни девойки дето качват израстъците си арматурното табло, ама те по закон не слагат и обезопасителен колан, ката че при ПТП трябва да се издирват в периметър 100-200м.

    Коментиран от #4

  • 3 БОЗА

    5 0 Отговор
    По-интересно е,какво се случва,ако човек е с очила(независимо слънчеви или диоптрични)... ;-(


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 0000

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Кой ти каза ,че е така