Отидете към основна версия

3 095 22

Знаете ли коя е и кога се появява първата музикална уредба в автомобил?

  • радио-
  • автомобил

Моделът 5T71 се състои от радио приемник и вграден говорител

Във века на съвременната технология, автомобилите не са просто превозни средства, а се превръщат в мобилни платформи, които ни предоставят комфорт, удоволствие и забавление по време на пътуването. Едно от най-вълнуващите развития в тази област е въвеждането на музикалната уредба в автомобилите.

Днес ви разказваме за първата музикална уредба, която промени начина, по който се наслаждаваме на музиката по време на шофиране. Въпреки че първите автомобили не са оборудвани със звукови системи, с появата на радиото през 1920-те години, музиката започва да бъде част от автомобилното преживяване.

Първата музикална система в автомобил се появява през 1930-те години, когато компанията Motorola представя иновативно устройство, наречено Motorola Model 5T71. Това е радиоапарат, специално проектиран за инсталация в автомобили. Има тънка, компактна за времето си конструкция, която позволява на водачите да го монтират на специална стойка или в центъра на автомобила.

Моделът 5T71 се състои от радио приемник и вграден говорител. За да се осигури добро качество на звука, устройството използва електромагнитен говорител, който е доста съвременен за онова време. Автомобилната радиоуредба на Motorola има шест транзистора и се захранва от акумулатора на колата.

С течение на времето, музикалната уредба в автомобилите търпи множество промени и подобрения. С появата на касетофоните през 60-те и 70-те години, водачите започват да могат да слушат музика от свои предпочитания. По-късно, CD-та, MP3 плейъри и сега стрийминг услугите предоставят неограничен достъп до милиони песни в автомобилите.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини