Last news in Fakti

26 Декември, 2023 11:30 3 728 7

Прозрачно фолио заменя антените в колите

  • lg-
  • lg electronics-
  • антена-
  • прозрачно фолио-
  • автомобил

Иновацията е дело на LG Electronics

Прозрачно фолио заменя антените в колите - 1

Еволюцията в автомобилите отново стигна до задължителната антена, която този път ще бъде заменена от невидим филм, скрит в стъклото. Дълго време автомобилите бяха оборудвани с дълга антена, след което се появи опция с така наречените перки на акула. Сега на ход е още един крайъгълен камък, пионер на който е компанията LG.

Корейският технологичен гигант, в партньорство с френския производител на стъкло Saint-Gobain Sekurit, разработи прозрачна антена, която може незабележимо да се постави на предното стъкло или да се залепи в люка или панорамния покрив на колата.

Прозрачната антена на LG ще се монтира както върху стъкло, така и в стъкло. Тази иновация има за цел да улесни бъдещето на софтуерно дефинираните превозни средства, без да засяга дизайна на автомобила.

Автомобилните производители все повече предпочитат новите технологии за продажба на своите автомобили, установявайки безпроблемна свързаност с мрежи като 5G, глобална навигационна сателитна система, Bluetooth и други.

А с навлизането на електрическите автомобили се обръща все повече внимание на аеродинамиката. Фолиото е разработено на базата на повече от 80 патента, собственост на компанията, като например технология за прозрачни електроди.

Производителят обаче не уточняват предимствата на превозните средства от тази технология. Съобщава се, че всички подробности за иновативното решение и цените за прозрачната антена ще бъдат обявени и демонстрирани на обществеността на Consumer Electronics Show (CES) 2024, което ще се проведе от 9 до 12 януари в Лас Вегас.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А в русия изобретиха

    12 9 Отговор
    свръхмощна термоядрена бомба с която да унищожат земята. Нъц, нъц, нъц!

    Коментиран от #2

  • 2 Варненец

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "А в русия изобретиха":

    И това не успаха рушляците, сармите са им макети.
  • 3 светльо

    7 1 Отговор
    Тежко им на бъдещите поколения, ремонта и поддръжката на автмобилите ще стане безумно скъпа
  • 4 Мдааааааа

    5 3 Отговор
    На моя 28 годишен дизел значи антената му нарушава аеродинамиката. А аз се чудех защо не върви. Значи, сменям му предното стъкло с ново такова с вградена антена и ще върви като ракета.
  • 5 ЗА който не знае история на автомобила

    9 0 Отговор
    Антени вградени (залепено фолио) в стъклото има в американските коли още от 80 години
  • 6 САП

    4 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето.
    Щом е на фолио обикновено не особено надеждно.
    VW Sharan от 1996 г имат антена нанесена на трети ред стъкла и работи перфектно.
    Имам такъв и работи и до днес
  • 7 Някой

    1 0 Отговор
    Това не е никакво изобретение. Моята предишна кола VW, произведена през далечната 1989 г. имаше антена за радиото вградена в задното. стъкло. Не беше прозрачна, беше тънка като нагревателите против изпотяване и замръзване и въобще не пречеше на видимоста.

    Днешните антени на смартфоните са толкова малки, че няма нужда да са прозрачни. Съвременните автомобили даже масово имат мрежа за затъмняване на предното стъкло, горе в средата. Там спокойно може да се слага непрозрачна антена.