Отидете към основна версия

2 835 33

Китай пръв в света изстреля сателити в космоса с ракета с метаново гориво

  • китай-
  • космос

Ракетата носител Zhuque 2 Y-3 излетя от Център за изстрелване на сателит Jiuquan в северозападен Китай

Китайският стартъп LandSpace беше първият в света, който изстреля полезен товар в космоса на ракета с метан като втори горивен компонент. Метанът се съхранява и работи по-лесно от течния водород. Това ще направи изстрелванията по-евтини и като цяло по-екологични. За кратко време китайската компания изпревари американските конкуренти в метановите ракети - SpaceX и Relativity Space, които все още не са готови с подобна технология.

Ракетата носител Zhuque 2 Y-3 излетя от Център за изстрелване на сателит Jiuquan в северозападен Китай на 9 декември в 7:39 сутринта местно време. Дължината ѝ е 49,5 м, а диаметърът - 3,35 м. Излетното тегло на ракетата без полезен товар е 220 т. Ракетата изстреля в космоса три спътника: Honghu и TY-33 от Spacety, както и Honghu 2 от Hongqing технология. Всички те бяха изстреляни в дадена слънчево-синхронна орбита на височина 460 км.

В настоящата си версия ракетата Zhuque-2 е в състояние да вдигне полезен товар с тегло 1,5 тона на височина до 500 км. В бъдеще, след редица подобрения, тази цифра ще бъде увеличена до 4 т. До ниска околоземна орбита ракетата ще може да доставя 6 тона полезен товар наведнъж, което ще реши проблема за китайските компании с доставянето на полезен товар в космоса на разумни цени.

Първото изстрелване на ракетата Zhuque-2 с метан и течен кислород се състоя преди около година и беше неуспешно. През юли тази година ракетата излетя и достави макет на полезен товар в космоса. Сегашното изстрелване беше третото и напълно успешно. Стартъпът от Пекин започна разработването на тази ракета през 2019 г. и постигна предвидените цели. През 2024 г. компанията планира да извърши три изстрелвания на ракетата Zhuque-2. Ще има шест старта през 2025 г. и 12 през 2026 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.

Свързани новини