Last news in Fakti

17 Декември, 2023 11:00 2 812 33

Китай пръв в света изстреля сателити в космоса с ракета с метаново гориво

  • китай-
  • космос

Ракетата носител Zhuque 2 Y-3 излетя от Център за изстрелване на сателит Jiuquan в северозападен Китай

Китай пръв в света изстреля сателити в космоса с ракета с метаново гориво - 1

Китайският стартъп LandSpace беше първият в света, който изстреля полезен товар в космоса на ракета с метан като втори горивен компонент. Метанът се съхранява и работи по-лесно от течния водород. Това ще направи изстрелванията по-евтини и като цяло по-екологични. За кратко време китайската компания изпревари американските конкуренти в метановите ракети - SpaceX и Relativity Space, които все още не са готови с подобна технология.

Ракетата носител Zhuque 2 Y-3 излетя от Център за изстрелване на сателит Jiuquan в северозападен Китай на 9 декември в 7:39 сутринта местно време. Дължината ѝ е 49,5 м, а диаметърът - 3,35 м. Излетното тегло на ракетата без полезен товар е 220 т. Ракетата изстреля в космоса три спътника: Honghu и TY-33 от Spacety, както и Honghu 2 от Hongqing технология. Всички те бяха изстреляни в дадена слънчево-синхронна орбита на височина 460 км.

В настоящата си версия ракетата Zhuque-2 е в състояние да вдигне полезен товар с тегло 1,5 тона на височина до 500 км. В бъдеще, след редица подобрения, тази цифра ще бъде увеличена до 4 т. До ниска околоземна орбита ракетата ще може да доставя 6 тона полезен товар наведнъж, което ще реши проблема за китайските компании с доставянето на полезен товар в космоса на разумни цени.

Първото изстрелване на ракетата Zhuque-2 с метан и течен кислород се състоя преди около година и беше неуспешно. През юли тази година ракетата излетя и достави макет на полезен товар в космоса. Сегашното изстрелване беше третото и напълно успешно. Стартъпът от Пекин започна разработването на тази ракета през 2019 г. и постигна предвидените цели. През 2024 г. компанията планира да извърши три изстрелвания на ракетата Zhuque-2. Ще има шест старта през 2025 г. и 12 през 2026 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коз Як

    24 10 Отговор
    Олеее колко подсмърчане на атлантоиди ще има под тази статия

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🐘🐘🐘

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "ХоливОд пикч0рЗ":

    А пък други вече 70 години пердашат с една и съща ракета - Р7

    Коментиран от #14

  • 4 Що бе? Ние не мразим Китай.

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Коз Як":

    Ние с Китай, заедно мразим РФ. Те за Сибир, ние за Украйна.

    Коментиран от #5, #27, #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Име

    6 5 Отговор
    Но как така. Нали са комунисти там.

    Нали - "калашник"- беше краден, Москвича беше "Опел", сега и Китай са почнали да копират.

    Коментиран от #29

  • 7 Хфхф

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Коз Як":

    Май, май ще си останеш с подсмърчането на ушанкаджиите. Нормалните хора се радваме на успехите на цивилизованите държави. Само в московията се заливат с жлъч и омраза и се чудят кого да нападнат и убият за да им обърне някой внимание.
  • 8 гост

    10 9 Отговор
    Що за тъпа китайска пропаганда ?? И неграмотни журналисти ?? Спейс Х от поне 5 години изстрелва ракети с гориво метан и нещо повече , още от началото на разработките на собствените му ракети носители преди десетина години основното заложено гориво беше именно метан !!! С тенденция да почне да се произвежда с ток от ВЕИ от въглероден двуокис от атмосферата и добит е електролиза водород от вода !! Ако ще правите хората на тъпи , само показвате , че вие сте такива !!!

    Коментиран от #10, #18

  • 9 Ние сме

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "НещоТ0":

    Нато! Понял!

    Коментиран от #13, #15

  • 10 гост

    9 12 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Да не говорим , че Спейс Х го ползва за МНОГОКРАТНО ИЗПОЛЗВАНИ ракети , а не за еднократни боклуци , за което Раша и Китай могат само да мечтаят !!!

    Коментиран от #24

  • 11 Ээээ

    5 12 Отговор
    Като гледам комунистически Китай колко дръпнаха за 20г., представям си къде щеше да е Русия с нейните огромни ресурси, ако не живееха в путлеризъм.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "Ээээ":

    Единственото , което направи Китай за 20 години е да използва 1,5 милиарда почти безплатна работна ръка , за да произвежда стоки за запада , по негова поръчка и с негови ПАРИ !!!! Цялата икономика на Китай е изградена със ЗАЕМИ от АМЕРИКАНСКИ и европейски банки ,а над 70 % от производството му отива пак там !! Точно затова Китай мноооого внимателно гледа да не се "кара" нито със САЩ , нито със ЕС , защото много добре знае , че секнат ли поръчките , всичко свършва !! И дълговете на Китай , забележи , В ДОЛАРИ , не в юани , а в щатски долари са вече над 260 % от бвп на същия !!! И не може да си ги напечата като САЩ , за да ползвам любимата ви опорка !! Не , трябва да си ги изработи със производство на стоки за същия "омразен" запад !! Ака нещо напоследък не му се получава , хахах !!

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да Барби

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "🐘🐘🐘":

    В ерата на тостера америте били на Луната ама в студио хахаха .а 50 год след това нямат един читав двигател …страшно е как така най технологичната нация съчетана от третополови и джендъри с айфоня нещо им куца
  • 15 Какво си ти НАТО

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ние сме":

    Мале с меките си ръце освен кожен автомат друго държала ли си Барби ?
  • 16 Ама ти Барби

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Пила ли си днес от хормоните си хахахахсамо хора от нпо-то имат теойте опорки ама ти случайно да работиш там
  • 17 Студопор

    2 2 Отговор
    А ние още си строим магистралите...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дори си нямаш и малка идея

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Колко са ок в Китай я ми кажи моме с мъжки черти колко влакови катастрофи станаха в Щатите прес последната година .я ми кажи също колко високоскростни влакове има в Китай ей така за един приятел питам подлога на Сорос

    Коментиран от #20, #21, #30

  • 20 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Дори си нямаш и малка идея":

    Я ми кажи , путинолизецо , кога китайчетата ще спрат да дават крак и ръка , че ако трябва и двете , да се докопат до "бедна" България , да не говорим за САЩ !! Що така , бе , нали са ок. , хахахахахаххаах !!!
  • 21 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Дори си нямаш и малка идея":

    Вденете най-после , файда от опорки НЯМА !!!!! Нито от лузърски мечти не некадърници , дето запада им е виновен , че не стават за нищо !!!! Колко е добре една държава се мери най-добре със желанието на населението и да остнане в нея !!! Засега САЩ и ЕС водят БЕЗАПЕЛАЦИОННО в това , желаещите да напуснат са по 0,0000001 % , тоест един на 100 000 000 !!! В любимите ти Китай и Раша е точно обратното , 100 от 100 милиона дават мило и драго да скъсат веригата , и то именно към "закъсалите" САЩ и ЕС !! Преживей го или не , за света е все едно , хахахаха !!

    Коментиран от #22

  • 22 Мокачукво Тонго Бонго

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Така де така, те за това вече масово младите американци се изнесоха да учат в азиатските университети - основно китайски. Хем по-евтино, хем истинско образование, а не неомарксиски пропагандни теории.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мокачукво Тонго Бонго":

    Ма разбира се , че са се "изнесли" , хахахах , направо няма и да се връщат , нали , хахаха !! Ще си останат в Китай , нали и ще "преуспеят" , хахаха !! Да позная ли къде го чу това или няма нужда , а ? Само дето Китай що така от 2 години вече отчита НАМАЛЯВАНЕ на населението , а САЩ се чудят как да се спасят от заливащите ги мигранти и от 100 години са само на плюс , вече три пъти колкото Раша !! А ако отворят границите смятай за два месеца максимум ще минат Индия по население !!!
  • 24 Да, Мъск

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    екпериментира с метанови ракети, но Фалкон 9 е с гориво керосин. Метановите му ракети правиха доста зрелищни фоерверки.
  • 25 Вагнеровец

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мокачукво Тонго Бонго":

    Вярваш ли си на глупостите ? От топ 100 университети 60 са в САЩ.А от първите 20 най-добри университети в света ,19 са американски.Въобще не знам защо им се обръща внимание на такива неуки анимационни герои като тебе.

    Коментиран от #26

  • 26 Човек да се чуди

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Вагнеровец":

    кой им прави самолетите и ракетите на руснаците.
  • 27 Първо требе да минат през Монголия

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Що бе? Ние не мразим Китай.":

    и С. Корея, за да стигнат до Сибир, опоркаджийски кравар заоблен

    Коментиран от #32

  • 28 МаДа

    0 0 Отговор
    Дебилен превод(тълкуване) на статията - спейсекс летят на метан от първият си полет.
    Жълтогъзите маймуни са откраднали технологията.
  • 29 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Двигателя на москвича е копиран от БМВ!
  • 30 Знайко

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дори си нямаш и малка идея":

    Китай има 4300 км високоскоростна жп мрежа с макс. скорост 320 км /ч и още 3600 км мрежа с макс. скорост 240 км/ч.
    Обяснявам като за "умни" хора- това означава , двойно по-восока скорост на материали и стоки и двойно по-бърз оборот на средства от Европа и Америка.
    Виждам , че все още има много хора , които си мислят , че ако не се обадят на китайците за нова стока, те ще фалират веднага. Само да питам....ако не се обадят на тях, на кого ще се обадят, при положение , че материалите им трябват за вчера?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.