Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 12:33 1 523 5

Китай изстреля първия в света комерсиален сателит с изкуствен интелект

  • сателит-
  • изкуствен интелект-
  • китай

Сателитът Rongpiao е с интегрирана сензорна мрежа

Китай изстреля първия в света комерсиален сателит с изкуствен интелект  - 1

Китай изстреля в орбита първия в света комерсиален сателит с изкуствен интелект (AI). Сателитът, наречен Rongpiao, разработен от Guoxing Aerospace Technology, е предназначен да тества алгоритъма Synaesthesia Fusion AI в космоса. След тестовете сателитът ще се използва като платформа за бъдещи комуникационни мрежи.

Сателитът Rongpiao (Xingshidai-18) с интегрирана сензорна мрежа беше доставен в орбита с ракетата Smart Dragon-3 (SD-3), за която това беше трети полет. Ракетата излетя в космоса на 3 февруари в 11:06 местно време от офшорна платформа във водите близо до град Янцзян в южната провинция Гуангдонг в Китай. Заедно с Rongpiao, ракетата достави още осем спътника в орбита, включително египетския спътник NExSat-1.

По-рано този месец беше съобщено, че китайската компания ExPace успешно тества прототип на ракета за многократна употреба на тестова площадка, която излетя за девет секунди във въздуха и след това успешно се приземи обратно на стартовата площадка. Тестовете потвърдиха успешния напредък на компанията в разработването на ракети за многократна употреба, задвижвани с метан и течен кислород.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пък в Русия се взриви завод за Искандер

    2 3 Отговор
    Топол М и Точка У

    Коментиран от #2

  • 2 Пак са пушили

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пък в Русия се взриви завод за Искандер":

    не където трябва.
  • 3 Симо

    7 2 Отговор
    От тук нататък, много неща в света ще се осъществяват за първи път именно от Китай. Това е водещата индустрия и иновации за десетилетия напред.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    А уж ги чакахме да затъват в блатото