Отидете към основна версия

4 534 28

Нов свръхзвуков пътнически самолет: Наследникът на Concorde развива 2000 км/ч (ВИДЕО)

  • самолет-
  • свръхзвуков самолет

Прототипът беше тестван във въздуха

Boom Supersonic съобщи за първия успешен тестов полет на прототипа на свръхзвуков пътнически самолет XB-1 (Overture). Очаква се в бъдеще той да може да достигне скорости над 2000 км/ч, превръщайки се в първия търговски свръхзвуков самолет след Concorde, който беше изведен от експлоатация през 2003 година.

19-метровият прототип има размах на крилете 6 метра и е в състояние да ускори на земя до 440 км/ч. Overture се издигна на височина от 2 170 метра над пустинята Мохаве в Калифорния, след което се приземи успешно. Boom Supersonic тества технологиите, които ще бъдат използвани в бъдещия свръхзвуков самолет.

По-късно самолетът ще може постепенно да увеличава скоростта си, докато достигне свръхзвукови стойности, надвишаващи Mach 1 или 1 225 км/ч. А докато лети над океана, ще може да достигне максимум 1.7 Мах или около 2 000 км/ч.

На борда на такъв самолет ще могат да се настанят от 64 до 80 пътници. Важно е, че ще използва екологично гориво, като по този начин ще намали емисиите на парникови газове и ще намали въглеродния отпечатък.

Boom Supersonic не разкрива приблизителната времева рамка за завършване на проекта. В същото време стартъпът вече е получил 130 поръчки за създаване на Overture от компании като American Airlines, United Airlines и Japan Airlines.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини