Отидете към основна версия

15 456 81

Мъск започва колонизиране на Марс. Изпраща 1000 кораба в рамките на 20 години

  • космос-
  • марс-
  • колонизиране-
  • илън мъск

Илон Мъск потвърди амбициите си да колонизира Марс и намерението си да изпрати най-малко хиляда кораба до Червената планета в рамките на около двадесет години

По време на последната си поява в стартовата станция на Space X в Бока Чика, Тексас, Илон Мъск повтори амбициите си да колонизира Марс. Напредъкът на компанията в космическите технологии и планираните намаления на разходите за изстрелване, каза той, ще направят възможно изпращането на поне хиляда кораба до Червената планета в рамките на около двадесет години.

Илон Мъск, главен изпълнителен директор и главен инженер на SpaceX, официално обяви амбициите си да колонизира Марс, за да гарантира дългосрочното оцеляване на човечеството още през 2016 година. Въпреки че проектът все още предизвиква скептицизъм, изглежда, че набира сила с напредването на космическите проекти на SpaceX. Компанията е разработила ясен план, според който ще осигури непрекъснатост на проекта в дългосрочен план. Публично-частното партньорство ще финансира ракетните системи на Starship, както и друго оборудване, необходимо за създаването на първата колония на Марс.

„Всички настоящи програми на SpaceX, включително Falcon, Dragon, Starlink и Starship, са неразделна част от разработването на технологиите, необходими за превръщането на мисиите до Марс в реалност“, казва още Мъск. По време на последната си презентация в Бока Чика, Мъск заяви и напредък относно ракетите Starship, подчертавайки колко страстно е отдаден на преследването на проекта си.

Текущата актуализация на компанията включва „краткосрочни приоритети за Starship, които ще отключат пълната и бърза повторна употреба на ракетите, което ще бъде основен катализатор за трансформиране на способността на човечеството да изпраща кораби до Марс. Мъск твърди, че първите колонии, които ще се появят на Марс няма да са малки и временни като тези, които НАСА предвижда за Луната, а ще са с население от около 1 милион души.

Според Мъск известен успех в тази посока може да се очаква след пускането на новата специализирана платформа, наречена Mechazilla с гигантски роботизирани манипулатори, която е планирана за май тази година. Мъск обяви, че ще бъдат направени допълнителни промени в самата конструкция на ракетата: съотношението тяга към тегло на двигателите Raptors ще бъде увеличено до 300 тона от сегашните 280 тона.

Освен това Space X планира да увеличи дължината на ракетата Starship с 10 метра, което ще ѝ позволи да транспортира големи товари с тегло до 200 тона. Според Мъск това ще направи значителни икономии при реализацията на този проект. Отчитайки възможността за създаване на специализирани ракети за изстрелване в околоземна орбита за Луната и за Марс, Мъск посочи, че те ще бъдат проектирани така, че да могат лесно да доставят строителни материали за марсианските колонии.

От друга страна, той предвижда първият конвой от космически кораби да се събере и презареди с гориво в околоземна орбита, в очакване на подходящия момент, за да започне полета към Марс. Този прозорец се случва на всеки 26 месеца, което ще изисква 10 изстрелвания на ден за попълване на първия флот от 1000 ракети. След това той разглежда и възможността за изграждане на заводи за преработка на гориво и създаване на атомни електроцентрали на Червената планета.

Някои експерти обаче остават скептични, че проект от такъв мащаб може да бъде завършен само за две десетилетия. Остават много несигурности, особено по отношение на финансирането му, да не говорим за транспортирането на толкова много хора до Марс. Някои също се противопоставят на проекта поради много местни опасности, като липсата на защитна магнитосфера. Бяха повдигнати и въпроси относно това как да се решат проблемите на Земята, преди да се разгледа възможността за колонизиране на друга планета.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 39 гласа.

Свързани новини