Last news in Fakti

7 Юни, 2024 12:19 3 942 14

Недалеч от Земята беше открита потенциално обитаема екзопланета

  • космос-
  • екзопланети

Името ѝ е Gliese 12 и принадлежи към спектралния тип M3.5V

Недалеч от Земята беше открита потенциално обитаема екзопланета - 1

Екип от астрономи използва наблюдения от множество телескопи, като целта им е откриването на потенциално обитаема екзопланета с размерите на Земята. Оказва се, че има такава. Екзопланетата Gliese 12b се намира около звезда червено джудже само на 40 светлинни години от нашата система. Средната температура на повърхността на екзопланетата е около 40 °C, което може да се счита за комфортно за появата на живота, който познаваме от нашата планета.

Родната звезда на екзопланетата Gliese 12 принадлежи към спектралния тип M3.5V - тя е така нареченото червено джудже. Повечето от тези звезди са в нашата галактика - до 70%. Това прави откриването на потенциално обитаема планета, подобна на Земята около червено джудже, доста обещаващо. Близостта на планетата до звездата не прави живота на нея рискован.

Червените джуджета са хиперактивни само в ранните етапи на еволюцията и могат да останат стабилни стотици милиарди и дори трилиони години, което е в пъти по-дълго от живота на нашето Слънце например. Следователно животът върху тях може да се развива толкова дълго, колкото пожелае.

Екзопланетата Gliese 12 е открита чрез транзитен метод с помощта на телескопа TESS на НАСА. Наблюденията също потвърдиха данни от телескопа CHEOPS и редица наземни инструменти. В допълнение към транзитния метод, наличието на екзопланета около звездата беше потвърдено от данни за флуктуации в нейната радиална скорост, записани от спектрографите HARPS-N и TRES.

Получената информация помогна да се изчислят масата, размерът и плътността на екзопланетата. Gliese 12 се оказа малко по-лека от Земята (0,88 маси на нашата планета). Радиусът ѝ приблизително съответства на радиуса на Земята. Големият проблем е наличието на атмосфера.

И двете транзитни наблюдения не дадоха достоверна информация за наличието на газова обвивка около Gliese 12. Това обаче има своите предимства – тя може да е рядка и трудна за разграничаване. Атмосферата около Земята също е тънка. Напротив, наличието на плътна атмосфера около екзопланета може да намали шансовете за възникване на живот.

Добър пример е Венера. Плътната атмосфера и парниковият ефект създават там условия, при които оловото се топи. Учените се надяват да изяснят проблема с атмосферата на Gliese 12 с помощта на космическия телескоп. Джеймс Уеб. Те вече са поискали работни часове на този инструмент на НАСА.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    7 6 Отговор
    Пимпирев с корабчето редовно ходи до това място.

    Коментиран от #2

  • 2 Галигео Галигей

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    Пимпирев 26/8 има и гадже на тази планета.😎💋👧💋😎
  • 3 да сме коректни

    12 1 Отговор
    Все пак "" недалеч"" означава ЧЕТИРИДЕСЕТ светлинни години, а не ето тук направо и третата пряка вляво" , за жалост...
  • 4 Годт

    4 1 Отговор
    Ам тя в задния ни двор само 40 светлинно години .:)

    Коментиран от #13

  • 5 Оператор на права лопата

    5 3 Отговор
    Вижда се една светлинка от обект, който най-вероятно отдавна да не съществува физически.
    Колко пък да е близо, че и да е обитаема тази планета, хаха. Приказки за лаици и малки деца.
  • 6 Пич

    12 2 Отговор
    Съществуват много обитаеми планети, на някой от който има живот! Нещо повече - някои високоразвити цивилизации господстват върху цели галактики. Физиката чрез която пътуват е много по развита от нашата, и десетки светлинни години не са никакво разстояние за тях. Не вярвате!!! ЦЕРН вече направи пробиви в тази посока, и сега ще строят още по голям колайдер!!!
  • 7 Селянина с колелото

    5 1 Отговор
    За развитието на живот може би не е достатъчна само атмосфера. Магнитното поле което има Земята предпазва от космическото лъчение, което създава още по-подходящи условия за развитие живота.
  • 8 Чудо големо!

    0 2 Отговор
    Там живеят само гейове, отвлечени от Земята.
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор
    Сине, кат пристигнете на Глисе 12, прати СМС! Отиване 40 години, СМС пътува още 40. Мама вече е на 130 г. 50+40+40=130. Сине, чуваш ли ме? След още 40 - Да, чувам те, честит юбилей 170 г.
  • 10 Бесен Бустанджия

    2 1 Отговор
    Колонизаторите-Глобалисти да предприемат действия в най-кратък срок и да заминават, дан се минат бездейно
  • 11 Радославе,

    2 0 Отговор
    имаш ли представа, 40 светлини години на какво разтояние се равняват? Определението “недалеч” е меко казано невярно!
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Чудесно! Давайте, час по-скоро да командироваме небинарни политици натам.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Годт":

    Има-няма някакви си 9 460 800 000 000 км.
  • 14 Неподписан

    0 0 Отговор
    Тази земна твърд не е единственото обитаемо място в слънчевата система