Last news in Fakti

10 Май, 2024 13:41 2 247 9

SpaceX показа нов скафандър за космически разходки (ВИДЕО)

  • space x-
  • скафандър-
  • космос-
  • туристи

Космическият костюм на SpaceX се нарича EVA

SpaceX показа нов скафандър за космически разходки (ВИДЕО) - 1

SpaceX планира да изпрати туристи в космоса, като за тази цел компанията представи костюм за космически разходки и дейности извън кораба. Той значително се различава от обичайните обемисти и неудобни скафандри с големи шлемове.

Космическият костюм на SpaceX се нарича EVA (Extravehicular Activity Space Suit или „костюм за дейности извън кораба“). Създаден е с акцент върху мобилността на астронавтите, така че те да могат да се движат както вътре, така и извън капсулата Dragon на SpaceX.

Костюмът има специално проектирани зони, където тъканта трябва да се огъва и да не пречи на движението на човека. Има и модул за свързване на скафандъра с кораба. Съдържа комуникационни подмодули, система за охлаждане и контрол на налягането. Последният се регулира с помощта на клапанна система. Скафандърът също е направен така, че да може лесно да се приспособи към всеки тип тяло.

„Изграждането на база на Луната и град на Марс ще изисква милиони скафандри. Развитието на EVA и космическите разходки ще бъдат важни стъпки към мащабируем дизайн на скафандри за бъдещи дългосрочни мисии, тъй като животът става многопланетен“, казват от SpaceX.

EVA каската е 3D принтирана и има специални ниши за микрофон и клапани за контрол на налягането. Има също камера и специален дисплей за разширяване на зрителното поле и показване на важна информация като нива на налягане вътре в костюма, температура и влажност. В допълнение, шлемът намалява отблясъците от Слънцето по време на излизане в открития космос.

Костюмът е изработен от огнеупорни материали, предимно тефлон и номекс. Тефлоновата тъкан се състои от тънки стъклени нишки, покрити с тефлон. Благодарение на това не се топи при температури до 650 градуса. А Nomex материята се използва за производство на облекло за пожарникари. Състои се от арамидни полимери и наподобява кевлар. SpaceX не каза колко ще струва Eva. Но е известно, че цената на един скафандър на НАСА е повече от 1 милион долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    6 9 Отговор
    Бе то скафандъра хубаво, ама питахте ли Грета Тумбаърлак дали е съгласна заради 2-ма мераклии за "космически разходки", да се отделят толкова много въглеродни горива? Зер, електрически ракети още не са измислени.
    Или за можещите да си позволят лукса да се "разхождат" в космоса, зелената сделка не важи?
    А модерните шилета със смартфончета, нека да си карат трутунетките и да си бръснат ауспухчетата.
    Хахахаха!
  • 2 Мандалориан

    1 6 Отговор
    А компресията как е, с тези тефлони?

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Иванов

    1 3 Отговор
    Добра информация. Тъкмо се чудех какъв каскет да си натъманя за неделната ми космическа разходка.
  • 4 реру

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мандалориан":

    "А компресията как е, с тези тефлони?"


    Да... Явно никой не се е сетил за компресията във вакуум...
  • 5 12345

    0 5 Отговор
    Къде ще се разхождат? Предполагам в някоя пустиня. Те по далеч не могат да отидат.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Чък Норис

    1 0 Отговор
    На мен скафандър за космическите разходки не ми трябва. Само си слгам зимното яке че е малко судено горе. ;-)))
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не там

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    В Холивуд .
  • 9 Бай Иван компресориста

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мандалориан":

    Да дойдат да им напълня една кофа с ,,компресия,,