Отидете към основна версия

1 713 6

Анализираме храни с... обикновен смартфон

  • раманов спектрометър-
  • смартфон

Учени от САЩ превърнаха обикновен смартфон в раманов спектрометър

Изобретението на учени от Тексаския университет ще направи възможно превръщането на всеки смартфон в устройство за прецизен анализ на молекулярния състав на храни, вещества, лекарства и биологични продукти. Това ще революционизира много индустрии и дори живота на обикновените граждани. Едно пътуване до гората за гъби вече няма да бъде руска рулетка - джобният спектрометър ще подреди всичко.

Патентът за изобретението принадлежи на професора по електротехника и компютърно инженерство в Тексаския университет A&M д-р Питър Ренцепис. Заедно с младши колеги той разработи компактна инсталация за превръщане на смартфон в Раманов спектрометър. Анализираната проба се осветява от полупроводников лазерен диод през система от лещи, а светлината, разпръсната от пробата, преминава през дифракционна решетка и се записва от камера на смартфон. Това е същността на рамановата спектроскопия - идентифициране на пиковете и спадовете на фона на рамановото разсейване, когато пробите са осветени.

Данните, получени от смартфона, се сравняват с база данни от проби, в резултат на което потребителят получава отговор каква проба е анализирал току-що. На теория комплектът за анализ може да се носи в джоб, въпреки че прототипът все още е далеч от това и се побира на малка част от лабораторната маса. Вероятно всеки ще намери много приложения за такъв комплект, от определяне на качеството на продуктите до хобита и работа. Затова можем само да пожелаем бързо внедряване на разработката в комерсиално устройство.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини