11 Септември, 2024 11:47 1 067 18

Според СЗО радиацията от мобилни телефони не увеличава риска от рак на мозъка

  • рак на мозъка-
  • смартфон-
  • вълни-
  • излъчване

Няма връзка между използването на мобилни телефони и повишения риск от ракови заболявания

Според СЗО радиацията от мобилни телефони не увеличава риска от рак на мозъка - 1

До това заключение се стига след последния преглед на глобалните данни, поръчан от Световната здравна организация (СЗО). Въпреки значителното увеличаване на използването на безжични комуникационни технологии, не е имало пропорционално увеличение на случаите на рак на мозъка, се казва в документа на СЗО.

Това важи както за хората, които говорят дълго време по телефона, така и за тези, които използват мобилни устройства повече от десет години. Анализът включва 63 проучвания, проведени от 1994 до 2022 г. Данните са оценени от 11 изследователи от 10 страни, като в работата е включена и Австралийската агенция за радиационна защита.

Работата оценява въздействието на радиочестотите, използвани в мобилни телефони, телевизори, бейбифони и радари, върху човешкото тяло. Не са установени повишени рискове в нито един от случаите. Разгледани са рак на мозъка при възрастни и деца, рак на хипофизната жлеза, рак на слюнчените жлези, левкемия, както и рисковете, свързани с използването на мобилни телефони, базови станции, предаватели и излагане на радиочестоти по време на професионални дейности. Изследвания върху други видове рак ще бъдат представени отделно.

СЗО и други международни здравни агенции също по-рано заявиха, че няма доказателства за неблагоприятни последици за здравето от радиацията, излъчвана от мобилни телефони, но призоваха за повече изследвания. Международната агенция за изследване на рака понастоящем класифицира радиацията на телефона като „възможно канцерогенна“ в клас 2B, категория, която се присвоява, когато не може да се изключи възможна връзка.

За последен път СЗО публикува оценка на доказателствата, свързващи мобилните телефони с рака на мозъка през 2011 г., а сега консултативната група на агенцията призовава за преразглеждане на класификацията въз основа на новите данни. СЗО ще публикува официално констатациите си през първото тримесечие на 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 0 Отговор
    А нещо за графена?

    Коментиран от #10

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Но и употребата на мобилните телефони не води до поява на мозАк‼️‼️‼️
  • 3 Трол

    17 0 Отговор
    Метанът от кравите и градинката със зеленчуци на бай Асан са най-вредното нещо на този свят.
  • 4 честен ционист

    13 0 Отговор
    На мозака сигурне не, все пак има череп, който го пази, обаче за лимфните възли на шията и ако имате неприятния навик да завирате телефона у джебовете, то и за тестисите и яйчниците/матката сами сте си виновни.
  • 5 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Добре, че тия от СЗО нямат мозък и няма за кво да се притесняват! ХААХХАХ
  • 6 ИВАН

    14 0 Отговор
    Щом от сзо го казват, значи е точно обратното.
  • 7 Ковидарите

    14 0 Отговор
    Лъжат по дифолт!
    Почнат ли СЗО да се оправдават за нещо значи е така!
  • 8 Мнение

    12 0 Отговор
    Щом го твърдят от СЗО, значи вероятно е точно обратното!
    Тази организация НЕ Е създадена да помага на хората, а да ги държи на каишка!
  • 9 7373737272

    11 0 Отговор
    Микровълновата печка и тя не причинява рак ама кара молекулите да танцуват и за това водата ври и месото се опича,яйцето сварява.,а я ся да си предствим за 20-40 години какво може му стане на мозъко от говорящи хора или все около главата им ,гърдитр или слабрните се подвизават тия телефони.Ко прайм сзо ,физиците не са прости хора.

    Коментиран от #13

  • 10 честен ционист

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Теб какво те интересува, като кола и пепси само наливни фалшиви продаваш у кръчмето.
  • 11 Прави са ШЗО

    5 0 Отговор
    даже са полезни микровълните и приятни на допир
  • 12 Ко речи?

    5 0 Отговор
    Това не е радиация, а електромагнитно излъчване. Ама който е бягал от часовете по физика...

    Коментиран от #17

  • 13 Мдада...

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "7373737272":

    Зависи от интензитета на излъчването.

    Коментиран от #14

  • 14 Петрус Перегрин дьо Марикур

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мдада...":

    и напрегнатостта на магнитното поле
  • 15 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор
    Сз0то са доказани лъжци и престъпници, пряко подчинени на световното, ционистко задкулисие на психопати. А гебреус е доказан престъпник, със издадена присъда за антидържавна измяна, геноцид и др. в родината си Етиопия.
  • 16 На български се казва излъчване, Радо

    4 0 Отговор
    Радиация се употребява само когато се говори за йонизиращи лъчения. И не ми казвай как е на английски, защото пишеш на български език. Преди 50 и повече години положението е било точно същото.

    Айде със здраве!
  • 17 Кой чо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи?":

    ти да не си от енергото? Електромагнитните вълни(излъчвания) са радиация, етикетирана като уж безопасна. Ще ти дам лесен пример: Иди на село и спи в стая, в която единствения електрически уред е крушката на тавана. Не е нужно да ми благодариш
  • 18 Ти да видиш

    0 0 Отговор
    Е щом СЗО-то го казва,значи е точно обратното!