Отидете към основна версия

5 750 7

Най-голямата в света слънчева електроцентрала с вертикални панели вече е факт

  • слънчеви панели-
  • норвегия-
  • електроцентрала

За една година централата ще може да генерира до 219 MWh електроенергия

В Норвегия на покрива на футболния стадион Ullevaal Stadion е построена най-голямата в света слънчева електроцентрала с вертикални панели. Това направи възможно поставянето на работните повърхности на панелите една до друга, така че светлината да работи от двете страни на двойките, увеличавайки изходната мощност с 20–30%. Вертикалното разположение има и куп други предимства, от които норвежците възнамеряват да се възползват и в други такива проекти.

Местната компания Over Easy Solar постави 1 242 слънчеви панела с мощност 200 W на площ от 2 500 м2. Декларираната полева мощност достига 248 kW. За една година централата ще може да генерира до 219 MWh електроенергия. Панелите са ориентирани от север на юг с 20° отклонение на изток от южната страна. Това ще им позволи да работят по-ефективно през зимата.

Също така, отразяването от снега ще играе важна роля за увеличаване на мощността през зимата, което също е предимство на вертикалното разположение на панелите. Този фактор е особено важен, ако вземем предвид неблагоприятното местоположение на електроцентралата: тя се намира в Осло, град, разположен на географската ширина с недобра слънчева светлина.

Най-голямото предизвикателство за дизайнера и производителя на набор от вертикално ориентирани панели е увеличеното тегло на системата за закрепване, за да държи панелите изправени. Проблемът беше решен чрез намаляване на общата маса на масива до 11 кг/м2, а това е огромно пространство постижение, което ще позволи създаването на вертикални слънчеви ферми на покривите на много сгради.

Други предимства на вертикалната ориентация на слънчевите панели включват освободеното място за инспекции на покрива и лесната поддръжка на масива. Заедно с повишената ефективност поради двустранното осветление, което създава два пика на производство вместо един, методът за вертикално поставяне на слънчеви панели обещава да стане много популярен, така че компанията има намерение скоро да счупи установения рекорд с ново постижение.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.

Свързани новини