16 Април, 2020 11:25 22 478 56

Пълен отказ от бензин и дизел: Норвегия вече е готова

  • норвегия-
  • електромобили
Пълен отказ от бензин и дизел: Норвегия вече е готова - 1

Норвежкият пазар на автомобили не е твърде голям и въпреки това, що се касае до новите електрифицирани автомобили и технологии, тази страна е най-прогресивната в целия свят.

Всъщност, според резултатите от продажбите през март 2020 година, делът на „обикновените“ бензинови и дизелови автомобили в Норвегия е едва 18% (бензинът е само 8%).

А останалите 82% са електрически коли и хибриди (в по-голямата си част с възможност за презареждане от мрежата)!

Остава само още малко и Норвегия ще стане първата държава в света, която напълно ще изостави автомобилите с традиционните двигатели с вътрешно горене. И то доброволно. Ето и най-популярните електромобили в Норвегия.

Пълен отказ от бензин и дизел: Норвегия вече е готова


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коло

    53 30 Отговор
    И решиха проблема, то над Норвегия въздуха има стена - атмосферата

    Коментиран от #10

  • 2 3976

    186 30 Отговор
    Тия са едни от най-големите производители на петрол и газ в света. Помпат и продават като луди. Иначе са еко. Лицемери.

    Коментиран от #8, #9, #11, #12, #38, #39

  • 3 георги

    41 53 Отговор
    Браво ако е вярно.Ние сме взели тази планета назаем от децата ни.
  • 4 dovolen

    85 21 Отговор
    браво......сега остава да им спрат тока
  • 5 Salvvador

    35 21 Отговор
    Е и ? Какво общо има норге със света освен че имат фиорди ?
  • 6 1234

    81 23 Отговор
    Хибрида си чист двг с автономен пробег на батерия 50 км макс. Какви еко ви гони бе! Когато сащ станар еко тогаз и ние

    Коментиран от #7

  • 7 Behemoth

    21 18 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Що малко ли е повечето хора не излизат от града Ганьо!
  • 8 Така така

    65 7 Отговор

    До коментар #2 от "3976":

    Той и собственика на пицария не яде пици, а пържоли! Ама някой като яде пици, той печели!
  • 9 Защо да са лицемери, търговци са.

    32 31 Отговор

    До коментар #2 от "3976":

    Това, че някой иска да си трови въздухът и жителите в градовете си, ще стане с или без помощта на Норвегия. Защо тогава Норвегия да не печели от това, като с печалбата предложи по-чист въздух в собствените си градове? Кой е глупакът в случая?
  • 10 Бъркаш замърсяване с глобално затопляне

    34 22 Отговор

    До коментар #1 от "коло":

    Май бъркаш двата щата. Например една въглищна централа замърсява въздуха само на няколко километра около себе си. ТЕЦ Бобов дол няма никакъв шанс да замърси въздухът на София. Също така, ауспусите на автомобилите в центъра на София нямат шанс да замърсят дори въздуха на Драгалевци, да не говорим за въздуха на пловдивчани. Виж ако говорим за отделените парникови газове, тогава вече няма значение в коя част на планетата ще се отделят. Само че повечето парникови газове не са замърсители на въздуха. Норвегия се грижи за чистотата на въздуха си и живота и здравето на жителите си. Какво лошо виждаш в това?
  • 11 норге

    45 38 Отговор

    До коментар #2 от "3976":

    Явно нищо не знаеш за Норвегия.По-добре си мълчи.Добива на петрол и газ се извършва в морето и това не им пречи да са ЕКО.Само да те открехна селянино. В Норвегия и по-точно в Осло има квартали в които е забранено пушенето даже в собствения дом.Подписваш декларация когато си купуваш апартамента.Зарядните за ел. коли са на всяка пряка.И срещу тях да бягаме ,пак не можем ги стигна норвежците още 100години

    Коментиран от #16

  • 12 Този

    64 10 Отговор

    До коментар #2 от "3976":

    Норвежците лицемери, а арабите не са щото карат коли по 1000-2000кс, така ли? То ние имаме голяма златна мина, но я подарихме на чужда фирма, щото сме най умните.
  • 13 555

    42 26 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Норвегия вече е готова-за ада...
    какъв въздух пазят -за децата на гей двойките ли?
    Содом и Гомор.....като сте толкоз еко отивайте там ,ама ще ви канфискуват децата веднага.Отивайте поеденично и като се надишате на еко въздух, пак тук да ни раздадете по един еко автомобил със
    широк аспух.

    Коментиран от #14, #19, #54

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Jack Bauer

    25 10 Отговор
    Ще бъдем ЕКО само когато започнем да произвеждаме и и използваме наистина чиста енергия. За съжаление разработките на Никола Тесла в тази област са свръх засекретени и не знам дали нашите пра-внуци ще ги видят приложени на практика.

    Коментиран от #18

  • 16 Коmapak🆘️

    39 15 Отговор

    До коментар #11 от "норге":

    Без петрола и газта са една голяма 0. Това е истината. Защото и държавния им инвестиционен фонд в момента е лекинко със 150млрд долара назад!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Не е баш така

    29 10 Отговор

    До коментар #16 от "Коmapak🆘️":

    Имат риба, имат и земеделие, имат производства и са голям производител на енергия, зелена! Ти на тяхното производство, ако казваш че са нула,какво да кажем за нашето? Ние какво произвеждаме освен сервитьори и бармани? Държавния им фонд падна леко, защото парите са инвестирани в акции(не само), а както знаеш акциите в света паднаха! Но както знаеш, това е и добър момент за инвестиране. Така, че първо да видим как е у нас, а след това у съседите!
  • 18 В Норвегия е чиста

    23 9 Отговор

    До коментар #15 от "Jack Bauer":

    Колко да е мръсна енергията от ВЕЦ? В Норвегия има инсталирани водноелектрически централи с мощност 27 гигавата. Тоест колкото 13 атомни централи с мощност на АЕЦ Козлодуй. За целия транспорт годишно им е необходима по-малко енергия отколкото произвежда АЕЦ Козлодуй. Тоест електромобилите в Норвегия се зареждат със 100% чиста енергия днес, а така ще бъде и за в бъдеще.
  • 19 554643

    26 15 Отговор

    До коментар #13 от "555":

    Жалко че тебе не са те конфискували, сега нямаше да си панелен плъх със гоуф без дпф, а културен норвежец с Ауди Е-трон. Нямаше да си с бяла брада на 35, а щеше да дишаш чист въздух и да изглеждаш като на 20.
    Нямаше да познаваш човек болен от рак и да си чакаш пенсията от 4000 евро на месец, за да се оттеглиш в къщата ти в Майорка или Аликанте.
    Ама иначе те са прости - а па ти си много убаф. Вервай си и да не забравиш да си платиш вноската по потребителския че чси-тата яко дерат по време на пандемия!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Норвежеца гост

    6 9 Отговор
    Откакто напуснах Норвегия нещата тръгнаха надолу, всички са джендъри, Тесла е чак на пето място, цял ден рева и плача, никога повече няма да стъпя в Норвегия, Илон е велик, хахаха
  • 22 Случаен

    9 1 Отговор
    Досега ако си бил на пържоли, ама им вдигнат цената да не млжеш да си ги позволиш, много ясно че ще минеш на трева. Така и с тия.
  • 23 Ганьо

    6 1 Отговор
    Имат пари!

    Коментиран от #24

  • 24 Трудовакъ

    20 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ганьо":

    Имат, я! Малко хора като население - 5 367 580 човека и натрупан резервен фонд от над 1 трилион (над 1000 млрд.) долара от продажби на нефт и газ. Хайде сега да си сменим местата - ние да разполагаме с техния резерв - по 2 електрически автомобила ще има на семейство. Така и баба знае...

    Коментиран от #27

  • 25 Един от многото

    23 2 Отговор
    До защитниците:
    Значи, ако един наркодълър продава в друг квартал и не трови децата в своя излиза, че е търговец, мисли за околните. Що да не трови чуждите?

    Коментиран от #28

  • 26 Бай Иван

    24 5 Отговор
    Глупости.Живея в Норвегия 12 години. Тук електричеството е много евтино, но постепенно вдигат цената му и премахнаха субсидийте за ел.коли. Хората все повече се отказват от електрическите коли. Това бе една от основните причини за покупките на елктроавтомобили. Ниската цена на електричество и субсидийте. Но вече няма Бай Иване. Аиди живи и здрави.

    Коментиран от #37

  • 27 By ::) b

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Трудовакъ":

    извинявай,ама колко мислиш,че са останали в бегето?или вярваш в приказката 7 милиона....
  • 28 един

    9 13 Отговор

    До коментар #25 от "Един от многото":

    ако Норвегия не произведе нефт,мислиш ли ,че някой друг няма да го изпомпи.Норвегия даже и с това,че произвежда нефт е една от най-екологичните държави.Тока е от ВЕЦ,електрифицират платформите на 100 километра в морето с ток от сушата,за да не замърсяват допълнително.И на всичко това,многото гори на територията изчистват въглеродния отпечатък на изпомпвания нефт.Така,че общото замърсяване от държавата е почти 0! Това не го знаеше,нали?

    Коментиран от #29

  • 29 Един от многото

    11 5 Отговор

    До коментар #28 от "един":

    Абе, ти прочете ли, вникна ли с плиткия си мозък какво написах. Ще купиш наркотици на децата си за да не се тровят други, така ли?!

    Коментиран от #31

  • 30 Анонимен

    4 4 Отговор
    Файда голяма...то като духне вятър от 7литровия дизел на Америка и пак стигне до Норвегия , нищо не сме постигнали
  • 31 един

    2 7 Отговор

    До коментар #29 от "Един от многото":

    Ей плиткия, нефта не е наркотици, защото не е забранен! Ако Норвегия спре производството, няма ли Русия, Арабия или Америка да си вдигне производството, за да покрие спада на производство? И защо да дават на тези държави, пари? Аргументите ти са глупави. Можеш да го сравниш със шоколадова фабрика, защото и те са толкова полезни. Едната, ако затвори за да не стават другите дебели, другите фабрики ще увеличат производството, защото първата като е затворила, не означава че консумацията ще намалее. Другите ще увеличат производството и ще печелят повече. Ясен ли съм, плиткия?
  • 32 ЕДИН

    13 2 Отговор
    Браво. Много са еко. Що не вземат да спрат и добива на петрол?
  • 33 Кухи кратуни

    8 3 Отговор
    Защо смятате че трябва да се спре добива на петрол?

    Нали, не мислите, че когато (ако) един ден спрат да се движат и последните автомобили с ДВГ, добивът на петрол ще спре? Само половината от нефта се ползва за горива. Останалата част се ползва за производство на пластмаси, смазочни материали, асфалт и какви ли не други материали. Също така всички изкуствени торове, от които зависи съществуването на производството на храна, се произвеждат от нефтопродукти и газ. Все едно да се забрани производството и продажбата на ножове, защото може да убиеш някого с тях. Или да се забрани ползването на огън или електрическа енергия, защото са опасни.
  • 34 Тест

    9 4 Отговор
    Норвегия се правят на велики с природен газ и хидроенергийни зточници. Да бачкат като индийци и ще ги видя.

    Коментиран от #35

  • 35 А какво им предлагаш

    14 3 Отговор

    До коментар #34 от "Тест":

    Да си зарежат природните дадености, както ние правим и да мизерстват? Какво правим ние с плодородната си земя, от която изхранвахме половин Европа и СССР? Какво правим с златните си мини? Как се възползваме от историческото си наследство? Няма да забравя разочарованието си, като дадох 30 долара за екскурзия до едно от седемте чудеса на света в Турция. Заведоха ме на празна поляна с един единствен камък, около който започнаха да ни обясняват какво представлявал храмът на Артемида, който се намирал там. Нямаше разкопки като нашите нямаше абсолютно нищо освен този камък. За сметка на това имаше десетина автобуса туристи. А какво правим ние?
  • 36 Перник

    3 1 Отговор
    Доста тъпанари, сигурен съм че има доста от нашия град
  • 37 435235

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Иван":

    антиелектрика със 100-те ника - ти от кога живееш в Норвегия бре?

    Коментиран от #53

  • 38 и още

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "3976":

    и дърва секат яко за износ заедно с нефта, най-големите лицемери, типични представители на модерния еврогейски съюз. Само който не е стъпвал в останалия свят не подозира за какви замърсявани става въпрос, а точно там е изнесено цялото мръсно производство на гейчетата с EV бракмите и соларите на покривите
  • 39 и още

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "3976":

    и дърва секат яко за износ заедно с нефта, най-големите лицемери, типични представители на модерния еврогейски съюз. Само който не е стъпвал в останалия свят не подозира за какви замърсявани става въпрос, а точно там е изнесено цялото мръсно производство на гейчетата с EV бракмите и соларите на покривите
  • 40 смеф

    3 1 Отговор
    при температурите през зимата , капоцитета на батериите пада да 50%!
    и продължават но ски!!
    ака нема жигули да дърпат електрокара!!
  • 41 фен на Тесла

    8 2 Отговор
    Тия норвежци колко са тъпи не е реално мислят се за ариици и накупили немските боклуци със смешен пробег и завишени цени.Какви клоуни!

    Коментиран от #48

  • 42 незнайко

    10 0 Отговор
    5.5 милиона върху почти 3.5 пъти по голяма площ отколкото сме ние 361 243 km² суша . Ние също можем да станем хубава държава ако ги няма ЦИГАНИТЕ !!!
  • 43 Да ама не

    11 4 Отговор
    Абе откога извратените норвежци станаха за пример, баси! Тея са известни с кръвосмешенията си, отнемането на деца от БАРНЕВЕРН! Какво ми давате за пример тея извратени шибаняци!
    Слабо ме интересува, всъщност изобщо не ме интересува каква нова простотия са измислили тея извратеняци!
  • 44 Lalo Salamanca

    4 1 Отговор
    Това електричество откъде идва обаче? Дали е напълно "чисто"? Норвегия колко атомни електроцентрали има? Щото май не са много. Електричеството им се генерира от coal burning. Coal-fired plants produce electricity by burning coal in a boiler, a coal какво е - изгорени дърва.

    Коментиран от #45, #47

  • 45 Дедо Клецо

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Lalo Salamanca":

    Coal е въглища, не дърва! Дърво е wood.
  • 46 Анонимен

    3 3 Отговор
    За сега Норвегия, скоро и други държави.Колкото света става по-богат и добър, толкова по-бързо ще премине към Ел.автомобили.За това Русия иска да държи слабите като нас в мизерия и бедност.Няма друг начин да си продава петрола.58
  • 47 Дедо Мецо

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Lalo Salamanca":

    Да, електричеството е напълно зелено! Нямат НИТО ЕДНА атомна електроцентрала и имат САМО ЕДНА ТЕЦ на остров Свалбард. И изнасят ел. енергия. Явно, нещо тези ел. коли не харчат много тук.
  • 48 Callahan

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "фен на Тесла":

    що рещи че немски елекитрички карат само, там е пълно с тесли
  • 49 ППП

    1 0 Отговор
    НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ ТАБЛИЦАТА В СТАТИЯТА, ТОВА ОБЩИЯ БРОЙ Е-АВТОМОБИЛИ ЛИ Е? АКО ДА, ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ 1 АВТОМОБИЛ СЕ ПАДА НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 ДУШИ. ЯВНО ТАМ НЕ КАРАТ КОЛИ А ВЕЛОСИПЕДИ И СЕ ВОЗЯТ В ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ.

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Сериозно ли

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "ППП":

    Не разбираш ли таблицата? Не е толкова трудна? 😂😂😂. Първите цифри са продадените коли за март месец, само за март. Вторите са за продадените коли от началото на годината до март.
  • 51 Сериозно ли

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "ППП":

    Или с други думи само Ауди, само за тази година има продадени 3754 Ауди Е-трон! Чакай, да видим колко ли са у нас! Може би 2!
  • 52 БПФ

    1 0 Отговор
    Норвегия е страна с огромни хидроенергийни ресурси, малобройно население и слаборазвита индустрия. Могат да си позволят да подменят колите си с електромобили, но това не означава, че същото е възможно за останалите държави - просто защото няма откъде да се вземе толкова енергия.
    Делът на зелената електроенергия в световен мащаб е 25%, като там слагат и "биогоривата", в които реално няма нищо "еко". Само че от тия 25% - 16% се падат на водноелектрическите централи - а капацитетът на хидроенергията в световен мащаб е в огромната си част изчерпан. Просто ВЕЦ са направени вече почти навсякъде, където има смисъл от това. Делът на вятърната, слънчевата и термалната енергия е 7.3%, и то ако приемем, че данните са реални, защото знаем как зеленашите лъжат относно реалното производство. Същевременно 38% от ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА се произвежда от въглища - а зеленашите разправят как дори колите щели да минат на ток, и същевременно ще има пълен отказ от изкопаемите горива.

    Ами чакайте си. Реално делът на възобновяемата енергия е 15%, въпреки налените в нея над 2 трилиона долара субсидии. И никой не си прави сметка, че потреблението на енергия в световен мащаб расте постоянно. Отказът от изкопаемите горива ще означава само едно - пълна икономическа катастрофа в световен мащаб.

    Коментиран от #56

  • 53 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "435235":

    Не бях влизал тук от няколко месеца и като дам на търсачката да търси дали пак някой няма халщцинации, че пиша тук с различни никове, веднага излиза поредния ник на многониковия трол с халюцинациите му.
    Какъвто сайта, такива и троловете в него!
    Продължавай да бълнуваш, че пиша тук - жалко, че не вземаш мерки да се лекуваш.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 олеееееееее

    0 0 Отговор
    Браво. Само ултра селяните се кефят на ве-6таци и ве-8маци.
  • 56 олеееееееее

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "БПФ":

    Ще стане постепенно бе,колега. Те едно време са вярвали ,че земята е плоска и даже са убивали хора,които са твърдяли друго. Ама днес?
    Независимо от мозъка,дето го ръсиш - света си върви в неговата си посока и слабо се интересува от философи.