Отидете към основна версия

1 790 5

Шарнирен механизъм от ново поколение, който няма аналог (ВИДЕО)

  • шарнир-
  • механизъм-
  • роботи

Технологията може да има приложения при създаването на ново поколение роботи

Служители от университета Ямагата, Япония, представиха шарнирен механизъм от ново поколение. Принципът му на действие е подобен на този в човешкото тяло. Такава система е в състояние да осигури пълен обхват на движение във всички оси.

Иновацията се нарича ABENICS и представлява сферичен механизъм с три степени на свобода на движението. Системата използва сферични зъбни елементи, които по форма наподобяват шарнири. Ако прикрепите нова връзка към такава структура, например ръка или крак, можете да постигнете гладко движение на крайника.

Технологията може да има приложения при създаването на ново поколение роботи, тъй като съвременните хуманоидни роботи използват две или повече моторизирани стави: една за движение нагоре и надолу, друга за движение напред и назад и трета за контрол на въртенето.

Потенциалната употреба на ABENICS е доста широка. С помощта на разработката хирурзите могат да извършват лапароскопски операции с по-висока точност. Системите могат да се използват и в стоматологията. Освен това технологията може да намери приложение в космическата индустрия за създаване на крайници на роувъри и роботи. Вижте повече.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.

Свързани новини