Last news in Fakti

25 Юни, 2023 11:00 2 207 3

Студенти изобретиха много по-евтин аналог на роботите на Boston Dynamics

  • boston dynamics-
  • роботи-
  • monash engineering-
  • spot-
  • dingo

Иновацията е базирана на микрокомпютъра Raspberry Pi 4 B с допълнителна поддръжка на Arduino Nano

Студенти изобретиха много по-евтин аналог на роботите на Boston Dynamics - 1

Студенти от Monash Engineering са разработили свой собствен аналог на Spot - роботът на Boston Dynamics. Проектът им се казва Dingo. За разлика от известния "оригинал", новостта може да се похвали с отворен код.

Студентите се гордеят и с използването на популярния едноплатков компютър Raspberry Pi. Този четирикрак робот има способността да персонализира различни видове движения, да променя скоростта и дори да прикляка. Може да носи и леки предмети.

Dingo е базиран на микрокомпютъра Raspberry Pi 4 B с допълнителна поддръжка на Arduino Nano. Той има 12 сервомотора, струващи около $44,49 всеки, като само електромоторите са с цена $530.

Общата цена на новия робот е около $1500. За сравнение, Spot струва невъобразимите $75 000. Тялото на Dingo може да бъде 3D отпечатано, а пълен списък с необходимите части е достъпен на платформата GitHub.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сравнявате компютри с компоти

    6 2 Отговор
    Спот е развойна платформа с голям запас за надграждане и къстъмизиране.
    Динго е крайно изделие, оптимизирано като цена и ограничено откъм функции и параметри.
  • 2 Знайко

    1 1 Отговор
    Расбъри пай, Гитхъб( според мен най-куция сайт)...ама че всичко се прави на линукс не споменаваме! Explaningcomputers показа видео за метеорологична станция на слунчеви батерии на базата на расбъри пай зеро , с датчици и всичко необходимо, принтнато на 3д.Благодарение на мижава консумация средни изчислителни способности нещата започват да се случват и не се изискат батерии тежащи по 20кг. Много хора подценяват потенциала на ПАЙ-я, но не се сещат , че в един киборг мога да използвам 10,20 или 30 ПАЙ-я за различните функции-изчислителни, двигателни, wi-fi+bluetoot+3G, навигационни и т.н....и това и ще реши всички проблеми свързани с мултитаскинга до момента!!! Който копае койни да погледне за Jetson NANO -вместо да копа с процесора, копа с графиката , която има 800 нода!!! Може да наслагаш колкото искаш модула да работят синхронно и с тройно по-малко ток!
  • 3 Шушана

    1 0 Отговор
    А руски студенти през това време измислили как да не ги боли главата от самогон