Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 13:58 1 449 4

Представена е първата в света 3D отпечатана хуманоидна роботизирана ръка

  • роботи-
  • роботизирана ръка-
  • 3d print

Това е нов пробив в роботиката

Представена е първата в света 3D отпечатана хуманоидна роботизирана ръка - 1

Изследователи от ETH Zurich и Inkbit разкриха първата в света 3D отпечатана роботизирана ръка с човешки кости, връзки и сухожилия. За разлика от традиционните твърди роботи, това чудо е създадено с помощта на визуално контролиран мастиленоструен (VCJ) печат, преодолявайки ограниченията на стандартния 3D печат.

Процесът се нарича VCJ и използва меки, бавно втвърдяващи се тиоленови полимери, за да осигури безпрецедентна еластичност и гъвкавост на отпечатаните структури. Отличителна черта на това устройство е не само човешката вътрешна структура, но и бързият процес на сглобяване.

Системата за управление на VCJ е със затворен цикъл и позволява целият робот да бъде отпечатан наведнъж, намалявайки времето за проектиране и елиминирайки необходимостта от скъпи междинни стъпки.

Оборудвана със специални пластини за докосване и сензори за натиск, тази роботизирана ръка, моделирана на базата на MRI данни от истинска човешка ръка, има 19 сухожилни структури, което ѝ позволява да имитира естествените движения на китката и пръстите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 2 Отговор
    Ръката в русията ще държи бутилка самогон.

    Коментиран от #2

  • 2 Гледай какво създава "гнилият запад"

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    и сравни с това какво създават в руската neдepaцuя.
  • 3 виц

    1 0 Отговор
    Ами крак кога, че един имам останал и тои наполовината. Трябва ми
  • 4 Чекмедже бабаит

    0 1 Отговор
    китайците го правят от 4 години а ние разбираме чак след като запада ни позволи да се информираме и още нещо, полимерните раце не издържат на натоварване и стават само за показателна дейност