9 Октомври, 2024 14:15 1 582 2

Шарнирен механизъм от ново поколение, който няма аналог (ВИДЕО)

  • шарнир-
  • механизъм-
  • роботи

Технологията може да има приложения при създаването на ново поколение роботи

Шарнирен механизъм от ново поколение, който няма аналог (ВИДЕО) - 1

Служители от университета Ямагата, Япония, представиха шарнирен механизъм от ново поколение. Принципът му на действие е подобен на този в човешкото тяло. Такава система е в състояние да осигури пълен обхват на движение във всички оси.

Иновацията се нарича ABENICS и представлява сферичен механизъм с три степени на свобода на движението. Системата използва сферични зъбни елементи, които по форма наподобяват шарнири. Ако прикрепите нова връзка към такава структура, например ръка или крак, можете да постигнете гладко движение на крайника.

Технологията може да има приложения при създаването на ново поколение роботи, тъй като съвременните хуманоидни роботи използват две или повече моторизирани стави: една за движение нагоре и надолу, друга за движение напред и назад и трета за контрол на въртенето.

Потенциалната употреба на ABENICS е доста широка. С помощта на разработката хирурзите могат да извършват лапароскопски операции с по-висока точност. Системите могат да се използват и в стоматологията. Освен това технологията може да намери приложение в космическата индустрия за създаване на крайници на роувъри и роботи. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    0 2 Отговор
    Поредното безсмислено изобретение!
    Досущ като двигателя "Дюк"!
    Много гръмки изказвания и накрая никакво приложение!

    На всеки човек с нормална мисловна дейност ще му възникнат минимум следните въпроси:

    А тази нежна назъбена повърхност колко точно товар може да носи???
    А тия ел мотори с каква мощност трябва да са, че да окажат безпроблемно влияние на механизмите???
    И не на последно място, ами надеждността???

    Западът отчаяно се нуждае от топ невероятни изобретения, НО уви няма как да им се получи, защото водят политика на съсипване на света за собствена изгода!
  • 2 Батпешо

    1 0 Отговор
    Туй няма да изкара много-требе си мускули