Отидете към основна версия

16 693 26

Манол Глишев: Прокурорски райх ли сме? (ВИДЕО)

  • манол глишев-
  • лустрация-
  • протести-
  • иван гешев-
  • перото

Дали Манолова ще стане или няма да стане кмет, някъде в някой кабинет вече е уговорено, смята поетът

Манол Глишев

Проблемът с Иван Гешев е неколкопластов. Първо той е единствен кандидат и твърде шумно и институционално одобряван. Организации и подорганизации на властта изразяват спонтанното одобрение на колектива към другаря кандидат. Това е спомен от недалечното минало и е доста подозрително. След това имаше едно изказване, което е в тон и на негови колеги. „Аз не вярвам много в разделението на властите“, каза той. Разделението на властите е една стара максима от около 300 години. Ако властите не се наблюдават една друга, а се влеят в една обща, в крайна сметка ще страдаме, защото няма как да се защитим. Това коментира в студиото на ФАКТИ поетът и участник в протестите срещу номинацията на Иван Гешев за прокурор Манол Глишев.

„Имаше едно съзвучно изказване на министър-председателя Борисов, че „прокуратурата е независима власт“. Това е абсурд, защото в класическото разделение на властите има съдебна, но прокурорска власт няма. Какво се получава - имаме един изцяло нов тип държава, вече не бих я нарекъл република, в който има прокурорска власт и няма разделение на властите. Ние какво сме прокурорски райх? На мен това не ми харесва и затова протестирам.

Освен това Гешев имаше и един гръмък неуспех, по-скоро потулен неуспех при разследването с КТБ. В този смисъл този човек да е кандидат за главен прокурор... ами то става много изгодно човек да е престъпник“, каза Глишев.

„Гешев е само последната капка в морето. То не беше некадърния ремонт на София, некадърно управление на страната, от безконтролното изсичане на лесовете, замърсяването на реките и плажовете, винаги всичко е законно, няма нищо нередно, обикновеният гражданин, който отбелязва нередност – той е виновен, бедността в България расте“, аргументира участието си в протеста с искане за оставка на правителството поетът.

Според него липсата на масовост при протестите може да се обясни с това, че днешните българи са резултат от „над 70 години негативна селекция“.

„От 9 септември 1944 г. до днес ние сме учени, че преклонената главица сабя не я сече. Учени сме на недоверие, разочарование, липса на солидарност, подозрителност и в този смисъл хората не вярват, че има сила, която да свали, което и да е сегашно правителство“, смята поетът и преводач.

„Математически е възможно да има нов кмет в София, но не е вероятно. Провалът или успехът на Фандъкова вече е предречен. Или Борисов иска да спечели тези избори и ще впрегне цялата си машина, за да ги спечели или точно както в случая с Радев ще впрегне цялата машина, за да не ги спечели и да слезе плавно от власт и безнаказано. Уговорката вероятно вече се е състояла. Дали Фандъкова ще остане кмет или не, дали Манолова ще стане или няма да стане кмет, някъде в някой кабинет вече е уговорено, а те двете не се различават помежду си. Ще управляват София еднакво и ужасно. Изборите се случват в условия, създадени от ГЕРБ“, коментира Глишев.

Той смята, че за лустрация не е късно и тя би имала позитивен ефект върху обществото.

За скандала в БНР, за това как приема номинацията си в категория „Поезия“ на Литературен клуб „Перото“, докъде би стигнал в прозаичния жанр, на мястото си ли е българската интелигенция, гледайте целия разговор с поета Манол Глишев във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.

Свързани новини