Новини

Лозан Панов атакува Иван Гешев пред Сотир Цацаров

Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват преди всичко въз основа на непосредствено запознаване със съдържанието на изготвените от него актове

Публикувана: 3 Октомври, 2019 11:03
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2677
Лозан Панов атакува Иван Гешев пред Сотир Цацаров
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писмо до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с копия до Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ръководителите на Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура, в което поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор Иван Гешев обвинителни актове, а не само на обема на неговата дейност в количествен аспект.

Това съобщиха от пресслужбата на ВКС.

В писмото пише:

„За обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му.

Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват преди всичко въз основа на непосредствено запознаване със съдържанието на изготвените от него актове. Тиражираната изключителна оценка на способностите на кандидата неминуемо означава, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и системни познания в областта на наказателното право и процес; способност за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умение за подбор на релевантните доказателствени материали; умение за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаване на съдебната практика. Съдържанието на актовете на кандидата е източник и на информация за прецизността на използвания от него правен език, общата езикова култура и умение за ясно изразяване.

Известно е също така, че преценката за професионалната квалификация на магистратите се гради освен на общи количествени, преди всичко на качествените резултати, постигнати в практическата му дейност. Те могат да бъдат преценени и коментирани само при наличието на непосредствени впечатления от конкретната му работа като прокурор.

С оглед изложеното информираният вот в процедурата за избор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата по конкретни дела, по-специално с изготвени от него обвинителни актове по приключили наказателни производства, по които е протекъл редовен инстанционен съдебен контрол.

Докладът на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ относно професионалните качества на кандидата (конкретно: р. II) е основан върху документи и статистически данни за неговата дейност като прокурор, като отразява обема на неговата дейност само в количествен аспект. Липсва каквато и да е информация за качествения аспект на извършената от него работа.

В р. II, стр. 7 от доклада е обобщено, че за 10-годишен период (от 2006 г. до 19.07.2016 г., вкл. времето, когато е бил прокурор в СРП) кандидатът е внесъл в съда 230 прокурорски актове, като по внесени от него прокурорски актове са осъдени общо 233 лица. В тези констатации липсва яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове. Тази част на доклада не съдържа нарочен анализ и коментар на конкретни прокурорски актове на кандидата, поради което няма как да се изведат обосновани изводи за качествената страна на дейността му. Резултатите от съдебния контрол по наказателните производства, инициирани по изготвени от него обвинителни актове, правната и фактическа сложност на производствата, биха илюстрирали с висока степен на обективност квалификацията на кандидата.

Необходимо е да се уточнят залегналите в доклада статистически данни, като се съобщи информация относно точния брой внесени в съда обвинителни актове, изготвени от кандидата, за периода от м. май 2012 г. до 19.07.2016 г. Фактът, че тогава е заемал длъжността прокурор в СГП предполага, че внесените от него обвинителни актове са по дела с по-висока сложност.

За този период следва да бъдат предоставени за непосредствено запознаване преписи от изготвените от кандидата обвинителни актове по окончателно приключили към настоящия момент наказателни производства, по които са били образувани съдебни производства, ведно с информация за номерата на съответните съдебни дела и крайните резултати от съдебното разглеждане на делата.

Показателни биха били данните за времето 18.02.2014 г. – м. юни 2016 г., когато кандидатът е бил разпределен в утвърдената нова структура на СГП (отдел 01 „Специализиран“), тъй като съгласно констатациите в доклада преписките и делата в тази структура са се характеризирали със завишена фактическа и правна сложност и с обществен интерес.

От важно значение за преценката на професионалните качества и постижения на кандидата е непосредственото запознаване с конкретно изготвени от него обвинителни актове за периода 19.07.2016 г. – 16.07.2018 г., когато е заемал длъжността административен ръководител на Специализираната прокуратура. За този период в доклада на КАК (стр. 8) е маркирана изцяло в количествен план статистическа характеристика на осъществяваната от него дейност.

От залегналата в доклада информация не става ясно дали през този период, извън административно-организационната си функция, кандидатът е извършвал дейност (и каква именно) във връзка с пряката си професионална ангажираност като прокурор. Ако в този период той е изготвял обвинителни актове по вече приключили към настоящия момент наказателни производства, въз основа на които да е било образувано съдебно производство, преписи от тях следва да бъдат представени с цел изграждане на непосредствени впечатления за високите професионални качества на кандидата, констатирани в доклада на КАК. Най-достоверна база за изводи относно правната компетентност на кандидата са окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата, образувани по внесени от него обвинителни актове, поради което следва да се предостави информация за номерата на съответните съдебни дела и резултатите от инстанционния контрол по окончателно приключилите наказателни производства.“

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГешеФ
1 Отговор
Очакваме и контраатака :)

Оценка:
-2 +14

Анти седераст
2 Отговор
1941 г. - Законът за защита на нацията срещу масони, грантаджии, гей-парадисти и прочие еврейски агенти и нпо-та в България https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Закон_за_защита_на_нацията

Оценка:
-6 +13

Тръмп
3 Отговор
Лозанчо си пази лозето от страх пред Възмездието!!!:):):)

Оценка:
-41 +12

ВИС завинаги!
4 Отговор
Спомени и сълзи останаха след теб, Васко Илиев, ти, БРАТКО мили! Да живее Васко и Жоро Илиеви, да живее ВИС!

Коментиран от #10, #13


Оценка:
-23 +5

сам е
5 Отговор
Лозан Панов има в тонове повече акъл от тия двамата партийно наредени помияри.

И Гешев и Цацаров са за разстрел за тежки предателства към родината при наличието на изключително опасен рецидив!

Оценка:
-14 +47

Хахаха
6 Отговор
Браво на Лозан Панов.
Сега ще лъснат скудоумиците на завършилият в Сиемоново милиционер, който с пагоните на офицер-милионер му е присъдена диплома и по Право.

Оценка:
-9 +47

Кой68
7 Отговор
Колко е прав Панов...БРАВО..Важно е КАЧЕСТВОТО,а не количеството....

Коментиран от #14


Оценка:
-5 +31

БСП ДПС Евророма
8 Отговор
Разбира се, че е по-добре да си витиеват многознайко, който услужливо впряга знанията си САМО за заобикаляне на системата и срещу МНОГО СПРАВЕДЛИВО заплащане (за предпочитане по офшорни сметки). По добре е за червената мафия!

Оценка:
-0 +6

gfdsea
9 Отговор
Обективна преценка на качествата - евентуално при Свети Петър.

За субективната, родна преценка - най-важното е, че е наш човек, енергичен, лоялен, винаги намира начин да изпълни задачите (тук мно го ум не трябва, че пречи).

Оценка:
-2 +12

Насрани
10 Отговор

До коментар #4 от "ВИС завинаги!":


Бели Птици

Оценка:
-1 +1

Шефа е виновен
11 Отговор
Имам чувството, че и тук нещата ще се случат както при Пацо Терасата и Цацаров- ще изчезват документи , а други ще бъдат променяни в интерес на "нашето момче".

Оценка:
-1 +6

фашистки методи
12 Отговор
Гешев е политическата маша на властта! Но, когато го изберат и стане главен прокурор, ще се чудят как да го махнат.....

Оценка:
-3 +6

13
Този коментар е премахнат от модератор
практик
14 Отговор

До коментар #7 от "Кой68":


Важни са и двете .Трябва да има баланс . Има магистрати само за да нямат негативна харектеристика се страхуват и не внасят обвинителни актове или вършат нещо така ,че да няма риск от отмяна. Затова много бандити се оттървават. А пък специално заради решение на този 2 години камерите на КАТ не работеха.Има прокурорши дето за 20 години нямат 300 акта написани.

Оценка:
-1 +2

Ваше превазходителство
15 Отговор
Може да му видят и общата физическа и стрелкова подготовка. Със сигурност знае и може да слага белезници владее задържащи техники ключове. Блок на удар с нож отгоре и отдолу. Държал е държавен изпит по това и то без защитни средства с истински ножове. Може добре да стреля. Доколкото ми е известно няма изискване магистратите да имат завършена българска филология Освен това преди да постъпи в МВР е държал психотест физически изпит които някой настоящи магистрати не биха издържали . Особено този който завършилия също академията на МВР Георги Колев ,заведе за ръчичка да се яви като кандидат за настоящия си пост , щото нещо не беше убеден, че е достоен да го заеме.

Оценка:
-1 +2

Усмивката
16 Отговор
Правилно казва Панов.Като е така то да избереме адвокат Марковски за главен прокурор.И той има много дела и много дълги години практика.

Оценка:
-0 +0

ПЕНКО
17 Отговор
ТАКА Е ,КОТО НЕ ТЕ Е ОТГЛЕДАЛА БАБА ТИ, А МАЙКА ТИ Е БИЛА НА РАБОТА !!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.