Отидете към основна версия

6 693 76

Илия Илиев пред ФАКТИ: Трябват специфични мерки за ромите (ВИДЕО)

  • илия илиев-
  • дром-
  • ромска общност-
  • мерки за ромите

Според него трябва да се работи в посока на това заразени с COVID-19 роми да не крият това от страх, че ще си загубят работата

Специфичното за ромите е, че голяма част от тях живее в т. нар. гета, в капсулирана среда. Трябва да се съобразят хигиенните условия, начинът на живот там е доста по-различен. Ромската общност има наследен характер и подходът трябва да бъде малко по-специален. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на ПП ДРОМ Илия Илиев.

В понеделник той ще внесе искане в МС за създаване на работна група и изработване на пакет от мерки, които да достигнат до ромите.

Илиев припомни, че въпреки решението на щаба от началото на епидемията у нас да не се съобщава етноса на заразените, представители на ромската общност, връщащи се от чужбина, са били от първите преболедували и цялата общност е силно пострадала.

"При ромите има нужда от специфичен модел на прилагане на мерките. Необходимо е да има работа по места в кварталите със специалисти, да се взимат превантивни мерки, информация и установените болни да имат достъп до продукти и лекарства. Трябва да има структури в ромските квартали, ако пандемията се разрасне, да бъдат в помощ", каза Илиев.

Според него трябва да се работи в посока на това заразени с COVID-19 роми да не крият това от страх, че ще си загубят работата, защото това ще има негативни последици за цялото общество.

"Подходът към ромската общност беше малко по-груб, и във "Факултета", и в Ямбол - хората бяха изолирани, затворени. Ние знаем, че е за доброто на всички, но когато се затвори цял квартал заради 10-15 болни, страдат още 5000 - тук е пробойната и трябва специален модел", каза Илиев.

"Ромският глас винаги много малко се чува, когато са се опитвали да дадат мнение, управляващите правят така, че този глас да бъде заглушен и да няма политики, които да дават възможност да се надгражда развитието на ромската общност. Това е една наследена практика от началото на демокрацията. Съмнявам се, че причината е да могат да ги използват, да купуват гласовете на неграмотните. Много от големите партии, които разполагат с финансов ресурс, са свикнали да купуват ромски гласове, така им е по-лесно, за съжаление. 

Обнадеждаващото е, че все повече млади хора роми, образовани, грамотни, които пътуват в чужбина, не са зависими от много неща тук, излизат на преден план, не се страхуват от репресиите, които се случват по време на избори", допълни той.

Целия разговор с председателя на ДРОМ Илия Илиев гледайте във видеото: 
  

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини