Отидете към основна версия

11 103 149

Румен Христов: Искаме двукамарен парламент и непряк избор на президент (ВИДЕО)

  • румен христов-
  • сдс-
  • конституция

Не искаме да се увеличават правомощията на държавния глава, заяви пред ФАКТИ лидерът на СДС

Предполагам, че различните политически формации ще дадат своите предложения, те ще бъдат различни от гледна точка на това, че вижданията, политиките и идиологиите на тези формации са различни. Аз ще кажа това което предлагат СДС, то е различно от това, което предлага ГЕРБ, независимо че сме от голямото политическо семейство на ЕНП. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на СДС Румен Христов.

"Ние не харесваме тази конституция още с нейното създаване. Тя беше създадена в полза на БКП, беше твърде рано да свикаме ВНС и да вземем такива важни решения, тъй като опозицията в лицето на СДС, нямаше опит и мнозинство, но това е минало. Най-общо: предлагаме създаване на две камари, смятаме, че така ще има по-сериозен контрол по законодателството. Това е практика в много европейски държави. Независимо от размера на държавата, това може да се случи, като идеята е горната камара да са представители на районите. 31 избирателни района по един представител и да са равнопоставени Силистра и София.

Другото ни предложение е президентът да не се избира пряко. Аз познавам много добре тази институция, бил съм 5 години главен секретар на г-н Петър Стоянов. Получава се едно разминаване между очакванията на избраните президенти, тъй като за тях гласуват всички, които имат право на глас и те са най-легитимно избраните в страната. Много често на тях им се иска да имат правомощия близки до тези на министър-председателя, но уви това не е така. И предвид това, че ние не искаме да се увеличават правомощията на държавния глава, смятаме, че избора трябва да става от двете камари с 2/3 мнозинство. Тук има и друго. Ако така избираме президент, ние ще изберем човек с политически опит. Защото в един парламент, обикновено мнозинствата не стигат и се правят коалиции. Логично и нормално е тези, които имат най-много депутати да предложат президент, но са необходими още гласове до 2/3, ще са им нужни гласове на опозиционните формации", каза Христов. 

"Аз искам да има сериозен обществен дебат, за промените, които ще бъдат осъществени от ВНС, защото ВНС може да промени нещата, които споменах, а най-вероятно ще има и други такива, които ОНС не може. Ние предлагаме този архаичен институт ВНС да се закрие и да разпишем една много сложна процедура за промяна на Конституция, но от ОНС. Колкото до традициите да си избираме държавен глава, животът се променя, ние бяхме свикнали и с член първи за ръководната форма на партията и това се промени и видяхме, че това не попречи на гражданите да живеят по-демократично", каза той.

На въпрос не е ли притеснително, че тази идея се лансира толкова сега (не само от СДС), когато имаме президент, който е снел доверието си от правителството, Христов отговори:

"Категорично не съм съгласен с констатацията, защото това го казахме миналата година на пресконференция на "Раковска" 134. Ние много отдавна говорим, че начинът, по който се избира президент и правомощията му не съответстват. Освен това, когато избираме хора, които не са консенсусни, има опасност да стигнем до авторитарна личност. Тогава какво правим, ако се дадат повече правомощия на президента. Иначе прекият избор може да избере много симпатичен човек на този пост, който да няма опит и нагласа да се справи. Такива примери имаме с избора на актьор в Украйна и т.н. Когато се гласува от всички има една емоция, този е симпатичен, този е пилот или актьор и получава подкрепа. Но когато политиците избират държавен глава и в този избор са включени и опозицията, тогава се намират консенсусни фигури."

"Аз се надявам, че във ВНС, което ще бъде, ще има 200 мажоритарни и 200 пропорционално избрани народни представители за ВНС, надявам се всички политически формации да са отговорни и да предложат знакови юристи. Ние ще направим своя подбор и ще имаме предвид, че ролята на ВНС е много законодателна за най-важния закон и ще предложим хора, които имат опита и възможността да работят в тази посока. Това очакваме от всички", каза той.

"Много трудно се стига до такова решение (за ВНС) в началото и средата на един парламент. Сега това, което казват хората, които протестират и главно политическите формации – това Народно събрание си изчерпало доверието, нека новото да свика и да внесе предложението. От сега ви казвам, че ново Народно събрание никога няма да се разпусне на шестия месец, първата година или в средата на мандата. Как си представяте депутати, избрани преди 6 месеца да гласуват против своя интерес, да отидат на ВНС, без да са сигурни, че ще са в листите. Сега сме на края на мандата и е благоприятно, ако се задейства процедурата, ВНС може да се свика около феврурари –тогава ще има така или иначе избори", каза той.

"Ние като демократична формация подкрепяме протестите на гражданите, особено на младите, които искат да живеят по-добре. Искам да заявя нещо друго, те искат смяна на модела и системата, не можем да ги сменим, ако не променим ВНС. Иначе отиваме на варианта стани ти, да седна аз – нищо няма да се промени", каза председателят на СДС.

"Вероятно има и момент за избягване на служебен кабинет сред мотивите на премиера, защото от страна на държавния глава имаше няколко пъти заявки за реваншизъм и ако забележите, тези които дирижират протестите, политическите лидери или така нареченото "Отровно трио" свеждат исканията си до служебно правителство, защото очакват някакъв бонус от това правителство. Това е също, което да бъде обсъдено във ВНС - дали има нужда от служебно правителство. В повечето държави в Европа, няма служебни правителства", каза още той.

Целия разговор с Румен Христов гледайте във видеото:
 

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 44 гласа.

Свързани новини