Last news in Fakti

17 Август, 2020 16:34 11 092 149

Румен Христов: Искаме двукамарен парламент и непряк избор на президент (ВИДЕО)

  • румен христов-
  • сдс-
  • конституция

Не искаме да се увеличават правомощията на държавния глава, заяви пред ФАКТИ лидерът на СДС

Румен Христов: Искаме двукамарен парламент и непряк избор на президент (ВИДЕО) - 1

Предполагам, че различните политически формации ще дадат своите предложения, те ще бъдат различни от гледна точка на това, че вижданията, политиките и идиологиите на тези формации са различни. Аз ще кажа това което предлагат СДС, то е различно от това, което предлага ГЕРБ, независимо че сме от голямото политическо семейство на ЕНП. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на СДС Румен Христов.

"Ние не харесваме тази конституция още с нейното създаване. Тя беше създадена в полза на БКП, беше твърде рано да свикаме ВНС и да вземем такива важни решения, тъй като опозицията в лицето на СДС, нямаше опит и мнозинство, но това е минало. Най-общо: предлагаме създаване на две камари, смятаме, че така ще има по-сериозен контрол по законодателството. Това е практика в много европейски държави. Независимо от размера на държавата, това може да се случи, като идеята е горната камара да са представители на районите. 31 избирателни района по един представител и да са равнопоставени Силистра и София.

Другото ни предложение е президентът да не се избира пряко. Аз познавам много добре тази институция, бил съм 5 години главен секретар на г-н Петър Стоянов. Получава се едно разминаване между очакванията на избраните президенти, тъй като за тях гласуват всички, които имат право на глас и те са най-легитимно избраните в страната. Много често на тях им се иска да имат правомощия близки до тези на министър-председателя, но уви това не е така. И предвид това, че ние не искаме да се увеличават правомощията на държавния глава, смятаме, че избора трябва да става от двете камари с 2/3 мнозинство. Тук има и друго. Ако така избираме президент, ние ще изберем човек с политически опит. Защото в един парламент, обикновено мнозинствата не стигат и се правят коалиции. Логично и нормално е тези, които имат най-много депутати да предложат президент, но са необходими още гласове до 2/3, ще са им нужни гласове на опозиционните формации", каза Христов. 

"Аз искам да има сериозен обществен дебат, за промените, които ще бъдат осъществени от ВНС, защото ВНС може да промени нещата, които споменах, а най-вероятно ще има и други такива, които ОНС не може. Ние предлагаме този архаичен институт ВНС да се закрие и да разпишем една много сложна процедура за промяна на Конституция, но от ОНС. Колкото до традициите да си избираме държавен глава, животът се променя, ние бяхме свикнали и с член първи за ръководната форма на партията и това се промени и видяхме, че това не попречи на гражданите да живеят по-демократично", каза той.

На въпрос не е ли притеснително, че тази идея се лансира толкова сега (не само от СДС), когато имаме президент, който е снел доверието си от правителството, Христов отговори:

"Категорично не съм съгласен с констатацията, защото това го казахме миналата година на пресконференция на "Раковска" 134. Ние много отдавна говорим, че начинът, по който се избира президент и правомощията му не съответстват. Освен това, когато избираме хора, които не са консенсусни, има опасност да стигнем до авторитарна личност. Тогава какво правим, ако се дадат повече правомощия на президента. Иначе прекият избор може да избере много симпатичен човек на този пост, който да няма опит и нагласа да се справи. Такива примери имаме с избора на актьор в Украйна и т.н. Когато се гласува от всички има една емоция, този е симпатичен, този е пилот или актьор и получава подкрепа. Но когато политиците избират държавен глава и в този избор са включени и опозицията, тогава се намират консенсусни фигури."

"Аз се надявам, че във ВНС, което ще бъде, ще има 200 мажоритарни и 200 пропорционално избрани народни представители за ВНС, надявам се всички политически формации да са отговорни и да предложат знакови юристи. Ние ще направим своя подбор и ще имаме предвид, че ролята на ВНС е много законодателна за най-важния закон и ще предложим хора, които имат опита и възможността да работят в тази посока. Това очакваме от всички", каза той.

"Много трудно се стига до такова решение (за ВНС) в началото и средата на един парламент. Сега това, което казват хората, които протестират и главно политическите формации – това Народно събрание си изчерпало доверието, нека новото да свика и да внесе предложението. От сега ви казвам, че ново Народно събрание никога няма да се разпусне на шестия месец, първата година или в средата на мандата. Как си представяте депутати, избрани преди 6 месеца да гласуват против своя интерес, да отидат на ВНС, без да са сигурни, че ще са в листите. Сега сме на края на мандата и е благоприятно, ако се задейства процедурата, ВНС може да се свика около феврурари –тогава ще има така или иначе избори", каза той.

"Ние като демократична формация подкрепяме протестите на гражданите, особено на младите, които искат да живеят по-добре. Искам да заявя нещо друго, те искат смяна на модела и системата, не можем да ги сменим, ако не променим ВНС. Иначе отиваме на варианта стани ти, да седна аз – нищо няма да се промени", каза председателят на СДС.

"Вероятно има и момент за избягване на служебен кабинет сред мотивите на премиера, защото от страна на държавния глава имаше няколко пъти заявки за реваншизъм и ако забележите, тези които дирижират протестите, политическите лидери или така нареченото "Отровно трио" свеждат исканията си до служебно правителство, защото очакват някакъв бонус от това правителство. Това е също, което да бъде обсъдено във ВНС - дали има нужда от служебно правителство. В повечето държави в Европа, няма служебни правителства", каза още той.

Целия разговор с Румен Христов гледайте във видеото:
 


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директорчето

    260 11 Отговор
    Кой си ти,че да искаш, бе? Айде у лево!

    Коментиран от #17, #107

  • 2 Седесаря

    254 8 Отговор
    Президента се избира от народа, СДС го искаше тогава и е правилно. Другото е измислица и няма да стане

    Коментиран от #42

  • 3 Гост

    196 8 Отговор
    Ти па кой си та искаш?!
  • 4 СДС

    154 7 Отговор
    Автентичното ли си или менте ?
  • 5 бягай бе

    150 5 Отговор
    дърт пръч....
  • 6 ИСКАМЕ

    120 8 Отговор
    САМОЛЕТ ПРЕД ВСЯКА КЪЩА! АБЕ ВИЕ НАЦЯЛО СТЕ ИЗКУКАЛИ
  • 7 Хаха

    180 7 Отговор
    Нещаст ник, иска да отнеме правото на народа да избира свой президент! Марш в историята, бо к лук.
  • 8 Кarosel

    14 152 Отговор
    Според сегашната конституция президента има право да извършва престъпления, които не застрашават суверенитета на държавата и не са в разрез с нея!!! Това е много, много опасно, защото както виждаме клепоухят невален, си мисли, че е хванал господ за шлиферо!
    Един президент трябва да е за пример и като такъв следва да носи отговорност за своите действия!

    Коментиран от #36, #80, #120, #123

  • 9 Скитника

    117 4 Отговор
    Тодорова за вече 4 милона народ и едни парламент му е много, а тоя и втора камара бълнува, Така - горната камара да стандарт перове, демокрация официална политическа "класа".
    Я марш оттук и да връщате властта на народа - истинско самоуправление.
  • 10 ГОРСКИ

    82 3 Отговор
    И аз искам кебапчета а ма няма господин държавна сигурност !!!
  • 11 qwe

    82 4 Отговор
    Ае пиши бързо К.Р и се махай бе слабоумен клоун!
  • 12 VIALBA

    95 3 Отговор
    Гробарят на СДС.
  • 13 Врач

    103 5 Отговор
    Този крадец от Прехода Костовист, сега иска да намаже филията си като се обедини с другите крадци с бухалките да продължава да краде.
  • 14 Кarosel

    7 96 Отговор
    Значи от минусите на първият ми коментар, заключавам, че ватенките искат президент който върши престъпления, но министър председател който е честен?? Аз така разбрах. Или и те не знаят какво искат?

    Коментиран от #65, #71

  • 15 Няма

    11 69 Отговор
    да се допускат случайни хора в президентството като фигуранта на Божков

    Коментиран от #45

  • 16 Ало ало

    14 56 Отговор
    Интелигентните хора дават предложения,лакомите за власт пищят на умряло-мафията вън,а те все едно са като чисти момини сълзи.Ало,21 век кой вярва на момините сълзи?

    Коментиран от #21

  • 17 аз съм

    59 4 Отговор

    До коментар #1 от "Директорчето":

    Немой така , сдс имат едно село членове !
  • 18 фактология само

    65 5 Отговор
    Лукашенка взима челен опит от СДС и ГЕРБ - и той ще пише нова конституция и тогава щял да си ходи ... Станахме за смях и на гаргите. Лукашенка да се учи от нашите властимащи!
  • 19 Род

    69 5 Отговор
    Мнооого, прозрачно, тъпо и .....! Става същото като с избора на прокурор и т.н., целта е ясна " вся власт советом"!!!! Напротив президента трябва да се избира от народа ! А примера с "артиста", летеца е идиотски.... само да попитам този предател на синята идея, да знае кой президент на САЩ срути СССР, какъв беше - артист!!!! Трябвало да е политик - демек нясой от котилото с мекерета!!!
  • 20 По Джексън

    78 4 Отговор
    От къде изравяте тези вампири, отдавна погребани от историята? Много ги дразни, че българите могат сами да избират президент, но всички се обявяват за демократи.

    Коментиран от #27

  • 21 аз съм

    51 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ало ало":

    Баце , ръбъла ,мариянка,севда и сие ли визираш като ЕнтЕлегентни !? Апропо , да знаеш други вицове ???
  • 22 ферщейн

    66 2 Отговор
    не си в позиция да искаш, твоето време отдавна отмина, битите карти никой не ги пита
  • 23 Лош

    56 2 Отговор
    Тия сдс не умряхали?
    Тоя да не е мумията.
    Боклуци седесарски.
    Вън

    Коментиран от #29

  • 24 СДС не съществува, продадох те го!!!!

    55 3 Отговор
    Доносници, Политически търгаши, Крадци, шушомиги, далавераджий, фурнаджийски лопати, хамелеони, бояджий, демагози, застанаха начело на мечтата на хиляди Българи за подобър живот, мечтата за повече свобода и цялата тази измет оглавил СДС Осребри всичко за себиси, ограбиха народ и държава заедно с останалата пасмина управлявала през последните 30год.Мечтата СДС е убиха и погребаха Румен Христов тези преди теб а тищезагасиш лампите и ще заключи и върви на Май.... Та си! Последния предател си Румен!!!!
  • 25 1234578

    59 2 Отговор
    НАГЛЕЦ, "подкрепял" протестите, а отиде с патериците да се прегръщат с Бойко Борисов на трибуната на коференцияат на ГЕРБ преди 2 седмици.

    Не го чух да казва нещо в подкрепа на исканите оставки на Бойко Борисов и Иван Гешев
  • 26 седесар ама другпът

    40 2 Отговор
    беквокал на боко

    Коментиран от #68

  • 27 Миндили

    8 29 Отговор

    До коментар #20 от "По Джексън":

    От където и останалите мумии-Хр.Иванов,Мая,Бабикяновци,Гошо тъпото и тема подобни протещиращи.Всички минали и навсякъде от където минали все в дълбоки касички бъркали,но все им е малко.Сега ловят с протестите на гола кука балъци,белким повече има в БГ,че и родата им по чужбина зарибяват.Плащат ако събереш и рода,приятели да се щракнат,че протестират

    Коментиран от #41, #47

  • 28 Абсолютно съм съгласен

    17 6 Отговор
    с Румен Христов но ако може камарите да са 16, което е 2 на 4-та степен. Щот съм от ИТ сектора така ми харесва.
  • 29 1234578

    45 2 Отговор

    До коментар #23 от "Лош":

    Не умряха, бяха погълнати от Борисов, който дълго ще ги храносмила като змия. И скоро ще изтекат в канализацията където им е мястото на такива изпражнения.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Възмутена

    47 3 Отговор
    Мършояд гнусен
  • 32 от сините

    38 3 Отговор
    нищо друго освен боклуци не се е появило досега.
  • 33 Възмутена

    41 3 Отговор
    Изперкал дядка
  • 34 Българин

    10 10 Отговор
    Трябва само една промяна при избора на държавен глава...Веднага щом се установи че главата му е празна и продажна, до стената и..БУМ....Следващия ще бъде много внимателен.
  • 35 така така

    32 3 Отговор
    Искаш.... кой го иска?? ТИ ли??
    От къде се взе такъв Б * * * У К е направо цяло чудо.
  • 36 pilot

    58 7 Отговор

    До коментар #8 от "Кarosel":

    Не сме имали никога в историята си по-достоен Президент от Радев !
    Знам , че подкрепяш предишният плужек , но защо не се яви на изборите за да видим колко е любим на хората !
    Аман от тролове,толкова ли си к.х , че да си намериш нормална работа !

    Коментиран от #44, #61

  • 37 Тихомир

    44 2 Отговор
    Политическа пеперудка! Лидер на един микробус партия.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Private Spaсe

    41 3 Отговор
    А у затвора иска ли Румен Христов да ходи? СДС фалира умишлено икономиката на РБ преди 20г!
  • 40 Комуниста

    26 4 Отговор
    Скоро ще видите и седесарченца и герберастченца крадливи ще види та свят ще ви се завие!

    Коментиран от #53

  • 41 аз съм

    26 4 Отговор

    До коментар #27 от "Миндили":

    Скоро 800 ПИК-ливи трола ще останете безработни !
  • 42 Какво сдс

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Седесаря":

    Си ти бе извратеняк

    Коментиран от #74

  • 43 Уди Кълвача

    22 2 Отговор
    А иска ли направо да пропусне двукамерния парламент и да ходи в гаьовата камера?
  • 44 момиче

    4 12 Отговор

    До коментар #36 от "pilot":

    ти или си луда..или комунистка???кое от двете или и двете???
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Чокундур

    27 2 Отговор
    Този престъпник вече всеки ден му се дава трибуна. Не разбирам защо.
  • 47 Пумиьоооо

    33 2 Отговор

    До коментар #27 от "Миндили":

    всичко къде гласува за герб и сдс е каба, кофти, развалено, мързеливо и крадливо!
  • 48 Гост

    30 2 Отговор
    Аз пък искам да не вземете никога повече 4% гласове, продажни тъпаци.
  • 49 Бойкошенко, времето ти изтече!

    14 4 Отговор
    █████╗░░█████╗░████████╗░█████╗░██████╗░██╗░░██╗░█████╗░
    ██╔══██╗██╔══██╗╚══██╔══╝██╔══██╗██╔══██╗██║░██╔╝██╔══██╗
    ██║░░██║██║░░╚═╝░░░██║░░░███████║██████╦╝█████═╝░███████║
    ██║░░██║██║░░██╗░░░██║░░░██╔══██║██╔══██╗██╔═██╗░██╔══██║
    ╚█████╔╝╚█████╔╝░░░██║░░░██║░░██║██████╦╝██║░╚██╗██║░░██║
    ░╚════╝░░╚════╝░░░░╚═╝░░░╚═╝░░╚═╝╚═════╝░╚═╝░░╚═╝╚═╝░░╚═╝
  • 50 СДС умреееее

    31 1 Отговор
    тоя за СДС още говори СДС направи непоправи щети на Република също като ГЕРБ. СДС остави народа без хляб и поминък направи народа емигранти!
  • 51 Я па тоа

    24 1 Отговор
    A дабъл пенетрейшън искаш ли седераст скапан?
  • 52 пенчо

    28 3 Отговор
    Малко по малко хунтата ще спечели и заспалия народ един ден ще се чуди защо не е бил на улицата,спете още,след някой месец ще се молите за времето на бай Тошо,но късно е либе
  • 53 Много си

    5 15 Отговор

    До коментар #40 от "Комуниста":

    отворен бе БСПелеаст. Дали ще имаш време дори да ревнеш се питам. Оди се мушни под полата на кака ти Кури!

    Коментиран от #56

  • 54 sal

    30 1 Отговор
    Обществото иска по-малко хрантутници, а психопат ристюф искал двукамерен парламент! Сега пък избирането на президент не му било по вкуса, защото искал пак да бъде някой, който е удрян по челото от банкянския тулуп! Този мръсно син психопад ристюф никога не бива да бъде допускан до парламента, ще изпрати морала в recycle bin-а! Не на третия пол, да на християнството! В България винаги трябва бракът да бъде само между МЪЖ и ЖЕНА! Ако някой е на друго мнения - марш в другите държави!
  • 55 Лекар БГ

    25 0 Отговор
    Кое СДС?!Чий"лидер",на кого,на колко...освен чичото,вуйната,жената и братчедите е този човек?
    Омерзихте се докрай.Прикачихте се на ракета-носител/ГЕРБ/,за да могат те,да ви вземат името,а вие,да се напъхате във Властта.
    Аз помня,какво беше СДС през 1990 г.
    Виждам ви днес.Жалка,продажна картинка от битака.
  • 56 Бесен Язовец

    5 7 Отговор

    До коментар #53 от "Много си":

    Те така си мислиха като тебе и на 8 - Септември 1944 г на 9ти Септември 1944 г вече плачехте ама беше вече късно!

    Коментиран от #67

  • 57 мечта

    19 1 Отговор
    мечтата ми е нов 9 ти септември и да им видя мутрите тогава как ще изглеждат
  • 58 7777

    0 15 Отговор
    има идеи има консенсус има реално бъдеще за всички нова конституция с нови правила това иска ГЕРБ и това е реално
  • 59 Бесен Язовец

    14 1 Отговор
    На това СДС електората не помни какво е закусвал сутринта щото е 75+ години!
  • 60 Васил

    16 0 Отговор
    А нещо друго да искате на примерно доживотно пълни чекмеджета с евра?
  • 61 неразбрал

    6 12 Отговор

    До коментар #36 от "pilot":

    Кое му е "достойното"?? Той дори като мълчи излъчва глупост. Може би е достойно че на един въпрос не смее да отговори?Промрънка си наизустеното и "достойно" кръъъъгом марш в дупката да учи следващите три изречения....
  • 62 3мн3

    25 0 Отговор
    Кои сте вие да искате бе? Пуснахте ни по пързалката и вече 30 години се пързаляме по нея! Предатели и безродници !
    Аз пък искам бесило за вас всичките, че животеца ни изтече да чакаме обещаната от вас демокрация, а нея все я няма и няма!
    Мислехме, че ще погладуваме 10 годиники, а после ще построите нов свят, а вие посроихте палати за себе си, пък нас кучета ни яли!
  • 63 Феникс

    13 0 Отговор
    Па тебе кой те бръсне за слива бе бунак..
  • 64 ежко

    18 0 Отговор
    Мъака...двукамерен парламент...Може и 5 камерен.На дограма ще заприлича.Нама значение дали е 1-2-10 камерен.Щом такива като вас ще са вътре -нищо няма да се промени!
  • 65 Генерал Радев комплекса на мутрата от си

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кarosel":

    Е разпоредил на банкянския толуп да отива при ортаците си от криминалния контингент и никога повече да не се връща в България .
  • 66 Глупости

    2 6 Отговор
    Президентът Рейгън е бил актьор и е избран от двукамерен парламент.
  • 67 Мечтай си

    3 7 Отговор

    До коментар #56 от "Бесен Язовец":

    забравяш червената армия. Сами сте елементарни и немощни предатели. Сега ударихте на камък. Ще си квичите още дълго време....Това ви остана. БКП/БСП...умре.
  • 68 не забрави

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "седесар ама другпът":

    `балерината Бикова` в позиция ``Па дюдю``...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Опит

    11 0 Отговор
    В момента се прави опит за вземане на цялата власт от партията държава.
  • 71 Фаро

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кarosel":

    Постоянно получаваш минуси...Явно нещо не разбираш
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Иван

    13 0 Отговор
    Хoрaтa нe ги иcкaт в ceлoтo , тe питaт зa пoпoвaтa къщa !!! (пoгoвoркa мoдeрaтoрe! кoмeнтaрa кoйтo ми изтри нe бeшe oбидeн,a oт видeoтo cлeд избoрa нa Пл.внaлиeв)
  • 74 Боювото

    13 0 Отговор

    До коментар #42 от "Какво сдс":

    Сдс не е Сдс, то си е Бкп
  • 75 Ван дер Любе

    15 0 Отговор
    Този партия няма, искания има. Двукамерен парламент и не пряк избор на президента е отстъпление от демокрацията. Така че - не. И президентска република - не. Макар че, ако Борисов имаше шанс да стане президент, това щеше да е основно изискване.
  • 76 Кой си ти

    14 2 Отговор
    Кой те пита какво искаш? Хората искат оставка!
  • 77 Румба

    19 1 Отговор
    Ще получите по една Камера но в пандиза. Даже не знаеш и как се пише и за какво става на въпрос. Прост цървул тръгнал да прави две камери в парламента които не работи от 20 години и няма присъствие дори в него. Ще търкате наровете като минстрите и депутатите в Румъния....
  • 78 Само като се сетя

    21 1 Отговор
    За црън Ванчо,Убавото Наде,Стефчо- усмихнатия,оня- 150 килограмовия Ал.Бож- мистър 10%, за подвижната био, т,о,летна Ал.Йо,който в качество на Председател(!?) на НС,всеки ден,с ехиден глас обявяваше...Днес е хубав ден за Българската Демокрация! Толкова хубави дни,че създадоха " ликвидационни комисии" ( тертип Ленинските съвети за разкулачване) който наистина ликвидираха селското стопанство така,че истинска война,щеше да е по малко разрушителна.И този-" последния Мохикан" ми се изтъпанчва нагло,и бълва дри,с,кавици.Ей,патерица крива! Не разбрахте ли,че Народа ви мрази и в червата? Именно Вас- " първопроходците Седесари! Скритите дечица на Бекапето,пребоядисани в синъо! Мразят ви и леви,и десни,най вече- бившите седесари,който измамихте по лошо от мин,гяни!
  • 79 Кукла на конци

    14 0 Отговор
    За пари. И ти явно нямаш акъл за 1 стотинка и си мазал филии с мас. Колкото повече помпате глупости, толкова повече сте вътре. Срам и позор си.
  • 80 Имаме президент за пример

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кarosel":

    И това е Плевналиев. Пример какъв не трябва да бъде президентът.А гербариите ги боли от това, че Президентът им каза истината в очите - че са некадърни и корумпирани.
  • 81 Behemoth

    12 1 Отговор
    Баце у коя камера ще бъде? ХАХАХА...
  • 82 Да да

    9 0 Отговор
    1 ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА . 2 НЕ ЗАВИСИМА ПРОКУРАТУРА. 3 СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ ВЪВ ВСИЧКИ СВЕРИ ( ОТ ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ ДО ПОРТИЕРЪТ И ЧИСТАЧКАТА ) 4 БУДНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ( НЕ ПРИМИРИМО КЪМ ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА И КОРУПЦИЯТА, ОТ МИНИСТЪРА ДО ДИРЕКТОРКАТА НА ДЕТЦКАТА ГРАДИНА ) 5 ПОМАГАНЕ НА МАЛКИЯТ И СРЕДЕН БИЗНЕС 6 ИНВЕСТИЦИЙ В ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА.
  • 83 no name no face no number

    12 1 Отговор
    По голяма простотия не можаха ли да родят, хората искат намаляване на депутати и администрация, а те се чудят как да се множат
  • 84 Ъммм

    9 0 Отговор
    Като съучастник във Великото крадене ли искаш нещо? То от 10 години не ходите в парламента. Само когато има да гласувате за кончета които ви отвръзват крадливите ръце. Като чума сте. Има лек за вас и то ще бъде бързо.
  • 85 Антиседераст

    10 1 Отговор
    Мафията и нейнитежслуги искат даже и да си избират президента от тях! Така де опитен в кражбите политик та да намазват и те и то повече от него.
  • 86 дръж крадеца

    10 1 Отговор
    А бе човек и да не иска да псува, се появява едно л@йно като този, и как да не му е..ш мам@та на такъв пумияр. Кои сте вие дето искате бре провален палячо??? Един файтон избиратели нямаш.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Перо

    9 0 Отговор
    И тоя е част от миналото и настояще статукво.Част от криминалния преход и една криминална партия.Каква конференция са правили миналата година,когато СДС са един файтон хора.
  • 89 Румен Христов не представлява никой,

    8 1 Отговор
    Това СДС което беше отдавна го няма, ти представляваш СЕБЕСИ, ти си господин Никой!!!
  • 90 sal

    8 1 Отговор
    Oбщecтвoтo иcкa пo-мaлкo хрaнтутници, a пcихoпaт риcтюф иcкaл двукaмeрeн пaрлaмeнт! Ceгa пък избирaнeтo нa прeзидeнт нe му билo пo вкуca, зaщoтo иcкaл пaк дa бъдe някoй, кoйтo e удрян пo чeлoтo oт бaнкянcкия тулуп! Тoзи мръcнo cин пcихoпaт риcтюф никoгa нe бивa дa бъдe дoпуcкaн дo пaрлaмeнтa, щe изпрaти мoрaлa в rесyсlе bin-a! Нe нa трeтия пoл, дa нa хриcтиянcтвoтo! В Бългaрия винaги трябвa брaкът дa бъдe caмo мeжду МЪЖ и ЖEНA! Aкo някoй e нa другo мнeния - мaрш в другитe държaви!

    Оставка на цялата политическа мафия, оставка на гешеф, оставка на висшия съдебен съвет, оставка на кошлукоф! И след това на всички горни - присъди с доживотен затвор заедно с: Дебелян депесеефски, доган, домусАГАчиеф! Банкянският тулуп с години извършва държавна измяна - затова - доживотен затвор за този ТУЛУП! Подавайте оставки, а след това арести и доживотни затвори! Само с оставки - няма да минете! Пълен запор на цялото ви имущество и конфискация в полза на народа! На всички горни да им бъде отнето българското гражданство, защото не само са мафиоти/престъпнци, а са и безродници, мразещи честния български народ!
  • 91 177

    8 1 Отговор
    Всички искаме президентска република. Никой вече не ще да чуе за каквато и да е партия, а тоя ми говори за двукамарен парламент!
  • 92 bobacko

    11 1 Отговор
    1. Оставка на този парламент. 2. Оставка на Гешефт. 3. Предсрочни избори. 4. Редовни избори. 5. Промени в конституцията, където е необходимо. 6. Разследване и съд за престъпленията на депутати, министри, съдии, прокурори и т.н.
  • 93 Някой

    7 0 Отговор
    Горката дърта патерица. Внимавай! Тежък е човека, ще те счупи. Няма да можеш да си харчиш сребърниците
  • 94 nikau

    12 1 Отговор
    изверг и тулуп тиква се кефи и приема подкупи с пачки по 500 евро, а се гаври с българските пенсионери с 25 евро!!! Доживотен затвор за този ИЗВЕРГ и ПРЕСТЪПНИК от Банкя!
  • 95 Борисов и останалата МАФИЯ се опитват

    13 1 Отговор
    ДА ПЕЧЕЛЯТ ВРЕМЕ, ДА СТИГНАТ ДО РЕДОВНИ ИЗБОРИ, ИДА УСВОЯТ ПАРИТЕ ОТ Е С ИКАКВО ИМА В БЮДЖЕТА, АПОСЛЕ С ЧИНОВНИЦИТЕ, РОМИТЕ И МЪРТВИТЕ ДУШИ ОТНОВО ДА СА ПОБЕДИТЕЛИ, КОНСТАНТИНОВ, ЖЕЛЯЗКОВ КОСТИНБРОД СКИ, НЕГЕНЦОВА ЧАКАТ ДА СПРЕТНАТ ОТНОВО ДАЛАВЕРАТА, НО ТАЗИ ПИЕСА Е СВАЛИХА Несе играе вече!!!! Оставка Мутри!!!!
  • 96 Аа 2 тояго

    4 0 Отговор
    На гол гъ. З. Това е решението пуми долно.
  • 97 Кои сте вие

    12 1 Отговор
    та да искате. СДС е политически труп. Една умряла идея, която излъга хората та да върне комунистите и мутрите на власт. Нещо не осъзнавате, че хората са вече на улицата и те са фактора, който решава.
  • 98 Румпелщилцхен

    6 1 Отговор
    Труповете било то и политически могат да имат само претеции относно ковчег или урна.
  • 99 Политик

    8 0 Отговор
    Който притежава втори паспорт (чуждо гражданство) или децата му са напуснали България и живеят постоянно в чужбина, не може да бъде български политик. В този случай, трябва да се самоуволни от политиката, да потъне в забрава или да стартира частни дейности. Мнението му също не бива да бъде рекламирано като правилно за българите. Избройте колко политици ще отпаднат от политическия живот!
  • 100 Чики-Рики

    11 0 Отговор
    Ти си господин никой, Христов,а партията която представляваш отдавна е умряла,не знаеш ли?! Питай Командира !
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Господа от СДС

    10 0 Отговор
    Кое е демократичното в желанието да ни натрапвате 30г мнението си, без да искате чнението на избирателите си. Все повече и повече мязате на омразнатави партия (БКП), ми то от нея сте произлезли очевадно е. Дайте малко примери къде президента се избира от депутатите, а не чрез избори за вас гласували в пъти по-малко ма не ни си знаем ганкиното.

    Коментиран от #104, #133

  • 103 Аз пък ,

    7 0 Отговор
    Предлагам закриване на всички съществуващи партии , които са участвали в управлението на страната ! И задължително разследване от независима комисия от прокурори за придобитите имоти и доходи за периода през който са управлявали държавата ! Смятам ,че така е справедливо ! Конфискация и затвор на престъпилите Закона !
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 кирил

    4 0 Отговор
    ИБРИКЧИЯ
  • 106 Ученика

    2 0 Отговор
    Началника отгоре гледа!
    Кой е топил в меда му е златен пръста и не може да го скрие!
  • 107 Т444444

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Директорчето":

    Искам да имам гадже и един милион долара кеш енд кери и да си купя скъпи дрехи и джип грант чероки турбо и един бодигард да ме вози и пази и да ходя на плажа във Варна и морето сините вълни готините мацки с късите поли и мисля че със това приключвам коментира на тази на това нещо.
  • 108 Живко

    7 0 Отговор
    Проблема се решава с въже за 10 ле. , и малък кран пред парламента. Всеки който е откраднал над 1 милион да висне. Който по- малко - от 25 г и нагоре в централния софийски, без право на замяна. Като след това крана и въжето отиват пред прокуратура, президентство, кметство и т.н. Условията са същите нали. И ще спрат да мислят глупости, да занимават хората. Те не ги иска никой- щели да сменят конституцията... Къде го чукаш, къде се пука. До сега 31 г кво спахме? А? Затова без въже , не става...
  • 109 Верно ли

    5 0 Отговор
    Искаш, ама нЕма! Е това са наглеци - искат да ни отнемат правото да си избираме президент! Марш!
  • 110 Давид

    5 1 Отговор
    И какво слугите на световните банкери ни рекламират този престъпник и бандита Слави Трифонов . Докато задържат мутрата - Борисов ;) Добре .
  • 111 778

    6 0 Отговор
    То българи не останаха, те двукамерен парламент искат, че и непряк избор на президент, за да си слагат те когато искат. Изобщо са изгубили връзката с действителността.
  • 112 Иван Нв

    6 0 Отговор
    извинете господин Румен Христов ама вие кой бяхте
  • 113 Бурканбанк

    4 0 Отговор
    Кои сте вие, бе - партия с 20 000 избиратели - семействата ви и роднините ви до 9-то коляно.
    Никой нормален независим човек не гласува за вас от поне 10 години насам. Мълчи и си стой в канала на историята - ти и твоята жалка партийка, заедно с НДСВ.
  • 114 ОСТВКА

    5 0 Отговор
    Тия седесарите са си Раковски таковата по Кърджалийски. Хората искат мажоритарни избори, те предлагат президента да се избира от управляващите. ПОЗОР!
  • 115 Дърпане на чергата

    4 1 Отговор
    Всеки към себеси ! Нищо НОВО !
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Вито

    3 1 Отговор
    До модератора на тъпата и проклета "страница""Факти"Мидераторе в последно време се оказва, че в токущо отворен от мен материал и в последващите коментари ВЕЧЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ НЕЩА КОИТО ВИЖДАМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ.Вземи се в ръце и направи нещо и повече да не влизам тук.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Мухарем

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кarosel":

    Тъз счупена патерица на Тулупио е бита карта!
  • 124 zzz

    3 2 Отговор
    Искат да НИ избирзт президент, защото Радев е оказа костелив орех и не могат да го "направляват". #Оставка
  • 125 Предложения за Изменения - Може !

    4 1 Отговор
    Но да се пише Конституция от Бойко или ГЕРБ , БЕЗ Обсъждане и гласуване от Народа - НЕМОЖЕ ! Иначе излиза туй дето го говорят : Народа казват: " Не е Свиня , той яде всичко, ще преглътне и това !" БАСТА ! Народа или ще се СЪБУДИ или ще му забият НОЖА ! НАРОДА определя ВЛАСТТА и Конституцията а не Сулйо с Пулйо от Вис и Сик !
  • 126 КОКО ДРИЛО

    3 1 Отговор
    АБЕ ТИ КОЙ СИ ДА КАЗВАШ - ДОСЕГА ЗАШО МЪЛЧИЕШЕ - Я СЕ МАХАЙ ...............
  • 127 КОКО ДРИЛО

    0 3 Отговор
    Я МИСЛИ ЧЕ КОМУНИСТИТЕ СА ЛУДИ ..........
  • 128 НАРОДА Решава какво да е Правителството

    3 1 Отговор
    И Конституцията, а не както до сега ВИС и СИК ! "Кръглата маса" и Държавна Сигурност с досиетата ! Нека вспомним кой " Клъцна Луканов и Ил. Павлов ? Кой бе той ? Другарите с Апетита от които днес на народа не му остана ГЛАС и да ИЗВИКА !
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Горзостта на демократиятаа

    2 1 Отговор
    костофф отдавна каза, че сдс е телото, а духът се е отделил и е другаде, вероятно некъде в драгалевци. Като слушам христофф си мислим, че костофф е праф. Неговите слова са една бездна на глупостта и слугинажа. Питам се дали телото е живо?
  • 132 Дарт Мол

    3 1 Отговор
    А аз искам Снежанка за домашен асистент, Чубака за домашен любимец, Зоро и Сандокан за охрана, а Риана за домашна прислужница! Дядо Грую казваше: и баба ти искаше, ама с обещаното си остана, а то не е като даденото!
  • 133 до умника ок 104

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "Господа от СДС":

    Пич, купи си каска и тенекиени гащи, ще ти трябват!
  • 134 Бачо Киро

    4 1 Отговор
    Хахаха те да си избирали президента, а? Че да слуша и да не налага вето, а? Нищо, че на маймуните е парламента им е все тая, те просто гласуват пак същото, колкото и да е смотано...
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 животновъд

    2 1 Отговор
    Седераски сънища!
  • 137 ДОКО

    3 1 Отговор
    ТАКИВА КАТО РУМЕН ХРИСТОВ ТУРЦИТЕ СА ГИ НАБИВАЛИ НА КОЛ..А АКО ОЖИВЕЯТ ВТОРИ ПЪТ..ПАК
  • 138 333

    3 1 Отговор
    Много интересно, по болшевишки някак - ей така по команда и изведнъж :) До миналата седмица никой нищо не споменаваше за нова конституция, сега изведнъж се появи консенсус и изпълзяха всякакви стари и нови мераклии за власт да обясняват едно и също - като наговорени. Че даже и проект за нова конституция се появи - ей така от нищото.
    И на всички президентът ви пречи? А предния не ви пречеше? Или Желю, дето разпадна СДС?
    На този свят справедливост няма, но пък на онзи всеки ще получи своята ;)
  • 139 333

    4 1 Отговор
    Много интересно, по болшевишки някак - ей така по команда и изведнъж :) До миналата седмица никой нищо не споменаваше за нова конституция, сега изведнъж се появи консенсус и изпълзяха всякакви стари и нови мераклии за власт да обясняват едно и също - като наговорени. Че даже и проект за нова конституция се появи - ей така от нищото.
    И на всички президентът ви пречи? А предния не ви пречеше? Или Желю, дето разпадна СДС?
    На този свят справедливост няма, но пък на онзи всеки ще получи своята ;)
  • 140 БОКЛУК ГАДЕН

    3 1 Отговор
    ИСКАЙ , НО ГЛЕДАЙ ДА НЕ ТЕ ДОКАЧИ ТЪЛПАТА , ЧЕ ПОСЛЕ НЯМА ДА ИСКАШ НИЩО !
  • 141 77777777

    1 1 Отговор
    ТОЗИ Е СДС - ОТпадък дето го захраниха и кат не му стигна захранката даже лиже и долни задни части
    къде сте бе СДС нали бяхте голамата работа
  • 142 Българин

    1 1 Отговор
    Като този политически хамелеон се провали и СДС и държавицата ни. Ей много искат да лапат тези гьонсурати. Само панделата ще им измие мутрите.
  • 143 ПП ГРУБ

    2 1 Отговор
    Какъв лидер какво СДС какви искания , ти знаеш ли какво значи СДС с твоето идване нищо . Ти си ликвидаторът на СДС за жълти стотинки щото тих е толкоз акъла, че и искаш , продажник.
  • 144 9469

    1 1 Отговор
    Искам да прекратиш всяка политическа дейност и СДС.
  • 145 ИСКАМ

    1 1 Отговор
    И аз искам много неща.
  • 146 още един боклук

    1 1 Отговор
    Ей такива боклуци като тоя самозван водач унищожиха демокрацията у нас.
    Лизач и слагач за няколко жълти стотинки!!!
  • 147 1520

    0 1 Отговор
    по силна президентска власт с президент избран от народа другото е парлама работа
  • 148 1520

    0 1 Отговор
    долу ръцете отконституцията това не еработа за пожарникари и мутри
  • 149 Румен Христов--не представляваш никой

    0 1 Отговор
    СДС го убихте, разфасовахте, останали сте 5 човека Кариеристи, които позорите името СДС!!!!