Отидете към основна версия

13 030 48

Иван Ценов пред ФАКТИ: Управниците бързо се организират в престъпни групи

  • иван ценов-
  • конституция-
  • наказателна отговорност

"Принципът за ненаказуемост дава възможност за създаване на организирани престъпни групи", смята общественикът

Снимка: ФАКТИ

„Омерзен съм от това, което става в България. Темата на България не е кой какъв е и откъде е дошъл, а това, че на ден намаляваме с около 150 души и продължаваме да намаляваме. Тази пандемия беше управлявана така, че увеличи смъртността с 15% и никой не отговаря за това. Смъртта е увеличена не заради вируса, а заради мерките, които взеха срещу този вирус. 15% увеличена смъртност са 15 600 човека по техни данни. От тях само 7500 са с установен коронавирус“.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ математикът и общественик Иван Ценов. Ценов дълги години изповядва идеята, че управляващите и служителите в администрацията трябва да носят наказателна отговорност.

„Пандемията беше управлявана лошо. Аз съм специалист по управление. Ако управлявате лошо един самолет, можете да го разбиете“, допълни той.

Позовавайки се на книгата „21 урока за 21-ви век“ на Ювал Ноа Харари, Ценов посочи проблем, който според него изобщо не е само български: „Това са прогнозите на Харари за близкото бъдеще. Проблемът е, че новите технологии - биотехнологиите и компютърните технологии водят до проблеми с т.нар. големи бази данни – който ги управлява, той управлява света. В този смисъл са застрашени милиарди хора. Знаете ли от какво са застрашени? Ще бъдат излишни и никой няма да се бори за тях“.

„Харари предвижда, че светът може би ще се раздели на две. Едни ще се бият с лъкове и стрели, другите ще се бият с алгоритми и ще бъдат по-красиви, ще живеят по-дълго. С други думи кастовото деление на света предстои ужасно и не се знае какви последици ще има“, каза още той.

Разговорът премина към конституционната реформа, за която Ценов настоява – въвеждане на наказателна отговорност за управленците и държавната администрация. Той посочи, че в момента те имат не просто имунитет, а индемнитет – тоест получават застраховка за действията си. „Една държава не може да издържи така – каквото направят управниците, все е хубаво, защото управниците бързо се организират в престъпни групи“, каза Ценов.

„Принципът за ненаказуемост дава възможност за създаване на организирани престъпни групи по вертикала в нашето общество – от циганина дървосекач до министъра. Всеки честен човек, който иска да влезе, за да попречи, го махат“, обясни Ценов.

Той каза още, че единственият човек, който в последно време обръща внимание на неговата идея, е Корнелия Нинова. „Направи го в свое участие по БНТ миналата седмица. Тя каза така: „Смяната на личностите не е промяна, тя е подмяна. Ние трябва да променим правилата, защото по Конституция народните представители не носят наказателна отговорност за законите, които правят, и те правят корупционно законодателство“. Даде пример със законите за държавните поръчки. Знаете ли какво още обаче каза г-жа Нинова? Тя каза, че това е нейно лично мнение. Тоест Янаки Стоилов, който е професор по право, казва, че Конституцията е добра“, каза Ценов.

Той даде и пример: „Конституцията на една свинеферма добра ли е? Добра е за свиневъдите. А за прасетата?“.

На въпроса дали България щеше да е различна, ако бяхме съдили бившите ни министри и депутати, той отговори: „Още първите осъдени ще спрат мераклиите, които искат да управляват, без да имат подготовка. Гешев никога нямаше да стане главен прокурор, ако знаеше, че могат да му отрежат главата“.

„Гешев извърши престъпление от общ характер, когато изнесе СРС-тата. Никой обаче не го съди. Защо? Защото има опраскване. В прокуратурата има йерархия, в която старшият прокурор може да спре наказателното производство, което започва младшия, и да му спре кариерното развитие. Има индемнитет – наказателно неотговорност, за правене на закони, за присъждане, отделно имунитет – наказателна неприкосновеност за престъпления от общ характер“, каза още Ценов.

Той беше категоричен, че ако бъде въведена наказателна отговорност и за прокурорите, системата много бързо ще се подобри в кадрово отношение, защото за всеки прокурорски акт, който цели да се гаври с някого, ще може да бъде заведен насрещен иск. Ценов даде пример със случая „Осемте джуджета“ и каза още: „Прокурорът носи административна отговорност, но не и наказателна. Ако аз карам автобус и катастрофирам, аз отговарям. Ако катастрофира държавата, която карам, аз не нося наказателна отговорност“.

Като преподавател във висше учебно заведение, Ценов коментира също обвиненията към Петър Илиев за плагиатство. „Нека да кажа така – те са преписвали от едно място. Затова техните текстове съвпадат. В България наука, и то по право, не може да се прави по дефиниция. Много ще ме учуди, ако някой е направил наука. Те просто трябва израстват кариерно, трябва да станат аспиранти, трябва да защитят дисертация, трябва да минат през различни съвети и да вземат някаква длъжност“.

„Това момче, което обвиняват в плагиатство (б.р. Петър Илиев) – ами, той е полуграмотен. Той не знае за какво става дума. Той говори клишета“, каза още той.

„Конституцията на България е гарант за законното заличаване на страната от картата на света. Повтарям - законно“, категоричен беше Ценов. „Те не правят никакви нарушения, защото са освободени от отговорността. Както един малолетен и невменяем не носят наказателна отговорност за действията, които извършват, които са евентуално престъпления, така отговорност не носят и нашите управленци – депутатите, които правят закони, съдиите, които съдят, прокурорите, следователите, конституционните съдии, президентът, до последни чиновник. Вместо тях, съдят държавата. И кой плаща? Тези, които плащат данъци“, каза Иван Ценев към края на участието си.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 59 гласа.

Свързани новини