Last news in Fakti

30 Юни, 2021 11:00 1 560 14

Министър Стоилов: Конституцията не е дойна крава

  • проф. янаки стоилов-
  • конституция

Той беше категоричен, че промени трябва да се правят внимателно и с ясна цел

Министър Стоилов: Конституцията не е дойна крава - 1
Снимка: МП

Конституцията е приета в началото на политическите и социално икономическите промени, започнали в края на 80-те и началото на 90-те години – през, както го наричат някои историци, краткия 20 век. Това е Конституция на прехода, но не е преходна Конституция. Тази Конституция има редица автори, не се свършва с отделно име, което показва, че тя е израз на волята на мнозина. Това заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов, който присъства на конференция “30 години от приемането на Конституцията – равносметка и предизвикателства“ в Пловдив.

Сред другите участници бяха проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на Президента, Доц. Даниела Дончева, декан на Юридическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”, Ангел Стоев, областен управител на Пловдив, зам.-кметът Тодор Чонов.

“Конституцията е от действащото право, ориентир за всички, които прилагат правото”, каза още министърът.

Той припомни, че с малки промени основният закон се е оказал напълно пригоден за членството ни в Европейския съюз. По негови думи нормите на Конституцията са помогнали за излизането от не една и две кризи и това показва нейните качества. Стоилов каза още:

“Конституцията не е дойна крава, която всеки може да използва за постигане на конкретни политически цели. Такива опити бяха правени наскоро и за щастие не успяха.” Той беше категоричен, че промени трябва да се правят внимателно и с ясна цел, защото основният закон е изменян редица пъти в глава “Съдебна власт”, но това не е довело до търсения резултат.

Конституцията живее преди всичко чрез институциите, които ѝ придават реалност. Конституцията е необходима за националните цели и развитието, но сама по себе си не може да ги постигне. Тя се нуждае от действени и отговорни политически субекти, от стабилни и компетентни държавни органи, от искрени и способни привърженици и защитници на конституционализма”, заяви още министърът.

Министър Стоилов разговаря по темата за нова съдебна карта със съдии и представители на професионални организации от апелативен район Пловдив.

Това е втората подобна регионална дискусия, като първата се състоя в Ловеч. Преди това министерството организира голяма дискусия в София. Стоилов обясни, че целта на тази инициатива е да се чуе мнението на възможно най-голям кръг хора от юридическите професии.

“Нашето намерение е в края на краткия ни мандат да предложим едно становище за това как трябва да се подходи към изработването на новата съдебна карта, което да бъде на разположение на следващия парламент”, каза Стоилов и допълни:

“Въпросът трябва да бъде отворен не само към всички юридически професии, но и към гражданите, които реално са потребители. Съдът се вписва в системата и правосъдието не работи за себе си, а за тези, които търсят защита на правата и законните си интереси.”

Министърът се обяви категорично против отпадането на районните съдилища като първоинстанционни.

„Промени, са необходими, но те трябва да станат в резултат на цялостно виждане за законодателните и организационни решения. Изправяме се пред един феномен - задълбочаващо се капсулиране на съдебната власт и по-точно на органите за нейното самоуправление”, каза още министърът. Той направи предложение моделът за съдебна карта, които се избере да бъде пилотно приложен за година - година и половина поне в две области и в зависимост от резултата да бъде внедряван в цялата страна.

Участие в дискусията взе и заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев. Той постави въпроса за подобряване на достъпа до правосъдието, като отбеляза, че това е тема, която често се засяга от европейските партньори на България.

Зам.-министър Демерджиев отбеляза, че моделът на съдебна карта трябва да разреши проблемите с достъпа до правосъдие, натовареността на съдиите и тяхното кариерното развитие.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    Като не е двойна крава, защо съществува дпс в Разрез с уж Конституцията?

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сянка на орел

    3 4 Отговор
    Министърът, като представител на БСП в служебното правителство, продължава сляпо да следва убмеждението на партията си, че съдебната система е правилно конструирана по начин, че да бъде вярна на партията майка. Това обаче е дълбоко погрешно виждане, всъщност съдебната система е вярна на всяка управляваща партия, а БСП в следващите 20г. няма да управлява.
    Всички прогнози са за това, че до 20 години населението на България ще намалее с 1/4, при това положение ще има населени местта, в които единствените пребиваващи хора ще са служителите на съдебната система идващи сутрин с личните си автомобили от съседните големи градове и отивайки си вечер пак в тях. Да говориш, че със закриването на районни съдилища ограничаваш достъпа до правосъдие в 21в., когато всеки втори има лек автомобил, а много софиянци пътуват по един час и повече до работните си места всеки ден е дълбоко неразбиране на понятието достъп до съд.
  • 4 защото се

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    напълни с българи. За жалост! Не могат ги бутна никога.
  • 5 не си

    2 13 Отговор

    До коментар #2 от "ВЪЖЕ И САПУН":

    добре определено. Нерде Конституция, нерде ваксинация. Кой ти е нарушил правата? Някой да те кара насила да се ваксинираш! За всичките ковид идиотии се обръщай към т.нар. ЩАБ!

    Коментиран от #6

  • 6 ВЪЖЕ И САПУН

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "не си":

    А КОЙ НЕ МИ ГИ НАРУШИ БЕ ТЪПАК!? НИМА НЕ НИ КАРАТ ДА НОСИМ МАСКИ НАСИЛА, ПОД СТРАХ ОТ АМИНИСТРАТИВНИ НАКАЗАНИЯ!? НИМА НЕ НИ ОТКАЗВАТ ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНИ И ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ АКО НЕ НАХЛУЗИМ НАСИЛСТВЕНО НАМОРДНИКА!? НИМА НЕ БЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕНЕТО НА @врейските НАМОРДНИЦИ ЗА ПОСЛУШНИ ГОЮМИ ДОРИ И НА УЛИЦАТА!? НИМА НЕ НИ ГОНЕХА ОТ ПАРКОВЕ, ГРАДИНИ И ПЕШЕХОДНИ ЗОНИ, ДОКАТО СЪЩИТЕ ГОНЕЩИ НИ ОБЩИНСКИ ПАЗВАНТИ И МАЛОУМНИ ЧЕНГЕТА СЕ РАЗПОЛАГАХА КАТО БЕЙОВЕ ПО ПЕЙКИТЕ - ВЪВ СЪЩИТЕ ЗОНИ ОТ КОИТО НИ ГОНЕХА!? НИМА НЕ НИ ЗАПЛАШВАТ СИСТЕМНО ВСЕКИ ДЕН ЧЕ ЩЕ БУДЕМ ИЗОЛИРАНИ ОТ КАКВИТО И ДА БИЛО ОСТАТЪЦИ ОТ СОЦИАЛЕН ЖИВОТ АКО ОТКАЖЕМ ДА СЕ ИНЖЕКТИРАМЕ С ПОТЕНЦИАЛНО-ОПАСНИТЕ ХИМИЧЕСКИ ПРЕПАРАТИ, КРЪСТЕНИ КЛЕВЕТНО "ваксини"!? НИМА НЕ СЕ ОПИТВАТ, ЧЕ ДОРИ И УСПЯВАТ ДА ПРИНУДЯТ ХОРАТА, НЕ САМО ДА СЕ ПОДЛАГАТ НА ПРИНУДИТЕЛНИ "здравни" ТЕСТОВЕ, НО И ДА ПРЕВРЪЩАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СЪЩИТЕ В ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ?! НИМА НЕ СЕ ВЪВЕДЕ "ваксинационен сертификат" - В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, С РАТИФИКАЦИЯ ОТ СТРАНА НА "българия" ДЕТО ВЪПРОСНАТА КОНСТИТУЦИЯ Е НЕЙНА?! НИМА НЕ НИ ПРЕВЪРНАХА В ЗАТВОРНИЦИ ПО ДОМОВЕТЕ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, А!? ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ ДА ИЗРОЯВАМ БЕ ПЛАТЕН ГНУСЕН гЬерПъАВ ТРОЛ!? МНОГО Е УДОБНО ДА АНОНИМНИЧИШ ТУКА, НАЛИ :)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Трайко

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Какво общо има тук ДПС, дето си го пляснал. Темата е: Промените в Конституцията, а не ДПС.
  • 13 ВЪЖЕ И САПУН

    10 0 Отговор
    ЯНАКИ, ТИ КАЖИ КОГА ЩЕ ПРЕМАХНЕТЕ "мерките", НАЛОЖЕНИ НИ ОТ джипКо, НО ПРОДЪЛЖЕНИ И ПОДДЪРЖАНИ ОТ МИЛИЦИОНЕРСКОТО ТИ СЛУЖБАРСКО "правителство". ИНАЧЕ СИ МНОГО ЗАГРИЖЕН ЗА КОНСТИТУЦИЯТА НАЛИ?! ВCИЧКИ "кoвид" РECТРИКЦИИ CA ПРOТИВOКOНCТУТУЦИOННИ. CКOЛНЯВAНEТO КЪМ ИНЖEКТИРAНE C OПACНИ CУБCТAНЦИИ, КOИТO CТE КРЪCТИЛИ "вaкcини", НO В CЛУЧИЯ C Т.НAР. "кoвид" НE OТOГOВAРЯТ НA КРИТEРИИТE ЗA ТAКИВA, ЩE БЪДE ПРECЛEДВAНO И НAКAЗOНO. ВCИЧКИ "кoвидoлoзи" И ЖУРНAЛЯ, КOИТO CПOCOБCТВУВAТE ТAЗИ ПРEACТЪПНA @врeйcкa ПРOПAГAНДA CТE ВИНOВНИ ДEЙНИ CЪУЧACТНИЦИ. ЕТО ЕДНА СТАТИЯ ВЪВ ФАКТИ, КОЯТО ПО СПЕШНАТА ПРОЦЕДУРА СЕ МЪЧАТ ДА ИЗТИКАТ КЪМ ПО-ЗАДНИТЕ СТРАНИЦИ Публикувано във факти.бг: "България през локдауна: По-малко раждания и повече домашно насилие" https://fakti.bg/bulgaria/592006-balgaria-prez-lokdauna-po-malko-rajdania-i-poveche-domashno-nasilie-
  • 14 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Като не е "дойна крава", защо всички политици нагло я нарушават и дават право на "чужденците" да гласуват за тях ???
    Намери се една умница, на държавна служба, която да философства, че гласуването в чужбина НЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОБВЪРЗВА С ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ !!?? А от къде получаваш тлъста месечна заплата - нали от данъците смъкнати от моя гръб. И защо някой от захапалите здраво държавната баница не поясни, какви са ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на "чужденците по чл.26 ал 1 от Конституцията ? За ПРАВАТА всички сме наясно !!
    "Чужденците" живеят при други икономически, политически и социални условия. Те работят за други държави и там плащат данъци , осигуровки, застраховки и всичко , което изискват законите на ОНЕЗИ държави. които може и да са от ЕС !
    НИМА ВСИЧКО ТОВА НЕ ГО "ДЪВЧАТ" НАШИТЕ БОГОИЗБРАНИ !! Имат изгода - лична !! И пилеят пари на вятъра и губят време за словоблудство !!!
    И ако само това са нарушенията / на чл. 26 ал 1 и чл.60 ал 1 / на Конституцията ---- о-хо, с мед да ги нахраниш. Че и Конституционен съд имаме , който да одобрява всички извращения ..............
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове