Last news in Fakti

10 Август, 2021 23:29 13 006 48

Иван Ценов пред ФАКТИ: Управниците бързо се организират в престъпни групи

  • иван ценов-
  • конституция-
  • наказателна отговорност

"Принципът за ненаказуемост дава възможност за създаване на организирани престъпни групи", смята общественикът

Иван Ценов пред ФАКТИ: Управниците бързо се организират в престъпни групи - 1
Снимка: ФАКТИ

„Омерзен съм от това, което става в България. Темата на България не е кой какъв е и откъде е дошъл, а това, че на ден намаляваме с около 150 души и продължаваме да намаляваме. Тази пандемия беше управлявана така, че увеличи смъртността с 15% и никой не отговаря за това. Смъртта е увеличена не заради вируса, а заради мерките, които взеха срещу този вирус. 15% увеличена смъртност са 15 600 човека по техни данни. От тях само 7500 са с установен коронавирус“.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ математикът и общественик Иван Ценов. Ценов дълги години изповядва идеята, че управляващите и служителите в администрацията трябва да носят наказателна отговорност.

„Пандемията беше управлявана лошо. Аз съм специалист по управление. Ако управлявате лошо един самолет, можете да го разбиете“, допълни той.

Позовавайки се на книгата „21 урока за 21-ви век“ на Ювал Ноа Харари, Ценов посочи проблем, който според него изобщо не е само български: „Това са прогнозите на Харари за близкото бъдеще. Проблемът е, че новите технологии - биотехнологиите и компютърните технологии водят до проблеми с т.нар. големи бази данни – който ги управлява, той управлява света. В този смисъл са застрашени милиарди хора. Знаете ли от какво са застрашени? Ще бъдат излишни и никой няма да се бори за тях“.

„Харари предвижда, че светът може би ще се раздели на две. Едни ще се бият с лъкове и стрели, другите ще се бият с алгоритми и ще бъдат по-красиви, ще живеят по-дълго. С други думи кастовото деление на света предстои ужасно и не се знае какви последици ще има“, каза още той.

Разговорът премина към конституционната реформа, за която Ценов настоява – въвеждане на наказателна отговорност за управленците и държавната администрация. Той посочи, че в момента те имат не просто имунитет, а индемнитет – тоест получават застраховка за действията си. „Една държава не може да издържи така – каквото направят управниците, все е хубаво, защото управниците бързо се организират в престъпни групи“, каза Ценов.

„Принципът за ненаказуемост дава възможност за създаване на организирани престъпни групи по вертикала в нашето общество – от циганина дървосекач до министъра. Всеки честен човек, който иска да влезе, за да попречи, го махат“, обясни Ценов.

Той каза още, че единственият човек, който в последно време обръща внимание на неговата идея, е Корнелия Нинова. „Направи го в свое участие по БНТ миналата седмица. Тя каза така: „Смяната на личностите не е промяна, тя е подмяна. Ние трябва да променим правилата, защото по Конституция народните представители не носят наказателна отговорност за законите, които правят, и те правят корупционно законодателство“. Даде пример със законите за държавните поръчки. Знаете ли какво още обаче каза г-жа Нинова? Тя каза, че това е нейно лично мнение. Тоест Янаки Стоилов, който е професор по право, казва, че Конституцията е добра“, каза Ценов.

Той даде и пример: „Конституцията на една свинеферма добра ли е? Добра е за свиневъдите. А за прасетата?“.

На въпроса дали България щеше да е различна, ако бяхме съдили бившите ни министри и депутати, той отговори: „Още първите осъдени ще спрат мераклиите, които искат да управляват, без да имат подготовка. Гешев никога нямаше да стане главен прокурор, ако знаеше, че могат да му отрежат главата“.

„Гешев извърши престъпление от общ характер, когато изнесе СРС-тата. Никой обаче не го съди. Защо? Защото има опраскване. В прокуратурата има йерархия, в която старшият прокурор може да спре наказателното производство, което започва младшия, и да му спре кариерното развитие. Има индемнитет – наказателно неотговорност, за правене на закони, за присъждане, отделно имунитет – наказателна неприкосновеност за престъпления от общ характер“, каза още Ценов.

Той беше категоричен, че ако бъде въведена наказателна отговорност и за прокурорите, системата много бързо ще се подобри в кадрово отношение, защото за всеки прокурорски акт, който цели да се гаври с някого, ще може да бъде заведен насрещен иск. Ценов даде пример със случая „Осемте джуджета“ и каза още: „Прокурорът носи административна отговорност, но не и наказателна. Ако аз карам автобус и катастрофирам, аз отговарям. Ако катастрофира държавата, която карам, аз не нося наказателна отговорност“.

Като преподавател във висше учебно заведение, Ценов коментира също обвиненията към Петър Илиев за плагиатство. „Нека да кажа така – те са преписвали от едно място. Затова техните текстове съвпадат. В България наука, и то по право, не може да се прави по дефиниция. Много ще ме учуди, ако някой е направил наука. Те просто трябва израстват кариерно, трябва да станат аспиранти, трябва да защитят дисертация, трябва да минат през различни съвети и да вземат някаква длъжност“.

„Това момче, което обвиняват в плагиатство (б.р. Петър Илиев) – ами, той е полуграмотен. Той не знае за какво става дума. Той говори клишета“, каза още той.

„Конституцията на България е гарант за законното заличаване на страната от картата на света. Повтарям - законно“, категоричен беше Ценов. „Те не правят никакви нарушения, защото са освободени от отговорността. Както един малолетен и невменяем не носят наказателна отговорност за действията, които извършват, които са евентуално престъпления, така отговорност не носят и нашите управленци – депутатите, които правят закони, съдиите, които съдят, прокурорите, следователите, конституционните съдии, президентът, до последни чиновник. Вместо тях, съдят държавата. И кой плаща? Тези, които плащат данъци“, каза Иван Ценев към края на участието си.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    40 10 Отговор
    Дивия капитализъм уби морала в българите след 1989г! Нови думи влвзнаха в речника на българина ба дитире станаха тарикати, а тарикатите станаха,, политици "

    Коментиран от #2, #4, #19, #33

  • 2 Здравко Думанов

    30 16 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Да, защото дивият капитализъм го правеха номенклатури от БКП. Така е и до днес. Истинската пазарна икономика от западен тип така и още не се е случила в България.

    Коментиран от #7, #8, #42

  • 3 Цола Драгойчева

    40 3 Отговор
    Не може всеки втори да казва :И АЗ ДА СЪМ И АЗ ЩЕ КРАДА и да искате да има държава!

    Коментиран от #6

  • 4 ИСТИНАТА

    17 26 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Сценката на плажа на Сараите в Росенец,
    с главен артист Христо Иванов-Бойкикев,
    бе режисирана от Кремъл!
    Агент Сава, Ахмед Доган е най-охраняваният агент на Кремъл в България!
    Христо Иванов-Бойкикев е внедрен в дясното, агент на Кремъл!
    Майката на Христо е била член на ЦК на КПСС!
    „Меди Доганов е мой приятел“. Това са думи за Ахмед Доган изречени от майката на Христо Иванов – Мария Бойкикева през 1989 г. в Пазарджик.
    Днес синът на видната комунистка се опитва да ни убеди, че е борец срещу Доган.

    Има ли глупаци, да вярват още на Христо Иванов-Бойкикев?

    Коментиран от #11, #12

  • 5 Сатъра на Хана

    8 18 Отговор
    ПРеСтъпната Група е само една ! От 1887 до 1944 и от 1956 до Наши дни , България се управлява от семейството на Фердинанд . Земфир Яшаров Сакскобургготски Живков беше незаконен син на Фердинанд, А майката на Ахмет Исмаилов Ахметов , прекръстил се на Ахмет Демир Доган, е румънска Копанарски като майката на Земфир Живков

    Коментиран от #9

  • 6 Кьовеши

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цола Драгойчева":

    Може, може...
    Ако крадците не ги покровителства Гешев...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КОНТРАТА

    39 4 Отговор

    До коментар #2 от "Здравко Думанов":

    Това за светлия западен капитализъм отдавна умре. Всички богати западни държави са били колонизаторки не си мисли, че са мниго работливи и затова са богати. И сега западните крадът от бедните като се почне от цените в супермаркетите в Източна Европа и се стигне до сладките концесии подарени на господарите!
  • 9 Сатър на сатъра

    16 15 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Навсякъде по света и у нас,
    и преди и сега,
    комунистите са престъпници!
    Факт!
    Днес главатар им е комунистът Борисов!
    ФАКТ!
  • 10 Q2z

    12 1 Отговор
    Математиката е супер . Но разделяй и владей, дай на народа зрелища(сейр)...това е истината за съжаление

    Коментиран от #44

  • 11 Комуниста

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    А на Боко майка му е била личната учителка на Людмила Живкова! Дали не била член на БКП и защо немските сороси от НПОто,, Франц Зайдел " се занимават с отрочета на социалистите и ги вкарват в капиталистическата на едрите индустрялци ЕНП и ги поддържат?

    Коментиран от #13

  • 12 ИСТИНАТА

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    към минусите.
    ДС не беше ли филиал на КГБ?
    Мария Бойкикева не е ли била член на ЦК на КПСС?
    /Чичко Гугъл всичко знае, нали?/
  • 13 ИСТИНАТА

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Комуниста":

    Е, и?

    Коментиран от #16

  • 14 Георги Иванов Василев

    30 2 Отговор
    Статията ми хареса . Човека звучи образован и разумен . Накараме да се замисля над темата .
  • 15 д р фройд

    14 1 Отговор
    Урааа,депутатите са малолетни и невменяеми!Ашколсун!

    Коментиран от #41

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жоро

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Дивия капитализъм се създаде заради дивия комунизъм, защото и той тук не беше както по много други социалистически републики. Крушата не пада по-далече от дървото.

    Коментиран от #20, #45

  • 20 Комуниста

    16 7 Отговор

    До коментар #19 от "Жоро":

    Толкова див социализъм защото в НРБ никога не е имало комунинизъм, но профаните от къде да го знаете това защото не четете книги. Та за дивия социализъм в който не знаехте какво е безработица, ОПГ, дрога, здравни осигуровки и ходехте на море по 20 дни за 200 лв = на една заплата. Толкова за дивия социализъм в НРБ.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 бай тошо

    2 14 Отговор

    До коментар #20 от "Комуниста":

    Комунисте,ако имаш див социалистически среден пръст,диво си го сложи знаеш къде!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 майката на костов

    14 3 Отговор
    Ценов е един много умен българин, заслужено натикан от дълбоката държава в на кучето отзадИ! Соросите си знаят работата! Простите хора , които не са чели дори и "Винету" , са актуалните и активни политически хора в колонията!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Жоро

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен Язовец":

    Изнасяли са се някои неща, имало е доста голям внос, но нали трябва да работи пропагандата. Документите са разсекретени, достъпа е свободен, иска се само по социалистически да не ви мързи (трудно знам) и да отворите гугъл и да прочетете. После елате пак.

    Коментиран от #27, #37

  • 26 ИСТИНАТА

    3 15 Отговор

    До коментар #18 от "КОНТРАТА":

    МАЧКАЙ Слави!
    МАЧКАЙ червените и сините комунисти!
    Мачкай!
    С ТЕБ СМЕ!

    Коментиран от #28

  • 27 Keyn

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Жоро":

    Всеки внася нещо и САЩ внасят суровини.
  • 28 Тошко

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    Славчо свири на уше на старите комунисти!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ушето

    3 11 Отговор

    До коментар #28 от "Тошко":

    МАЧКАЙ Слави!
    МАЧКАЙ червените и сините комунисти!
    Мачкай!
    С ТЕБ СМЕ!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Gowo

    10 1 Отговор
    Колко е прав човека.Не знам доцент ли е, доктор ли е , професор ли е но титлите са излишни когато става дума за истини .Прав е бил и Хан Крум.Защо ли.....

    Коментиран от #43

  • 33 Gowo

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Едно ми стана ясно след като четох Ценов.По време на комунизъма, който е живял, поне няма как да не си спомни, че за немирниците имаше другарски съд.Тоест.Имаше едни общо правила .Едно посочени.Че който ги прекрачи, не държавата или какъв измислен прокурор ще го съди.Ами другарите му Тези , които са най близки до него.С какво е сега.Правителството.Все отбор юнаци Другари и още как.Не само не се съдят .Ами организират всеобщо крадене.Бандитски групи.А държавата ....през оная работа и.Та и Гешеф.Боли го....
  • 34 Поп

    2 5 Отговор
    Несериозно е да предлагаш неща, които не са факт в нито една развита страна.

    Коментиран от #40

  • 35 Винаги

    1 1 Отговор
    готови щом е за кражби. Нали това им е целта. А някои си мислят, че ще оправят държавата.
  • 36 МАРИОНЕТКИ

    0 3 Отговор
    Иванчо, язък ти за бялата брада. Те са в престъпни групи, още преди да са влезли в пОлитиката.
    Първо: гледат да лапнат от бюджета партийна субсидия. Виж наш Ристю, който беше изхвърлен от ГЕРБ и Мая, която се отлюспи от БСП(К).
    Второ: веднага търсят задкулисен играч, за да прокарат негово влияние. И от него цокат пари. Протестът беше платен

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Любо

    1 1 Отговор
    С Вас сме, г-н Ценов!
  • 39 Иван Ценов

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "МАРИОНЕТКИ":

    Като не разбираш от темата е по-добре да мълчиш. Приятелски съвет!
  • 40 Иван Ценов

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Поп":

    Ако правилно съм ви разбрал, ще ви отговоря така. България е страна с Неоколониален статут! Тя не е развита страна! Що се отнася до предложението, то е хипотетично! За това пък е необходимо малко чувство за хумор. За да се разбере!
  • 41 Иван Ценов

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "д р фройд":

    Не! Пълнолетни са и са със Статут на Невменяеми!!! И това е доста по-неприятно!!!
  • 42 Някой си

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Здравко Думанов":

    Много си наивен. Играта е друга, бейби, все някога ще го разбереш.
  • 43 Любо

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Gowo":

    Иван Ценов винаги борави с факти и числа.
  • 44 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Q2z":

    е какво му е супер критикар като всички След тия избори се наслушах на какви не ,дето всичките знаят как не трябва да е и до тук Е и тоя "специалист по управление "и той всичко му спира до критика и оплюване

    Коментиран от #46, #47

  • 45 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Жоро":

    Къв комунизъм те гони пък тебе бе или ти си го чел това за комунизма във вестника ,та за това толкова много знаеш
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иван Ценов

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гошо":

    Нещо по темата!? Не можеш!?
    Точно това е "плюене"!
  • 48 Графиня

    2 1 Отговор
    Писането на реферати и дисертации е технология. Знае се точно как става. Но в България никъде не се преподава. Само ще ви подскажа, че за целта е необходимо да знаете много добре поне два чужди езика, за да проучите темата от чужди източници.
    Не е тайна, че в нашата страна има фирми, които пишат реферати и дисертации срещу заплащане. Нима това е единственният плагиат у нас? Имаме толкова доктори на науката и професори, а нямаме нито един Нобелов лауреат. Това логично ли е?