Отидете към основна версия

6 887 58

Млякото – 90 ст. за фермера, 2,50 лв. за производителя, 4,80 лв. в магазина! Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • огнян-
  • боюклиев-
  • цени-
  • яйца-
  • мляко-
  • търговци-
  • фермер-
  • къща за гости-
  • европа

В Европа с къщите за гости се подпомага фермер, а у нас е бизнес, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Повишаването на цените не е български феномен. Ние сме горе-долу над средното ниво по инфлация при цените на храните. Просто тази аграрна политика, която има в други страни - примерно Латвия, също член на ЕС, спазва всички регламенти и правила, но използва общата аграрна политика много по-целесъобразно. Те подпомагат животновъдството, подпомагат техните зърнопроизводители, техните производители на яйца. Нали за яйца ще става въпрос. При тях между 45 и 50% от себестойността е фуражът, а зимата и отоплението. То и у нас трябва да се отоплява през зимата, но у нас влизаме в колизия как да го правим. И друго. Уж има една обща аграрна политика на Европейския съюз, а сега говорим и за политиката, свързана със солидарността с Украйна, защото нали там е война. Но в момента виждаме, че се внася зърно – и цяла гама от стоки, без да се изпълняват изискванията на Европейския съюз. Ние, преди да влезем в ЕС, когато бяхме асоциален член, се отказахме от ГМО, от много химикали, от фуражи, забранени в ЕС. Украйна не е направила нищо от това. Е, как прилагаме общата аграрна политика. Ето ви повод за изкривяване. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. Огнян Боюклиев от Икономическия институт на БАН.

„Мога да дам и друг пример – с къщите за гости. Те у нас са за професори, архитекти, за политици, за магистрати. Къщите за гости в Европа имат съвсем друга философия. Говорим, примерно, за един малък фермер, който има някакво собствено производство. И там държавата го подпомага, защото му позволява в собствената му земя той да направи къща за гости, за да може така да допълни доходите си. А у нас какво - политици с къщи за гости, лидери на партии с къщи за гости. В смисъл такъв, че за тях това е бизнес. В Европа с къщите за гости се подпомага фермер, а у нас е бизнес. Ето откъде идва тази разлика. Защо вносът на яйца от Латвия - една северна страна, е по-евтин отколкото родното производство? Защото нашите производители през зимата, когато трябва да отопляват, никой не им помогна персонално. По-скоро се помогна на всички - и на тия, които имат казино, и на тия, които произвеждат яйца“, добави той.

Доц. Боюклиев разкри още, че по време на изборите, които минаха, се е тиражирала една лъжа, че в Европейския съюз има административен таван на цените.

„Това не е вярно. Имаше държавна политика, която обхващаше цялата верига. Да оставим яйцата и да отидем на млякото, където има най-голямо повишаване. В нашия институт проследихме цената на млякото. Млякото се изкупува от фермера за 90 стотинки. Предприятията го преработват и цената му стига до 2,50 лева. Толкова струва производството на мляко на преработвателя. И изведнъж в супермаркета го намираме за 4,80 лева. Няма държавна политика по цялата тази верига. При нас веригите реално са безконтролни. Сега се сетиха, че трябва да ги проверяват. Направиха 500 проверки и установиха 600 нарушения. Досега къде бяха тези органи? Законът за храните е от 2006 година. Законът за защита на конкуренцията е от 2019 година. И какво се оказва, че вече толкова много години нямаме държавна политика…“, каза още доц. Боюклиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.

Свързани новини