Last news in Fakti

13 Април, 2023 15:30 6 864 58

Млякото – 90 ст. за фермера, 2,50 лв. за производителя, 4,80 лв. в магазина! Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • огнян-
  • боюклиев-
  • цени-
  • яйца-
  • мляко-
  • търговци-
  • фермер-
  • къща за гости-
  • европа

В Европа с къщите за гости се подпомага фермер, а у нас е бизнес, казва експертът

Млякото – 90 ст. за фермера, 2,50 лв. за производителя, 4,80 лв. в магазина! Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Повишаването на цените не е български феномен. Ние сме горе-долу над средното ниво по инфлация при цените на храните. Просто тази аграрна политика, която има в други страни - примерно Латвия, също член на ЕС, спазва всички регламенти и правила, но използва общата аграрна политика много по-целесъобразно. Те подпомагат животновъдството, подпомагат техните зърнопроизводители, техните производители на яйца. Нали за яйца ще става въпрос. При тях между 45 и 50% от себестойността е фуражът, а зимата и отоплението. То и у нас трябва да се отоплява през зимата, но у нас влизаме в колизия как да го правим. И друго. Уж има една обща аграрна политика на Европейския съюз, а сега говорим и за политиката, свързана със солидарността с Украйна, защото нали там е война. Но в момента виждаме, че се внася зърно – и цяла гама от стоки, без да се изпълняват изискванията на Европейския съюз. Ние, преди да влезем в ЕС, когато бяхме асоциален член, се отказахме от ГМО, от много химикали, от фуражи, забранени в ЕС. Украйна не е направила нищо от това. Е, как прилагаме общата аграрна политика. Ето ви повод за изкривяване. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. Огнян Боюклиев от Икономическия институт на БАН.

„Мога да дам и друг пример – с къщите за гости. Те у нас са за професори, архитекти, за политици, за магистрати. Къщите за гости в Европа имат съвсем друга философия. Говорим, примерно, за един малък фермер, който има някакво собствено производство. И там държавата го подпомага, защото му позволява в собствената му земя той да направи къща за гости, за да може така да допълни доходите си. А у нас какво - политици с къщи за гости, лидери на партии с къщи за гости. В смисъл такъв, че за тях това е бизнес. В Европа с къщите за гости се подпомага фермер, а у нас е бизнес. Ето откъде идва тази разлика. Защо вносът на яйца от Латвия - една северна страна, е по-евтин отколкото родното производство? Защото нашите производители през зимата, когато трябва да отопляват, никой не им помогна персонално. По-скоро се помогна на всички - и на тия, които имат казино, и на тия, които произвеждат яйца“, добави той.

Доц. Боюклиев разкри още, че по време на изборите, които минаха, се е тиражирала една лъжа, че в Европейския съюз има административен таван на цените.

„Това не е вярно. Имаше държавна политика, която обхващаше цялата верига. Да оставим яйцата и да отидем на млякото, където има най-голямо повишаване. В нашия институт проследихме цената на млякото. Млякото се изкупува от фермера за 90 стотинки. Предприятията го преработват и цената му стига до 2,50 лева. Толкова струва производството на мляко на преработвателя. И изведнъж в супермаркета го намираме за 4,80 лева. Няма държавна политика по цялата тази верига. При нас веригите реално са безконтролни. Сега се сетиха, че трябва да ги проверяват. Направиха 500 проверки и установиха 600 нарушения. Досега къде бяха тези органи? Законът за храните е от 2006 година. Законът за защита на конкуренцията е от 2019 година. И какво се оказва, че вече толкова много години нямаме държавна политика…“, каза още доц. Боюклиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш политик

    68 2 Отговор
    Да го удхат бедните!

    Коментиран от #3

  • 2 Геро

    50 5 Отговор
    И 30 % за БокоКиро.

    Коментиран от #6

  • 3 Нали

    32 4 Отговор

    До коментар #1 от "Баш политик":

    институтите към БАН изследват и разработват методики, които да бъдат в полза на различните отрасли в националното стопанство. Е, сигурно не винаги те съвпадат с личните интереси на някои "бизнесмени", но държавата, която издържа тези институти трябва да съумее да и да намери начин тези ползи да бъдат приложени в практиката. Това е държавническо поведение.
  • 4 Мафията на червените капиталистически

    36 8 Отговор
    изедници съсипва всичко в държавата. Да ги изпратим при техните чорбаджии от Азия с еднопосочен билет !

    Коментиран от #7

  • 5 Алооо

    32 2 Отговор
    Тикво проста, алчна! Чуваш ли? За теб се отнася!
  • 6 Бъркаш

    30 30 Отговор

    До коментар #2 от "Геро":

    Ни намесвай Киро. Той управлява само половин година и свърши много полезна работа. Примерно Капитан Андреево.
  • 7 Студопор

    44 7 Отговор

    До коментар #4 от "Мафията на червените капиталистически":

    До колкото имам наблюдения, това е същата мафия, която дундурика Боко 12 години и която домъкна грозната уста и пластмасовия нос от Канада.
  • 8 нннн

    71 2 Отговор
    Производител е фермерът. Предприятието само налива млякото в бутилки. Ма много скъпо туй наливане, бе! Пък за търговците - Христос е имал нещо предвид, като ги е изгонил от Храма.
  • 9 Цар Симеон

    62 2 Отговор
    Докато на преработвателя му викате производител млякото ще ви струва 4:80.
  • 10 Аззаззз

    61 2 Отговор
    Специално за млякото, не разбирам защо все се премълчава, че се обезмаслява и отделно се продава маслото. Така че и преработвателя прави яко гуша.
  • 11 Ники фермера

    46 0 Отговор
    Ще ме извинява,ни от 1април свалиха изкупната цена на млякото до 0,80 стотинки за литър и се очаква още с 0,10стотинки да падне.До края на годината който оцелее от малките ,оцелее.
  • 12 ПСР

    57 2 Отговор
    Не знам какво и как се случва,но като цяло,цените на храните в магазините са брутално високи.Газът поевтиня много,горивата са надолу,токът е субсидиран.А за най-важите продукти,на касата се вадят луди пари.Има нещо крайно сбъркано,но за наша сметка.

    Коментиран от #14, #48

  • 13 Строител

    37 0 Отговор
    И аз така, тухлата от два лева става двайсе до строежа, в зида е двеста евро, а за инвеститора който продава на две хиляди евра да не говорим
  • 14 Ааа не така

    31 2 Отговор

    До коментар #12 от "ПСР":

    Тока се субсидира, газа поевтиня, ама поддръжката на ку.. вите поскъпна много, а никой уважаващ се бизмесмен не остава без поне две три мис гащи като барцелонската
  • 15 Ддд

    39 1 Отговор
    Производителя обработвал бил млякото и го продавал на 2.50 лв?!?!?!
    Какво му обработва, изтегля му маслеността, като оставя някакви си 1 или 2%,прави кисело мляко 2 или 3%,,сирене с вода,масло 20-40% ,кашкавал който има малък процент мляко, а всичко друго е добавки и консерванти и основно ВОДА. И това всичко от литър мляко.А ни го продават на безбожни цени това с 1-2% масленост, и пълно с боклуци и вода.
    За това си купувам мляко от производител за левче литъра и е супер.Дори и да е сложил вода, за да лъже(ако въобще го прави),пак ще е по добро качеството от което и да е обработено мляко в магазина.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 9 Отговор
    кат нямате пари ще ядете по малко , няма се тъпчете бе ей

    мляко им се пиеле ай де де
  • 17 Тити

    25 0 Отговор
    Това се казва Made in Bg Как ще ни стигнат Китайците. У нас картелите и корупцията са на почит
  • 18 Зевзек

    22 2 Отговор
    От цялата работа най много е лапнал държавния бюджет и после в чекмеджето на Буци или в сметката на Кирчо.Няма друга държава с 20% ДДС на основните продукти.

    Коментиран от #21

  • 19 Анонимен

    30 1 Отговор
    Исторически е доказано че тая територия я оправят само крумовите закони.
  • 20 Тома

    25 0 Отговор
    Не са виновни тези които продават скъпо ами тези които им разрешават и са им направили закони каквото си искат това да правят.Държава на мафията и няма отлепяне от дъното
  • 21 Мезек

    21 0 Отговор

    До коментар #18 от "Зевзек":

    ДДС 20% , а какво се случва с него? В Канада напр. всяка провинция сама определя ДДС. В Онтарио напр. е 13%. Ама ние се учим само на това, което ни отърва
  • 22 костов

    26 1 Отговор
    като са се наредили на клона триста прекупвачи и търговци така ще е
  • 23 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    31 11 Отговор
    Така е дами и господа.ЩЕ ЯДЕТЕ МЛЯКО И ЯЙЦА СКЪПИ ОТИ МНОГО СКАЧАХТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ПРЕЗ 1992 Г И ВДИГАХТЕ ЮМРУЦИ ПРЕЗ 2020 Г КОГАТО СВАЛЯХТЕ БОКО..1992 Г.който не скачаше беше червен.Дойде тогава на власт ФИЛИПЧО С КОСТОВ БАКЪРДЖИЕВ,като преди това елиминираха ЖЕЛЕВ като го забиха в президенството и като я почнаха стана едно голямо нищо.Ликвидационни съвети С КОИТО РАЗБИХА ЗЕМЕДЕЛИЕТО.Соколов тогава уволни от структурите на МВР ОКОЛО 700 НАЧАЛНИЦИ НА ОТДЕЛИ В БИВШАТА ДС ,КОИТО СЪС СВОЯТА АГЕНТУРА СЕ ВЛЯХА В СТРУКТУРИТЕ НА МАФИЯТА .През 1997 -2001 г СДС с КОСТОВ ,МЕНТАТА,КАРДИНАЛА дойдоха на власт извършиха приватизацията и опоскаха държавата,като пожалиха само БТК ,но нея царя и видя сметката.Дойде 2020 година и започна свалянето на БОКО.ПРЕЗИДЕНТА ВДИГАШЕ ЮМРУЦИ КАТО ПАРТИЗАНИН НА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ.Докара и сложи на власт КИРЧО И КОКОРЧО като след време ги нарече ШАРЛАТАНИ.А цените са такива каквито си ги направихме НИЕ.

    Коментиран от #35

  • 24 Уса

    24 1 Отговор
    Производителя му добавя и сухо мляко,като започва от 50%.След като изтегли всичко от млякото остава суроватката към нея се добавя сухото мляко с опасни за здравето съставки.Най-малкия проблем е пъпчасването на лицето подобно на акне.Кожния ви казва да не пиете алкохол,мазно,шоколади,слънцето,въздуха,водата...всичко.Минал през тоя кошмар в Америка и се оправих,когато смених кравето мляко от магазина с козе от частници.Свикнах с козето от години и съм супер не мога да близна краве,ако не е от кравата на краваря
  • 25 дедо костов

    13 2 Отговор
    в зората на демокрацията в почти всяко второ мазе се пълнеха разни по цвят и вкус лимонади тогава прясното мляко се продаваше в пласмасови пликове по литър ,които не струваха почти нищо чудя се защо сега реалният производител фермера не си го бутилира или пълни в пласмасови пликове ,което като инвестиция е почти никакви пари и същия ще пребира разликата от тоя марш образувал се никой не казва как и защо а плачат че са прецакани и фермера ще си пребира сам печалбата е ще е нужно да се напънат с прескачането на административните мъки но това е България две убави нема!!!!

    Коментиран от #31

  • 26 кичка

    15 3 Отговор
    защо тези които го разводняват и бутилират с преподавачите трябва да печелят защото фермера го мързи да мисли и инвестира само реве за помощи от ЕС ако гледа две крави го разбирам но тия с по 200-300 глави не мога да ги разбера бутилира и тогава в магазина така ще се знае и кой го прави на бяла вода

    Коментиран от #27, #41

  • 27 Гръч

    24 0 Отговор

    До коментар #26 от "кичка":

    Право питате.Защото целия бизнес е мутренско мафиотски и за фермера ще останат само малките магазини.Млякото ще бъде органик без консерванти и бързо ще се разваля.Освен за производствен цех фермера ще трябва да закупи и хладилни инсталации и хладилен камион.Веднага мафията ще му запали камиона или пусне чума по добитъка.Живеем в мафиотска държава по мафиотските правила
  • 28 тиквенсониада

    9 1 Отговор
    Явно това е един от начините да се пълнят чекмеджета ! Питайте Бойчо , той знае добре как и колко !
  • 29 Никой си

    5 4 Отговор
    Ееее,вече не е 4,80, трайно има под 3 лв. на промоция.Всяка седмица.Днес купих 2 литра за 4,99 лв. бутилката.По 2,50 литър.Другата седмица в друга верига същото ще 4,70 за два литра.по 2,35. Така че който търси,намира.Взимат се 5 бутилки по два литра за 25 лв. и за следващите две седмици имаш мляко ,като толкова на някой му е важно прясното мляко.
  • 30 ред

    10 0 Отговор
    ТАКАВА спекула в ЕВРОПА НЯМА.Тук има чадър над ИЗМАМНИЦИТЕ
  • 31 Хъъъм

    15 2 Отговор

    До коментар #25 от "дедо костов":

    Защото държавата ги рекетира ... Ако произвеждат 100- 200 литра на ден мляко от 3,4,5 крави... И без субсидии, тя ти иска да даваш проби и след тях да го пакетираш и продаваш. От къде толкова време, а и животните искат гледане. Отделно, по всяко време може да ти изкарат, че има проблем в полза на силните. А мандрите си правят от 100 л мляко по 200 и никой не ги проверява, все са на големите терикати
  • 32 Бай Иван

    16 4 Отговор
    Най-точно и вярно го е казал номер 23 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ. Като не искахте социализъм и искахте да си върнете земята в реални граници, защото всеки си мислеше да я дава под аренда, а той да си лежи и да си живее от арендата, така стана! Социалистическата система защитаваше правата на трудещите се, но болшинството от тях бяха подмамени и излъгани, че може да си живеят добре и без да работят, но това няма как да стане у нас. Ние нямаме колонии, които да експлоатираме и да си живеем без много работа. Сега ние станахме колония на онези към които толкова се стремяхме! Така, че не се сърдете на никой, а на себе си! Ето и изборите показват, че на по-голямата част от българите не им е дошъл още акълът и гласуват за тези, които ще ги вкарат във война!

    Коментиран от #37

  • 33 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    спекула
  • 34 aнтифен

    7 0 Отговор
    Бизнес, да го разбираме като работа ли, или като далавера
  • 35 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Истина и Факти но повечето Българи бяха изиграни от псевдо фалшиви мошении престъпни крадливилъжливи Политици

    Коментиран от #38

  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    МОЖЕ И ДА ВИ Е СМЕШНО
    ..... НО В БГ ЛЕВОВЕ ... И В АМЕРИКА Е ТАКОВА
    СЪОТНОШЕНИЕТО .... КАПИТАЛИЗЪМ :))
  • 37 ТОЧНО

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Иван":

    И то много точно си го написал, как не са те тръкнали щото нашетп мнение не съвтада с тяхното
  • 38 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Истина и Факти но повечето Българи бяха изиграни от псевдо фалшиви мошении престъпни крадливилъжливи Политици======================================================================================= За съжаление българските политици са ,,ПСЕВДО,,не от сега.Писал съм го много пъти ще го напиша и сега,,В НАЙ ГОЛЯМ ДЪЛГ КЪМ БЪЛГАРИЯ В ИСТОРИЯТА НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА СА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,,,ОТ 1878 Г. ТА ДО СЕГА.ПРИМЕР;Алеко е написал БАЙ ГАНЬО..ПРЕЗ 1893Г Там е описано как са се правили избори тогава точно като сега.ПРИНЦИПА Е ЕДИН И СЪЩ.И желанието да се влезе в ПАРЛАМЕНТА тогава и сега е заради КЕЛЕПИРА==(“Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли?” (“Бай Ганьо”) ТАКА ,ЧЕ НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО КОЛЕГА

    Коментиран от #45

  • 39 В Испания, Меркадона

    7 0 Отговор
    2лв (1евро) литър мляко, 32ст яйце, цена от миналата седмица
  • 40 Теляк

    4 1 Отговор
    Ние се САМОЗАТРИВАМЕ! Този път ще ни освободи ....Турция, от самите нас!
  • 41 К-то ти е П

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "кичка":

    Знаеш ли как се прави мандра и как се влиза във веригите? Начи ако имаш едни готови милиони, трябва да ги изхарчиш за мандра и после докато започнеш да продаваш от мандрата на печалба за да си върнеш тези милиони които си похарчил за мандра, ще са минали 10-15 години и ако не си получил инфаркт, ще си там от където си почнал. В тази държава се работи само с КРАДЕНИ ПАРИ!

    Коментиран от #50

  • 42 🐘🐘🐘

    9 0 Отговор
    Преработвателя взема литър мляко по 90 стотинки , добавя му сухо млекце от Украина, водичка , суроватка , палмова мазнинка и още туй онуй и прави 3 литра , пастьоризира го и го пълни в картонени кутии по 10 ст. После го продава на магазина по 2 50 , а магазина ти го продава на 4.50 . Ето това е тайната
  • 43 милсой

    5 0 Отговор
    Повишаването на цените не е български феномен. Български феномен е когато цените навън падат а у нас се задържат все така високи или стават още по-високи.
  • 44 Ха така

    4 0 Отговор
    И не трябвало да има таван на надценките.. !
  • 45 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Нечестни пари се трупат както и Риба се лови Най Много в Мътни Води
  • 46 НЕ НЕ НЕ

    0 0 Отговор
    ЕЙ, ЛЪЖЕЦ. Не е вярно че стига 2.5 след преработка. Реално стига до 1.6-1.7. Какви глупости дрънлаш.
  • 47 истината

    4 0 Отговор
    Една крава за да дава мляко , трябва първо да я отгледаш от малко теленце . После още 9 месеца бременост . През това време тя яде и не дава нищо - само разходи . А даже като почне да дава мляко пак трябва да се храни . И накрая 90 стотинки за литър мляко , Че то едно кафе на кафе автомата толкова че и нагоре .
    За това много хора се отказаха от отглеждането на животни .
    За това и кисело мляко - без мляко ,и сирене без мляко , и кашкавал без мляко .....

    Коментиран от #55

  • 48 Мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПСР":

    Няма държава и правила. Всеки си прави каквото си иска в търговията, а държавата се забимава с дрегери и глупости..
  • 49 Във всички

    3 0 Отговор
    отрасли е така. Имах познат на село който гледаше домати. Беше се обадил на един прекупвач който дошъл, огледал необраната стока и се уговорили за 2лв/кг. "Набери домата в щайги и ги сложи до пътя, идвам след 2 дни". След 2 дни наистина идват с един камион и 3 леки коли с 12 яки момчета. Какви са тия момчета - пита моя приятел. Хамали, смее се прекупвача. "Вземам ги за 1лв/кг" Ама чакай, нали се уговорихме, на пазара вървят по 3лв/кг! "Тогава давам назад с камиона през доматите и си ги продавай за 3лв/кг". Дал му ги за 1лв и заряза земеделието.
  • 50 Кооперации

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "К-то ти е П":

    не могат ли да фермерите да се кооперират и да затворят цялата верига ?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "истината":

    Точно така . И няма фермер който да ти налее примерно 5 литра мляко ,след като си отишъл при него на крака ,за по-малко от 3 лв. на литър на село. Та за какви 0,80 ст. говорите ? С микробуси и комбита обикалят и само непродадено мляко дават на мандрите или количество в определени дни за да си запазят връзките за реализация. Да са подсигурени от всякъде и така да си вдигат колкото искат цените на дребно. Някъде си искат и направо цената от магазините без лаборатории ,масленост и другите проби касаещи здравето на човека. За вода в продаваното на дребно от гюмовете само те си знаят. Колко е козе и краве също. Всичко е до човека и съвестта му , а тези прекупвачите я нямат. Бил производител , а всъщност е обезмаслител , пастьоризатор ,прекупвач и бутилиращ нещо подобно на мляко. Избори си е твой , като все с твоите пари и здраве може да си прецакан. Държавна действителност . За кое не си обран и ограбен от системата?
  • 56 Истини

    0 0 Отговор
    Навренето х с 5,6 литра чисто мляко домашно се е изкарвало около 600/700 грама сирене, е, откъде толкова мляко в Бг, а много сирена.
  • 57 Истини

    1 0 Отговор
    Навренето х с 5,6 литра чисто мляко домашно се е изкарвало около 600/700 грама сирене, е, откъде толкова мляко в Бг, а много сирена. Или казано, изкарвахме от 5 или 6 килограма прясно мляко еколигично чисто на село майка ми, колкото два юмрюка.
  • 58 село

    1 0 Отговор
    дА си го пакетиращ,продаваш в пликове.И КАТО СЕ ИЗСИПЯТ,ЕДНА СЮРИЯ,ПРОВЕРЯВАЩИ,НЕ МОЦ,СИ ПЛАТИ ГЛОБИТЕ.А МОЖЕ И ДА ТЕ ЗАТВОРЯТ.