Отидете към основна версия

2 511 18

Обама обяви поход срещу богатите и Русия

  • барак обама-
  • русия-
  • икономика-
  • състоянието на съюза

За целта се обмисля и покачване на ставката за облагане на капиталовите доходи от търговия с финансови инструменти и дивиденти до 28%

Президентът на САЩ Барак Обама започнa поход срещу богатите и големите корпорации в подкрепа на средната класа, съобщава АП.

Това е една от основните тези, които бяха представени в годишната реч на Барак Обама „За състоянието на съюза“. В близо един час американският президент представи визията си за икономиката и външната политика.

Посланията са ключови на фона, че през 2016 г. в САЩ трябва да се проведат избори за държавен глава.

Това е първият път, в който Обама застава пред един предвождан от републиканци Конгрес. Ето как започна речта си, която по всичко личи че ще се превърне в историческа.

Господин вицепрезидент, господа членове на Конгреса, драги съграждани. Вече 15 години живеем в XXI век. 15 години, чиято зора донесе тероризма до бреговете ни; която принуди едно поколение да проведе две дълги и скъпи войни; и която ни довърши с яростна рецесия, която се разпростря по целия свят.

Този период беше, и продължава да е, тежък за много от нас. Но от днес ще обърнем страницата, заяви под аплодисменти Барак Обама

Освен вдигането на данъците до 28% за семейства с доходи над половин милион годишно се предвиждат и мерки за затваряне на многомилиардните данъчни вратички и въвеждане на такса върху големите финансови компании, пише Ройтерс. Преди Обама да стане президент, този данък беше едва 15 процента.

Политически анализатори посочват, че намеренията ще срещнат съпротивата на републиканското мнозинство в двете камари на Капитолия. Причината е, че идват в навечерието на началото на следващия цикъл от кандидат-президентската кампания и имат за цел да дадат предимство на кандидата на демократите Хилари Клинтън. Тя се радва на особена популярност сред средната класа.

Сянката на кризата отмина и състоянието на Съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава на Земята, похвали се Обама.

Анализатори се опасяват, че администрацията на Барак Обама ще се опита да удари Уолстрийт. За целта се обмисля и покачване на ставката за облагане на капиталовите доходи от търговия с финансови инструменти и дивиденти до 28%. Това би било най-високото ниво от президента-републиканец Роналд Рейгън, през 80-те години на миналия ХХ в. до наши дни.

Пакетът на Барак Обама трябва да донесе до $320 млрд. през следващите 10 години. В същото време за социална подкрепа, пенсионно и здравно осигуряване се предвиждат разходи за близо $230 млрд.

Барак Обама призова Конгреса да разреши използването на сила срещу джихадистите от Ислямска държава. Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е разбита, посочи американският президент.

Обама не пропусна да спомене и казуса Украйна, като каза, че Съединените щати застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, визирайки Русия и анексирането на Крим.

Барак Обама поиска от Конгреса да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион.

Освен това Обама поиска Конгресът да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба. В същото време Белият дом изоставя политиката на санкции срещу Иран поне докато текат преговорите за ядрените амбиции на аятоласите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини