Last news in Fakti

21 Януари, 2015 08:42 2 474 18

Обама обяви поход срещу богатите и Русия

  • барак обама-
  • русия-
  • икономика-
  • състоянието на съюза

За целта се обмисля и покачване на ставката за облагане на капиталовите доходи от търговия с финансови инструменти и дивиденти до 28%

Президентът на САЩ Барак Обама започнa поход срещу богатите и големите корпорации в подкрепа на средната класа, съобщава АП.

Това е една от основните тези, които бяха представени в годишната реч на Барак Обама „За състоянието на съюза“. В близо един час американският президент представи визията си за икономиката и външната политика.

Посланията са ключови на фона, че през 2016 г. в САЩ трябва да се проведат избори за държавен глава.

Това е първият път, в който Обама застава пред един предвождан от републиканци Конгрес. Ето как започна речта си, която по всичко личи че ще се превърне в историческа.

Господин вицепрезидент, господа членове на Конгреса, драги съграждани. Вече 15 години живеем в XXI век. 15 години, чиято зора донесе тероризма до бреговете ни; която принуди едно поколение да проведе две дълги и скъпи войни; и която ни довърши с яростна рецесия, която се разпростря по целия свят.

Този период беше, и продължава да е, тежък за много от нас. Но от днес ще обърнем страницата, заяви под аплодисменти Барак Обама

Освен вдигането на данъците до 28% за семейства с доходи над половин милион годишно се предвиждат и мерки за затваряне на многомилиардните данъчни вратички и въвеждане на такса върху големите финансови компании, пише Ройтерс. Преди Обама да стане президент, този данък беше едва 15 процента.

Политически анализатори посочват, че намеренията ще срещнат съпротивата на републиканското мнозинство в двете камари на Капитолия. Причината е, че идват в навечерието на началото на следващия цикъл от кандидат-президентската кампания и имат за цел да дадат предимство на кандидата на демократите Хилари Клинтън. Тя се радва на особена популярност сред средната класа.

Сянката на кризата отмина и състоянието на Съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава на Земята, похвали се Обама.

Анализатори се опасяват, че администрацията на Барак Обама ще се опита да удари Уолстрийт. За целта се обмисля и покачване на ставката за облагане на капиталовите доходи от търговия с финансови инструменти и дивиденти до 28%. Това би било най-високото ниво от президента-републиканец Роналд Рейгън, през 80-те години на миналия ХХ в. до наши дни.

Пакетът на Барак Обама трябва да донесе до $320 млрд. през следващите 10 години. В същото време за социална подкрепа, пенсионно и здравно осигуряване се предвиждат разходи за близо $230 млрд.

Барак Обама призова Конгреса да разреши използването на сила срещу джихадистите от Ислямска държава. Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е разбита, посочи американският президент.

Обама не пропусна да спомене и казуса Украйна, като каза, че Съединените щати застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, визирайки Русия и анексирането на Крим.

Барак Обама поиска от Конгреса да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион.

Освен това Обама поиска Конгресът да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба. В същото време Белият дом изоставя политиката на санкции срещу Иран поне докато текат преговорите за ядрените амбиции на аятоласите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 56789

    3 1 Отговор
    ,,Разделяй и владей,,- и после си разигравай коня както си поискаш
  • 2 Бай хой

    3 1 Отговор
    Обанана май се прави на наполеон или на хитлер.
  • 3 Дядо Поп

    3 2 Отговор
    Не знам на ,какво се прави ,но в момента долара е силен и ще набира сила.Това говори за силна икономика,докато тука са обявили война на средната класа и затъваме със стабилни темпове.
  • 4 тошибиян

    3 0 Отговор
    в долара нема сила освен манипулативното му пока4ване тои не струва дори атом злато банкнотата от 10 000 цифри
  • 5 некойси

    0 0 Отговор
    We are not buying it :)
  • 6 Монго

    2 1 Отговор
    Е*ти комунистта...
  • 7 гост

    2 2 Отговор
    Абе куманч ти мнного лаеш и нищо не правиш смотаняк ! На чичо Путин му е през х.. за такива като теб ! Само гледай тая година сащ да не обявят фалит ! че постоянно печатат долари и нямат покритие сащ са снай голям заем от целият свят !
  • 8 гост

    3 2 Отговор
    МНОГО Е ЛОШО ЦИГАНИН ДА ТЕ ОПРАВЛЯВА !!!

    Коментиран от #17

  • 9 гост1

    2 2 Отговор
    Комунизъм, който не може да процъфтява в условия на глобална икономика, Жерар ДеПардио вече стана руснак заради един подобен комунист сега и Мел Гибсън ще стане руснак, бахамец или швейцарец, а защо не и българин.
  • 10 ярослав станчев

    3 0 Отговор
    "Силен вятър и прост човек нищо не може да ги спре".-народна мъдрост.
  • 11 конвертор

    0 2 Отговор
    0,0154 USD /1,54 цента/ = 1,0 руска рубла
  • 12 Аз

    3 0 Отговор
    И за колко трилиона дълг говорим?Ш-ш-ш-т!Да не се събудят заспалите граждани.А печатницата за визитки на американски президенти печата ли печата.Ш-ш-ш-т!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Змей Горянин

    2 0 Отговор
    Само не разбрах защо сте написали цялата реч на Обама тук, аз лично не виждам нищо епохално и важно в думите му, по-скоро популизъм и хвалби. Всички в САЩ знаят, че това е най-слабият им президент за всички времена. А пък нападките му към Русия вече минават всякакви граници.
    Напъните на САЩ да бъдат вся и всьо на този свят няма да свършат добре, както не са свършили добре доста империи преди това.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай хой

    1 0 Отговор
    Да пази Господ Русия да не обяви поход срещу вашингтон че тогава...

    Какъв е тоя край на дълговата криза като тепърва се мъчат да увеличат данъците.Канарчетата, канарчетата, канарчетата...
  • 17 88888

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Аз още не мога да спра да се чудя как си го избраха този???? Гените са си гени.... каквото и да правиш те са си около 50%, другите 50% са повлияни от средата в която е израснал човек. Та по този повод може да си представим колко силни, умни и амбициозни хора има в неговия род, връщайки се към пра родителите му. За съжаление негрите са били неуки, мачкани, поробвани и ограничавани...... Те не са могли да достигат максималния си капацитет за развитие! И кой точно очаква, че това нещо с едно или две поколения ще бъде изчистено???? Не може да се навакса толкова бързо, затова не очаквайте мъдри и благородни действия от Обама...... просто защото предците му не са били нито мъдреци, нито благородници!
  • 18 гост

    0 0 Отговор
    На негъра майка му и баща му са биле роби на трастиката и негърът сега отмъщава на белите ! НО ще яде бой циганина !