Отидете към основна версия

26 147 26

Учени разгадаха изчезването на малайзийския самолет

  • малайзия-
  • самолет-
  • боинг 777

Приложни математици от САЩ и Катар представиха теория, която обяснява безследното изчезване на самолета на Malaysia Airlines Боинг 777 по маршрута на полет 370. Теорията е публикувана в издание на американското Математическо общество.

Учените представят навлизането на самолета от атмосферата в океана като класически случай на хидродинамиката при който тялото навлиза от едно състояние или фаза (въздух) в друго състояние или фаза (вода). При този подход описанието на проникването на тялото в по-плътната фаза се свързва с неговата маса.

С помощта на числени симулации специалистите са разгледали пет възможни сценария свързани с вазможното развитие на събитията със малайзийския самолет.

Най-вероятният сценарий, според учените, е че самолетът е навлязал във водата във вертикално (или в близко до него) положение. Това обяснява отстъствието на фрагменти на въздухоплавателния съд, както и липсата на разлив на гориво и други следи от катастрофата.

Самолетът Boeing 777, извършващ полет MH370 Куала Лумпур — Пекин, изчезна от радарите на 8 март. На борда на самолета самолета се намираха 239 души, от които 12 екипаж. Те бяха обявени за мъртви, а експертите още не могат да стигнат до единодушие за причините за изчезването на самолета.

Дейли Телеграф съобщи преди месец, че според предварителния доклад за полета, самолетът умишлено е летял така, че да избегне военните радари. Малайзийското правителство представи подробна карта, представяща необичайния път на самолета, след изчезването му от екраните на авиодиспечерите на 8-ми март. Тя показва, че машината не е следвала предварително определените навигационни точки, както се смяташе до сега. Вместо това тя се е спряла точно над пролива Малака, след което тя е пътувала на юг към морето за около 7 часа, преди да се разбие в Индийския океан. Според експерти, самолетът е извършил тези маневри, за да избегне индонезийското въздушно пространство, намалявайки риска да бъде засечен дори и от военни радари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини