Отидете към основна версия

16 032 15

Хенри Кисинджър: Близкият изток е заплашен от ядрен апокалипсис

  • близък изток-
  • ядрен апокалипсис-
  • хенри кисинджър

Близкият изток е заплашен от ядрен апокалипсис, ако страните в региона се сдобият с атомни оръжия, предупреждава в своя колонка за влиятелният делови в. „Уолстрийт джърнъл“.

За да се избегне катастрофата от ядрена надпревара в Близкия Изток, практически съюз на Запада с Русия може да спаси света.

Обама и Европа предадоха ядрения ключ на Иран и Саудитска Арабия пазарува за себе си. Пакистан продава. Дали се намираме пред „неизбежна катастрофа“? Това пита смятаният най-мъдрият анализатор по външна политика.

Той смята, че с намесата на Русия в Сирия, установената от последните четири десетилетия геополитическа структура е в пълна бъркотия.

Израел и останалия свят са в смут от военната кампания на Кремъл в подкрепа на Дамаск, но Путин защитава преди всичко Русия, смята Хенри Кисинджър.

Четири арабски страни са престанали да съществуват – Либия, Сирия, Ирак и Йемен. Всички те са изправени пред опасността да бъдат покорени от Ислямска държава, която би се превърнала в световен халифат, управляван от шериатския закон.

САЩ и Запада се нуждаят от последователна стратегия. Ние не разполагаме с един засега, предупреждава влиятелният американски политик. Според него да се отнасяме към Техеран като нормална държава е самозалъгване.

Колкото по-дълго Ислямска държава удържа и контролира географски определена територия, то тя ще е в основата на напрежението на Близкия изток. Унищожаването на Ислямска държава е много по-наложително от свалянето на Башар Асад.

Путин вижда как джихадистите по южната му граница се приближават все по-близко до ядрени оръжия. Хиляди чеченци се бият в редовете на Ислямска държава и съществува реална заплаха те да се върнат в Русия и Китай и да надигнат отново глава. Представете си хиляди крайни и безмозъчни фанатици по нашата южна граница и вие ще добиете представа за картината, която вижда Москва.

Като се вземе в предвид общият провал на политическата воля на Запад, в съчетание със стратегическа яснота на Путин, практическият съюз между тях бих могъл да работи. Руският президент вече намекна, че това е ставало на военно ниво по време на втората световна война, отбелязва Хенри Кисинджър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини