Отидете към основна версия

2 115 8

Протест срещу US базата Рамщайн

  • рамщайн-
  • протест-
  • дронове

Използването на дронове тика в ръцете на ислямистите жителите на Близкия изток

Разположената в Германия американска военна база преживя невиждан до момента протест. Над 5000 германци оградиха военното съоръжение с жива верига. Протестът беше насочен срещу практиката на Пентагона да използва безпилотни самолети – дронове в борбата срещу тероризма, уточнява Ройтерс.

Организаторите на протеста заявиха, че в дъждовната събота са се събрали около 7000 души. От полицията обаче ревизираха бройката на 2000 души.

Депутатът на Зелените Табеа Рьоснер заяви пред местни медии, че се включила в протеста, защото използването на дронове тика в ръцете на ислямистите жителите на Близкия изток.

Борецът за мир Райнер Браун посочи, че протестът е сигнал, че Рамщайн трябва да бъде затворена.

Протестиращите дори обвиниха базата, че тя служи за координационен център и предава информация за набелязване на цели от Пентагона за нанасяне на удари с дронове в страни като Ирак, Сирия, Йемен, Афганистан и Пакистан.

Рамщайн служи за щаб на американските военновъздушни сили в Европа. Дойче веле припомня, че през 2013 г. бившият оператор на дронове Брандън Брайян разкри пред сп. „Шпигел“, че Рамщайн е най-големият координационен център на войната на Вашингтон с дронове по цели в Афганистан, Ирак, Пакистан, Сомалия и Йемен.

През 2013 г.президентът на САЩ Барак Обама уточни, че Рамщайн не се използва за удари от безпилотни самолети.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: