2 Април, 2019 20:34 6 002 24

Една "малка Америка", създадена да води войни

  • рамщайн-
  • нато-
  • сащ-
  • военна база-
  • германия

От години има улики, че от военната си база в германския Рамщайн американската армия извършва съмнителни операции по света

Една "малка Америка", създадена да води войни - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години има улики, че от военната си база в германския Рамщайн американската армия извършва съмнителни операции по света. Съдът в Мюнстер сега призова Германия да следи по-отблизо какво точно се върши там.

Военновъздушната база Рамщайн не е обикновено военно летище. Базата е разположена на площ от 1400 хектара и е главна квартира на американските ВВС за Европа и Африка. Тук е разположена и наземна станция за сателитни и радио-релейни връзки, които осигуряват оспорваните в международното право операции с дрони, водени от американците в Африка, Близкия изток и други части на света.

Военновъздушната база Рамщайн в югозападната част на Германия е най-голямата американска военна база извън САЩ. В и около нея живеят 50 000 американци, от които 8000 са военнослужещи. Базата е нещо като малък град, една малка Америка, създадена за воденето на войни.

Военновъздушната база обаче не е екстериториална област, в която американците да могат да правят каквото си искат. Всичко, което се случва тук, е подчинено на германското законодателство. По принцип. Въпреки това в миналото германските власти често си затваряха очите, когато ставаше дума за определени действия на американците в Рамщайн.

Основна роля във войната с дрони

Това становище застъпиха наскоро и съдиите от Върховния административен съд в Мюнстер. Те подложиха на критика бездействието на германското правителство по отношение на американските войни с дрони и отправиха предупреждение към Берлин за нуждата от по-строг контрол. Жалбата срещу американските военни действия с дрони беше внесена в съда от трима йеменски граждани, които са загубили свои близки в родината си след нападения с американски дрони.

В съдебното решение от Мюнстер се казва следното: "Чрез съответни мерки, Федералната република е длъжна да се увери, че САЩ спазват международното право в атаките си с дрони в Йемен". Доказано е, че по време на тези атаки, които се направляват дистанционно, са били убити не само предполагаеми терористи, но и невинни граждани.

Още преди близо четири години американецът Брендън Брайънт подаде сигнал пред разследващата комисия на Бундестага, че базата в Рамщайн играе основна роля в американските войни с дрони. Бившият навигатор на безпилотни самолети е проследявал направляваните от него полети на монитор в САЩ. Той обаче твърди, че всички данни, необходими за въпросните полети, са преминавали през релейната станция на базата Рамщайн в Германия.

Все повече германски политици виждат в съдебното решение от Мюнстер потвърждение за своите опасения. Експертът по въпросите на отбраната от фракцията на Зелените Тобиас Линднер заяви за ДВ следното: "Германското правителство трябва да предприеме всички необходими мерки, за да принуди САЩ да ползват своите военни бази в Германия в пълно съответствие с действащите германски закони".

Говорителят на ГСДП по въпросите на отбранителната политика Фриц Фелгентрой очаква "германска страна да проявява по-високо самочувствие в споровете със световната сила САЩ". Колегите му от ХДС/ХСС гледат малко по-различно на нещата. Анита Шефер например, в чийто избирателен район се намира базата Рамщайн, отхвърля обвинението, че Германия също носи отговорност за американските атаки с дрони. "Няма как да се твърди, че Германия участва в тези операции, само защото данните, които са необходими за тях, преминават през германска територия", казва тя. Досега федералното правителство не е коментирало решението на съда в Мюнстер. Решение за обжалване засега не е взимано.

Рамщайн е от изключителна важност за САЩ

Винаги, когато американците прехвърлят войски, техника и оръжия към някоя точка в света, те използват военната база в Югозападна Германия. А когато американски войници бъдат ранени по време на чуждестранна мисия, те първо се транспортират до базата в Рамщайн, откъдето се изпращат в американската военна болница в съседния град Ландщул.

Това е най-големият американски военен лазарет извън САЩ. С други думи - базата Рамщайн е просто незаменима за американците. Това се отнася и до операции, които американците извършват с или от името на своите европейски партньори. Същото обаче се отнася и до войните, които САЩ водят самостоятелно – често пъти със съмнителни методи.

В Рамщайн се случват и други съмнителни неща

Преди две години германски и източноевропейски медии информираха за американски оръжейни доставки за сирийските бунтовници. Твърди се, че и тези доставки са били извършени през базата в Рамщайн. А това би представлявало нарушение на германския закон за контрол над оръжията. Поради липса на доказателства обаче, не се стигна до разследване. Прокуратурата в Кайзерслаутерн съобщи през февруари 2018 година, че "журналистическите заключения не изглеждат неправдоподобни, но че липсват конкретни доказателства за подобни оръжейни доставки".

И други предварителни разследвания за съмнителни действия в базата Рамщайн бяха прекратени на бърза ръка. През февруари 2003 година ЦРУ отвлече един имам от Милано и през базата в Рамщайн, го прехвърли до таен египетски затвор за изтезания. Прокуратурата в Цвайбрюкен прекрати разследването си по случая през 2008 година, защото уж не можела да се установи самоличността на похитителите. Година по-рано обаче в Италия бяха осъдени задочно 23 агенти на ЦРУ по повод същия случай. Излиза, че италианците са знаели имената им. Правителството в Рим тогава очевидно пое риска да развали добрите си отношения със САЩ, а Берлин се побоя да го стори.

Откакто стана известна историята с дроните, съюзът за мир "Stopp Air Base Ramstein" получава все повече подкрепа. Междувременно 17 000 души са подписали петицията за прекратяване на операциите с дрони. А през юни ще се протестира цяла седмица срещу базата Рамщайн. И то за трети пореден път. Решението на съда в Мюнстер даде нов тласък на движението за мир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    54 10 Отговор
    Тия там са смъртници...чакат деня на страшния съд когато Путин ще ги избави от мъките им!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Справедлив

    12 27 Отговор
    Това е война.Какво да правят американците в Рамщайн ????Да разпръскват листовки на територията на врага ли ?:)))
  • 4 Оппа

    36 4 Отговор
    Ако не Рамщайн, ще е някоя друга. Ако не е Германия, ще е друга. Надупени политици колкото щеш! И все пак мисля, че Путин има пръст в тая работа. Той е виновен!
  • 5 Абе,

    35 0 Отговор
    Какви са тия “дрони”, бе?!? Не бяха ли дронове?
  • 6 NikNay

    23 0 Отговор
    Рамщай ме кефят, фен съм им. . . . А така между другото множество число на дрон мисля , че е дронове а не дрони. . .

    Коментиран от #24

  • 7 Mорук

    36 3 Отговор
    За първи път Дойче зеле да напише нещо мн добро ,америте са там от края на войната ,време е да се измитат,наближава времето световния полицай да бъде наритан

    Коментиран от #9

  • 8 Б 52

    5 24 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Първо ще избави въшливите си варяги от мъките. и той последен ще изгаси лампата на "великата" , потънала в собствените си лайна федерация. Когато червените боклуци останат само между Урал и Украйна, вие червени подлоги сте на ред за редуциране. Китай ще редуцира пияните ватенки, ние вас.

    Коментиран от #10

  • 9 Чочаркавица

    12 30 Отговор

    До коментар #7 от "Mорук":

    Не-е-е. САЩ ще останат там, защото германците много добре помнят пияната руска зган, със смъкнати до коленете панталони. Много добре помнят тълпите азиатци, облечени в мръсната зелено-кафява униформа на така наречената червена армия, които изнасилват на ред всичко що прилича но жена. Помнят и бетонната стена, откъснатия от руснаците Берлин и въздушния мост на САЩ, който го спаси от червените лапи. Чек пойнт бъркаше в очите на червената напаст, но тя се разпадна сама. САЩ ще останат в Европа и ще стават все повече, за да не смеят руснаците и да си помислят да освобождават отново Европа от каквото там си решат. "Горките", толкова са измършавели, че само едно ново "грабене" като през WW2 може да ги оправи, макар и временно. За това дрънкат оръжие от години. Грешно си правят сметката. Един огромен дракон им яде задника от изток и нищо не могат да направят. Не могат, а и не смеят да го ядосат. Нека да си яде. Земя има.

    Коментиран от #11

  • 10 Китай

    23 3 Отговор

    До коментар #8 от "Б 52":

    се намира в търговска война с ФАЩ, а не с Русия и Европа. Напротив, укрепва икономическите си отношения с Русия, Италия, Франция, Германия, България... И е в политически конфликт с краварите по почти всички политики. Така, че Европа все повече се усеща, че краварите са непочтени конкуренти, а не съюзници.
  • 11 Бачо Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чочаркавица":

    Бастуняк, ако си мислиш, че американските пишлемета се държат различно, дали ВСВ, дали днес, значи не си излизал от мазето... Онзи ден си говорих с един, който ми разправя за негов колега, базиран в Италия, на който карабинерите са му поцепили канчето и въобще не са бързали да съобщят на американците.... И много добре са направили. Идиотите нямат народност, има ги навсякъде. Ти например също не си руснак, ама на...

    Коментиран от #21

  • 12 Rammstein

    1 9 Отговор
    Бий тиквите на чалмите и Златната орда от Сибир.
  • 13 Истината

    14 1 Отговор
    До КОГА Светът ще търпи ФАШИСТИТЕ?!

    ОКУПАТОРИТЕ - ВЪН ОТ ЕВРОПА!!!
  • 14 kjl

    14 2 Отговор
    За да се спре кръвожадна америка, трябват общи усилия!
  • 15 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    На № 7 "Морук" Разбирате ли ,че още след Първата световна война Германия не е самостоятелна държава в икономически план. След като качват А.Хитлер на власт и го въоръжават "до зъби", направлението е дадено - СССР. Когато глупакът напада Англия, няма как тя и нейното чедо САЩ, да не "кярят" от военни доставки за Сталин и да не се включат във войната към края, като виждат, че руснаците ще завземат цяла Европа.След Втората война Германия и политически не е самостоятелна. К. Аденауер подписва т.н. "канцлер-акт" и САЩ възстановяват ГФР срещу : 1/ Всички медии са подваластни на янките 2/ Територията им е изцяло предоставена на чичо Сам и 3/ Златния резерв на Германия е на Уолстрийт.До колко ГДР е възстановена и как, ние / и те /си знаем ! Всеки канцлер на Германия преподписва този "АКТ" и се дупи на САЩ. Германия в нищо не е самостоятелна страна въпреки икономическия си напредък и политическия си фасон. От време на време някой немски политик се " изсилва" за пред електората и надига глас за независимост....... НЯМА КАК ДА СТАНЕ !!!!!

    Коментиран от #19, #23

  • 16 bbbbbbb

    6 0 Отговор
    dw се разписаха против САЩ, тук става нещо

    Коментиран от #20

  • 17 Матей

    4 1 Отговор
    Базата в Рамщайн е една малка окупационна армия,снабдена с достатъчно техника,за да държи в шах Дойчланд.Стоят си те там,уж ги пазят от лошия Путин,а може да ги вкарат във война,за благото на чичо Сам.Не ги опазиха от джихадисткото нашествие,от дръзки атентатори и безчинстващи орди.Тия гости ще искат изпращане някой ден,как мислят германците да се отърват от тях?
  • 18 Русонефил

    1 1 Отговор
    И сега ква стана. Тия дето връзват със свински опашки емигранти в България изведнъж се загрижиха за правата на едно йеменско семейство. Нещо не се връзва.
  • 19 Русонефил

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Шаран БГ":

    Това е съзнателно избрана от Германия политика. Те се дърпат винаги от участие в международни проблеми. Не са САЩ, които ги възпират. Не си наясно с немскъта политика след ВСВ. А пък умуванията ти за Сталин и Хитлер са просто смешни. Не се връзват с факта, че до 1941 Германия и СССР са първи дружки. Съюз насочен срещу запада. Даже германската армия настъпва през юни 41 първоначално с резервоари пълни с бензин от руски нефт.
  • 20 Русонефил

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "bbbbbbb":

    Нищо не става. Нормално за една демократична държава. През 70 - те години германците са хвърляли камъни и са стреляли срещу американските бази. През първата война в голфа също имаше демонстрации в Рамщайн. Това не попречи на сесерето да се спомине скоропостижно, пък американците са си още в Рамщайн.
  • 21 Гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    А баба Ванга не ти ли каза нещо по въпроса? Или съседката на тъщата?
  • 22 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ТООО, КВО СТАВА БЕ????ГЕРМАНИЯ СТАВА...НАЦИЯ И ДЪРЖАВА ????Бах маа му...помним какво следва......и срещу кого.
  • 23 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Шаран БГ":

    в тази връзка е любопитен о отговорът на въпроса ..ЗАЩО Сталин НЕ ОТГОВАРЯ НА ПРОВОКАЦИИТЕ И НЕ НАПАДА ПРЪВ!!!!!?..Защото Рузвелт заявява пред конгреса,,,ЩЕ ПОМАГАМЕ НА НАПАДНАТИЯТ!!!!,,,Затова Сталин ,,търпи ,,до последно и ЧАКА ОБЯВЯВАНЕТО НА ВОЙНА ОТ Германия...Така ПЕЧЕЛИ Америка на своя страна,което гарантира успеха....Путин сега,по подобна логика---ПО СЛАБ ОТ Америка...НЕ ИСКА ВРАЖДА С НЕЯ!!!!НО Америка вече е друга---АЛЧНА,ИМПЕРИЯ,ЕГОИСТИЧНА И ИДИОТКА ...също като ЦеЦерон!!!!!
  • 24 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "NikNay":

    ШЛЬОКАВИЦА,брат...Кво да правиш...прогрес!!???!