Отидете към основна версия

17 143 14

Откриха ново агрегатно състояние на водата

  • вода-
  • откритие-
  • агрегатно състояние-
  • молекула

Според учените водата може да има две течни състояния

Едно от най-важните неща, на които ни учат в училище е, че водата съществува в три агрегатни състояния - лед, течно и газообразно. Международен екип от учени обаче установи, че течното състояние на водата може да съществува под две различни форми.

Изследователите с изумление откриват, че физичните свойства на водата се изменят при температури между 50 и 60 градуса по Целзий.

При различните агрегатни състояния, наречени още "фази", атомите и молекулите на водата са устроени по различен начин. При високи температури молекулите са по-разпръснати и имат свойството да се движат напълно свободно (газ). При по-ниски температури молекулите имат по-ограничен брой конфигурации на организация (течно). А ако температурите се смъкнат още по-надолу - молекулите са наредени по конкретен начин (твърдо).

Структурата на водната молекула, H₂O, може да бъде оприличена като връх на стрела - с двата водородни атома, кислородният отгоре. Електроните в молекулата са разпределени по асиметричен начин, което дава отрицателен заряд на водородната страна. Тази проста структурна особеност дава възможност на водната молекула да взаимодейства с други във водородни съединения.

Водородните връзки в молекулите запазват реда си при ниски температури, но могат да навлязат във втора течна фаза при по-високи. Там те са по-неорганизирани, образуващи нещо като течни кристали.

Изучавайки как водните молекули взаимодействат една с друга би дало възможност на учените да надникнат още по-навътре в тайните на биологичните системи, които са изградени предимно от вода.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини