Отидете към основна версия

1 710 8

Магнитно поле помага да колонизираме Марс

  • марс-
  • колонизация-
  • магнитно поле-
  • nasa

NASA с нова любопитна разработка

Снимка: Shutterstock

Учени от NASA разработват план за превръщането на Марс в по-гостоприемна за човека планета, пише сайтът Мегавселена. Те разиграват компютърен модел, който тества магнитно поле около Червената планета с цел защита от слънчевите ветрове, отнасящи тънкия слой атмосфера. При наличието на такова поле бъдещото заселване на Марс би било по-възможно, смятат учените.

Ако този план може да бъде задействан и сработи, полярните ледени шапки на Марс може да бъдат разтопени и така милиарди по-късно отново да се появи течаща вода на планетата. Изчислено е, че около 1/7 от древния океан на Марс е замръзнал и е в полярните шапки на планетата, обявиха от NASA.

Преди милиарди години, на повърхността на Марс е имало големи обеми течаща вода. След това обаче, планетата е загубила своята атмосфера заради силните слънчеви ветрове и се е превърнала в студения сух свят, който наблюдаваме днес.

Една от възможностите да се възстанови атмосферата и планетата да стане по-гостоприемна е да се изпрати космически кораб, който да бъде в постоянна орбита около планетата и да създава магнитно поле. То ще защитава Марс от най-екстремните въздействия на слънчевия вятър и ще може да задържи атмосфера на планетата.

Ако това стане, атмосферното налягане на Марс ще се повиши и планетата ще стане по-близка до Земята. От NASA вярват, че така може да бъде променен климатът на Марс.

Създаването на такава „магнитна бариера“ ще позволи по-лесно да бъде изследвана и дори заселвана тази относително близка до Земята планета.

В NASA си дават сметка, че компютърният модел е едно, а реалния живот – друго и заявяват, че подобна мисия е несигурна. Но в Агенцията вече има разработени планове за космически мисии с човек на борда на кораб, който да обикаля в орбита около Червената планета, без да каца на нея. Като следващ етап ще се подготви и мисия с кацане на повърхността на Марс, което ще отвори нови хоризонти пред човечеството.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Смъртта дебне на Марс (ВИДЕО)

    Планетолози от НАСА представиха изследване на тема кои са петте основни причини, от които може да умре човек на Марс, предаде lenta.ru. Това се случи ...
    15.05.2017
    3 778
    10
  • Нови уникални снимки на Марс

    НАСА показа уникални снимки на Марс, позволяващи да се хвърли поглед отблизо върху повърхността на Червената планета. Изображенията са заснети с ви ...
    25.02.2017
    3 402
    1
  • Кой пръв ще построи град на Марс?

    Илън Мъск не е единственият човек, който иска да построи град на Марс. В космическата надпревара за покоряването на Червената планета се включват и Об ...
    21.02.2017
    3 333
    7
  • OAE ще колонизират Марс

    Обединените арабски емирства искат да колонизират Марс, пише "Таймс ъф Израел". Държавата от Близкия Изток представи своя нов проект - " ...
    16.02.2017
    1 701
    4