Last news in Fakti

9 Март, 2017 01:30 1 707 8

Магнитно поле помага да колонизираме Марс

  • марс-
  • колонизация-
  • магнитно поле-
  • nasa

NASA с нова любопитна разработка

Магнитно поле помага да колонизираме Марс - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от NASA разработват план за превръщането на Марс в по-гостоприемна за човека планета, пише сайтът Мегавселена. Те разиграват компютърен модел, който тества магнитно поле около Червената планета с цел защита от слънчевите ветрове, отнасящи тънкия слой атмосфера. При наличието на такова поле бъдещото заселване на Марс би било по-възможно, смятат учените.

Ако този план може да бъде задействан и сработи, полярните ледени шапки на Марс може да бъдат разтопени и така милиарди по-късно отново да се появи течаща вода на планетата. Изчислено е, че около 1/7 от древния океан на Марс е замръзнал и е в полярните шапки на планетата, обявиха от NASA.

Преди милиарди години, на повърхността на Марс е имало големи обеми течаща вода. След това обаче, планетата е загубила своята атмосфера заради силните слънчеви ветрове и се е превърнала в студения сух свят, който наблюдаваме днес.

Една от възможностите да се възстанови атмосферата и планетата да стане по-гостоприемна е да се изпрати космически кораб, който да бъде в постоянна орбита около планетата и да създава магнитно поле. То ще защитава Марс от най-екстремните въздействия на слънчевия вятър и ще може да задържи атмосфера на планетата.

Ако това стане, атмосферното налягане на Марс ще се повиши и планетата ще стане по-близка до Земята. От NASA вярват, че така може да бъде променен климатът на Марс.

Създаването на такава „магнитна бариера“ ще позволи по-лесно да бъде изследвана и дори заселвана тази относително близка до Земята планета.

В NASA си дават сметка, че компютърният модел е едно, а реалния живот – друго и заявяват, че подобна мисия е несигурна. Но в Агенцията вече има разработени планове за космически мисии с човек на борда на кораб, който да обикаля в орбита около Червената планета, без да каца на нея. Като следващ етап ще се подготви и мисия с кацане на повърхността на Марс, което ще отвори нови хоризонти пред човечеството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 4 Отговор
    големи фантазьори тези от nasa

    Коментиран от #2

  • 2 ссс

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    фантазьори ма си струва да се пробва с вас рашистите и пияните ушанки - сички на марс да нпраите магнитно поле за бели човек дето ще дойде да живее.хем ша освободите от присъствието си приятелите ми турци.

    Коментиран от #3

  • 3 Сашо

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "ссс":

    Няма да е лошо да си обърнеш внимание , въпреки че за твоя проблем управия няма
  • 4 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Це руските хакери..тролове..
    хапчитаааа!!
  • 5 астероида

    2 2 Отговор
    е човек ще лети до марс ма нема да стапва там СТРАННО! Треа пак да приготвят декорите от лунната сцена!!! Лицемерни лъжци!!!
  • 6 гост

    2 0 Отговор
    "..да бъдат разтопени и така милиарди по-късно отново да се появи течаща вода на планетата"
    дето се вика поживьом увидим:)
  • 7 Поп Грую

    3 1 Отговор
    "в Агенцията вече има разработени планове за космически мисии с човек на борда" - тия кво, да не би да са си направили ракетен двигател вместо руския, пък ний да не знайм?
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо пишат и мислят за МАРС, а не се напънат да предпазят ЗЕМЯТА, от повишената слънчева активност ? Само раздухват глобалното затопляне и го приписват на нашата дейност, което не е вярно.