Last news in Fakti

15 Май, 2017 22:16 3 774 10

Смъртта дебне на Марс (ВИДЕО)

  • марс-
  • червената планета-
  • наса-
  • пътуване-
  • космос

Учени от НАСА назоваха петте най-смъртоносни опасности на Червената планета

Смъртта дебне на Марс (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Планетолози от НАСА представиха изследване на тема кои са петте основни причини, от които може да умре човек на Марс, предаде lenta.ru. Това се случи по време на конференцията "Хора на Марс" във Вашингтон.

Непосредствена опасност за хората, намиращи се на повърхността на Марс, представлява атмосферното налягане, което е сто пъти по-ниско от земното. Ако е незащитена, при тези условия кръвта на човек започва "да ври" - разтвореният в нея газ образува мехурчета. Смъртта може да настъпи до няколко секунди.

Опасност представлява също хипоксията - медицинско състояние, което се характеризира с недостиг на кислород. Атмосферата на Червената планета се състои от 95 % въглероден диоксид. Без кислород човек умира след няколко минути.

На трето място е студът. През лятото в района на екватора температурата на повърхността на Марс може да достигне 21 градуса Целзий, обаче през нощта е значително по-ниска - около минус 62 градуса Целзий. Човек може да умре при такъв студ за няколко часа.

Повърхностните слоеве на атмосферата на Червената планета съдържат много абразивни прахови частици. Когато се натрупат в белия дроб, те могат да доведат до фатален изход след няколко седмици.

На пето място по опасност е радиацията. Марс няма собствена магнитосфера, в резултат на което високоенергийните космически лъчи и потоци от Слънцето са способни да убият човек за няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Hou

    9 11 Отговор
    Браво ксаниба. Кефиш бате и това е самата истина. НАСА е и ще бъдр номер едно, защото там има изграден колектив, работят точните и амбициозни хора. Всички те са там на принципа на свободата и да не забравяме че това е свързано със много пари за наука.
  • 3 Гост

    20 6 Отговор
    И кой ги кара да отиват на Марс?Ще чъфнат и завържат там!Тези от НАСА акъл нямат да харчат пари за глупости!
  • 4 UFO

    18 4 Отговор
    Те Луната още не са разучили, а са тръгнали за марс вече!:)
  • 5 Шляхтиц

    23 0 Отговор
    По повод прелитането от Американския до Европейския континент от Чарлз Линдберг през 1927 година заядлив журналист пита големия драматург Бернард Шоу какво ще каже по този повод. И Бернард Шоу казва: Сега, когато се научихме да плуваме под водата като рибите, да летим във въздуха като птиците, остана да се научим да живеем на земята като хора. И на пет други планети да отидем ще направим същото, каквото направихме и на Земята, тотално унищожение на планетата и всичко живо на нея.
  • 6 незнайко

    12 2 Отговор
    Какъв е извода ? ДА СИ ЗАПАЗИМ ЗЕМЯТА ! На Марс да пращат осъдените на смърт.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Изводът е:
    С фините прахови частици във въздуха вече сме свикнали, ще свикнем с урана във водата (в България сериозно се работи по въпроса), за студеното - ще се облечем по-топло.
    Е какво остана - нямало било кислород и налягането било ниско - ами за какво са скафандрите :) ?
  • 8 Фена

    9 1 Отговор
    Това са решими проблеми. Като разтопим подземния лед на Марс ще се образува нормална атмосфера с кислород и озон в горните слоеве, реки и океани. Магнитното поле ще е по-сложно, но и него можем да създадем по изкуствен начин - електромагнитен щит излъчван от станции на повърхността на Марс. Най накрая ще залесим повърхността и растенията ще се справят с прахоляка. Какво толкова има да се мисли, трябва да се действа. Вместо 100 млр. за въоръжаване на арабеските по-добре Доналд да пренасочи тези пари към НАСА за по-полезни неща.

    Коментиран от #9

  • 9 ДО ФЕНА

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Фена":

    Ейй някои хора са много прости, някои чели не дочели, други пък чели ама не разбрали. Какви 100 млрд. сануваш, с които САЩ щели да въоражат "арабеските". Да ще ги въоражат ама срещу заплащане от страна на "арабеските" в размер на 100 млрд и като ги получи чичо ти Тръмп може да ги да пренасочи тези пари към НАСА за по-полезни неща, ама преди да ги платят "арабеските"тези пари ги няма. САЩ НЕ ДАВА НИЩО ДАРОМ !!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.