Отидете към основна версия

2 693 6

Финансовите министри на Еврозоната решават съдбата на еврото

  • еврозона

Очаква се Гърция да получи поредния транш финансова помощ

Финансовите министри на страните-членки на Еврозоната се събират днес в Брюксел, където се очаква да уточнят в детайли разширяването на правомощията и увеличаване на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност. Сред основните задачи на фонда е да се спре разпространението на дълговата криза и отпускането на поредния транш от помощта за Гърция.

В последните дни и особено вчера Германия и Франция се опитаха да „подгреят“ срещата на европейските лидери, насрочена за 9 декември, на която се очаква да се посочат конкретни мерки, които да овладеят дълговата криза. „Работим интензивно за създаването на съюз на стабилността“, заяви снощи финансовото министерство на Германия с официална позиция.

В края на октомври след 8-часово заседание лидерите от еврозоната се договориха фонда да бъде увеличен до 1 трлн. евро. Те постигнаха споразумение и за това финансовите ресурси на фонда да могат да се използват като ливъридж (един вид лост, чрез който да се увеличи стойността му). Засилване на ефекта на ливъриджа ще варира според специфичните характеристики и пазарните условия, но може да увеличи стойността на средствата във фонда до 4-5 пъти.

Първоначално фондът разполагаше с 440 млн. евро, но след като лихвите по държавните облигации на Италия нараснаха, на фонда се наложи да използва по-голяма сума за гаранции и средствата се свиха до 250 млрд. евро.

В края на миналата седмица обаче "Файненшъл таймс", съобщи, че фондът за еврото може и да не нарасне до 1 трлн. евро. Причина за ревизията на плановете на лидерите са влошените пазарни условия.

На срещата в края на октомври европейските лидери се споразумяха и до края на годината да се осигури нова финансова програма за Гърция от страна на ЕС и МВФ за 100 млрд. евро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гърция получи поредните милиарди

    Финансовите  министри на страните-членки на Еврозоната са съгласни да отпуснат поредния, шести транш от помощта за Гърция, предаде Франс прес. ...
    29.11.2011
    3 072
    3
  • Идва ли краят на еврозоната?

    Положението на еврото и на ЕС е драматично. Ако Германия и ЕЦБ не вземат незабавни мерки, краят на общата валута е неизбежен, предупреждава лондонс ...
    26.11.2011
    4 255
    7
  • Меркел и Саркози готвят промени в договорите на ЕС

    Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози заявиха, че до няколко дни ще предложат промени в законодателството на Европ ...
    24.11.2011
    1 155
    0