Last news in Fakti

26 Ноември, 2011 16:44 4 255 7

Идва ли краят на еврозоната?

  • еврозона-
  • евро-
  • меркел-
  • крах
Идва ли краят на еврозоната? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Положението на еврото и на ЕС е драматично. Ако Германия и ЕЦБ не вземат незабавни мерки, краят на общата валута е неизбежен, предупреждава лондонското списание "Икономист". Има ли все пак шанс за Европа през 2012, коментира Дойче веле

Въпреки че еврозоната e поела към крах, повечето хора смятат, че накрая европейските ръководители ще сторят необходимото за спасяване на единната валута. Защото последствията от срива на еврото ще бъдат така катастрофални, че никой разумен политик не би трябвало да допусне това.

Евро-крахът ще предизвика икономическа криза, по-тежка дори от онази през 2008/2009. Финансово най-стабилният регион на света ще се окаже неплатежоспособен, ще има банкови фалити и ще бъде въведен капиталов контрол. Еврозоната може да се разпадне тотално, или пък на два блока - северен и южен. Сред взаимни обвинения и нарушени договори след разпадането на най-амбициозния икономически проект на ЕС, неудържимите валутни пертурбации почти сигурно ще предизвикат края и на единния пазар. Оцеляването на ЕС също ще се окаже под въпрос.

Има ли политически решения

Опасенията на инвеститорите доведоха до спад на интереса към авоарите на по-слабите икономики, процес, който както изглежда не може да бъде спрян дори и с най-силни действия от страна на засегнатите правителства. Не по-малко тревожна е паниката, обхванала европейските банки. Добавете строгите финансови мерки, наложени в цяла Европа, и липсата на доверие от страна на бизнес и потребители, и неизбежно ще стигнете до извода, че през 2012 Европа ще изпадне в дълбока рецесия.

Опитът от предишните кризи показва, че тенденцията може да бъде спряна само със смели политически решения, целящи възстановяване на доверието в пазарите. Прехваленият спасителен фон, съгласуван през октомври, не върши работа. Европейските лидери са майстори на големите приказки за укрепване на валутата в бъдеще, но те не предлагат почти никакви идея за потушаване на сегашния пожар.

Предпазливата германска канцлерка Ангела Меркел може да бъде безмилостно ефективна в политиката: вижте само как помогна да дръпнат чергата под краката на Берлускони. Ала кредитният проблем е друга работа. Меркел просто отказва да проумее истината за паниката на пазарите. ЕЦБ пък отказва да подаде ръка на закъсали, но платежоспособни правителства.

Така не може да продължава дълго. Без рязка промяна в политиката на ЕЦБ и на европейските столици, единната валута може да се разпадне само за няколко седмици. Редица събития биха могли да предизвикат този срив. Така например в края на януари Италия трябва да рефинансира държавни облигации за над 30 милиарда евро. Ако пазарите продължават да се цупят, а ЕЦБ остане все така непоклатима, Италия може да се окаже на ръба на фалита.

Всички гледат към Германия

Възможно ли е да се направи нещо, за да се избегне този мрачен сценарий? Отговорът - все още - е: Да. Единствената институция, която може да окаже непосредствена помощ, е ЕЦБ. Като кредитор от последна инстанция, тя трябва да направи повече за спасяване на банките и да започне изкупуването на държавни облигации в големи мащаби.

 

Необходими са обаче и спешни мерки на политическия фронт, а там от централно значение е ролята на Германия. Ангела Меркел продължава да отхвърля идеята за еврооблигации, опасявайки се, че така валутният съюз ще се превърне в трансферен съюз и Берлин ще трябва да подкрепя без край по-слабите страни.

 

Но Германия трябва да промени позицията си - в противен случай с еврото е свършено. Меркел и ЕЦБ не могат да заплашват слабите икономики с изхвърляне от еврозоната и същевременно да увещават пазарите, че ще спасят еврото. Ако пък не го направи, германската канцлерка ще разбере, че решението вече е било взето, и без нея.

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 THIS IS THE END

    2 2 Отговор
    ....................МДАААА КОЛКОТО И ДА Е ТЪЖНО ЗА НЯКОЙ ОБАЧЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СИ ОТИВА ! НЯКОЙ НЕЩО НЕ Е ПРЕСМЕТНАЛ В ЦЕЛИЯ ТОЗИ ПРОВАЛИЛ СЕ ЗАМИСЪЛ ! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО КРИЗАТА КОЯТО ЩЯЛА ДА ПОСЛЕДВА И ДА Е ПО –ТЕЖКА ОТ ТАЗИ ОТ 2008–09 г. МОГА ДА КАЖА ЧЕ ПЛАШАТ ГАРГИТЕ ! ТОВА Е НЯКАКВА СМЕШКА НА ФОНА НА ТОВА КОЕТО БЪЛГАРИТЕ ПРЕЖИВЯХА ПРЕЗ 1990-92 г. КАКТО И ПРЕЗ 1996–98Г. НАС КРИЗА НЕ МОЖЕ ДА НИ УПЛАШИ ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ТОЛКОВА СДУХАНИ КОЛКОТО НИКОЙ ДРУГ НАРОД В ЕВРОПА ! ТУК НЕ САМО ЧЕ СМЕ В ПОСТОЯННА МИЗЕРИЯ НО И ПО – ЛОШО: – ЖИВЕЕМ С 5-6 ПЪТИ ПО НИСКИ ДОХОДИ ОТКОЛКОТО ... ФАЛИРАЛИТЕ ГЪРЦИ ??? А ТОГАВА КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА НАШАТА ДЪРЖАВА ??? КАКВО Е ТОЧНОТО ИМЕ НА ТОВА В КОЕТО СЕ ОПИТВАМЕ ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ НЕ Е БАНКРУТ НЕ Е И ФАЛИТ ЗАЩОТО НИЕ СМЕ МНООООГО ПО- НАДОЛУ ??? ЩЕ ВИ КАЖА : – ТОВА Е ГЕНОЦИД !!! ДА ГЕНОЦИД СРЕЩУ НАСЕЛЕНИЕТО В БГ ПРОДУЦИРАН ОТ ЗАПАДНЯРИТЕ И ИЗПЪЛНЯВАН ОТ НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ! ПРОСТО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ ! В БЪЛГАРИЯ СТОЖЕРА НА ФИНАНСОВАТА СИГУРНОСТ НА БАЛКАНИТЕ МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ– 68е. ВЪВ ФАЛИРАЛА ГЪРЦИЯ – 600е. В БГ СРЕДНА ЗАПЛАТА – 3ООе. В ГЪРЦИЯ – 1900е. ОБАЧЕ ЦЕНИТЕ И В БГ И В ГЪРЦИЯ СА ...СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ ??? ТАКА ЧЕ НА БЪЛГАРИТЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И С НЕГО И БЕЗ НЕГО МИЗЕРИЯТА СИ Е ЕДНА И СЪЩА ОТГОРЕ НА ВСИЧКОТО И ВНОСКИ ИМ ПЛАЩАМЕ ЧЕ ЧЛЕНУВАМЕ ! РЕЦЕПТАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ Е САМО ЕДНА : – ПЪТЯ КЪМ ЛЕТИЩЕТО !!!!!!!!!!!!!!
  • 2 соти

    1 1 Отговор
    дааа нас не ни е нужен ес защото нито традици нито вьзпитание сьвпадат с европейските може и това да е за добре видяхме как те живеят и дотук това на нас не ни приляга те са вьв релси-наляво -надясно и живота им се скапва-уволняват го от работа неможе да обслужи кредита и КРАЙ а ние винаги намираме начин да оцелеем ако немец го поставиш в нашите условия -умира защото са роботи и немогат да мислят ТОВА е нащо предимство
  • 3 Д. Сваровски

    0 1 Отговор
    Дето влезе България - всичко се разпада :Д
  • 4 Емил Трънкаров

    1 0 Отговор
    Едни щъркелчета поискали от майка си да ги премести в друго гнездо, а тя им отговорила "о маме където и да отидеме вие пак ще го наакате". Безспорно исторически фактори за разделянето на страните между Чърчил и Сталин са повлияли за наследствени ограничения в България, но все пак повече зависи от самите нас и от нашата народопсихология. Корупцията, шуробаженащината, бабаитсвото, лесното забогатяване с кражба и измама, не са наш патент, но при нас намират национален мащаб и масово приемане. Някак дори моделите за силния-истински мъж и красивата-истинска жена намират измерения несъвместими със световната практика. По медиите се разпространява информация за "бизнесмена... с неговите телохранители", когато на цял свят е ясно, че бизнесмен е несъвместимо понятие с телохранители. Децата израстват с тази погрешна престава. Дали медиите не могат да бъдат по устроумни и да измислят нова дума за тези "дуловодители".
  • 5 става страшно

    1 0 Отговор
    ДУПЕ ДА НИ Е ЯКО ЗАНАПРЕД...
  • 6 Haho

    1 0 Отговор
    Според мен някой има сметка да се драматизира. Например - този, който би спечелил най-много от това. Всяка паника свързана с ЕС вдига лихвите по ДЦК на закъсалите държави и гарантира по-големи печалби за тези, които ги дават. Иначе това, което се предлага в статията ми изглежда доста несправедливо като решение. Какво излиза - южняците са трупали дългове и са имали лоша финансова дисциплина,а сега ЕЦБ трябва да им изкупи дълговете и после да ги плащат всички европейци. Все адно в някое завадение да направим голяма сметка, да не ни стигнат парите и да помолим останалите гости в заведението безвъзмездно да ни платят сметката, за да нямаме праблеми с келнера! Кой каквото е дробил да си го сърба според мен. Страните, които немогат да издържат в еврозоната да излизат да се фалират и да се оправят така като ние го направихме през 95 година, а не да чакат друг да им плати сметката. А най тъпото е че тези дългове са най-вече от рисковите операции на банките, които вместо да фалират бяха изкупени от правителствата,а сега правителствата нямат пари да се посрещнат нуждите!
  • 7 кирил

    1 0 Отговор
    ще ядем хурката много яко няма да има пари за храна всичко ще се вдигне в пъти и радияцията ще ни довърши.постоянно ни пръскат отгоре и заразяват всичко живо .искат да ни изтребят като вид.