Отидете към основна версия

2 505 7

В Македония: Договорът с България е непрозрачен

  • зоран заев-
  • вмро-дпмне-
  • зоран илиоски-
  • македония-
  • българия-
  • непрозрачен-
  • договор

В Македония са разтревожени какво пише в договора

Снимка: БТА

До подписването на договора за добросъседство между Македония и България остава по-малко от месец, а македонският народ няма никаква информация за съдържанието му. Това заяви Зоран Илиоски, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, цитиран от македонската агенция МИА. По думите му има непрозрачност.

Илиоски посочи, че са известни контурите на документа, но остава загадка какво ще пише в учебниците по история, имала ли е Македония в миналото своя собствена история и дали ще бъде признат македонският език.

От ВМРО-ДПМНЕ смятат, че македонският премиер Зоран Заев е действал непрозрачно, което е разтревожило македонския народ. Министър-председателят на западната ни съседка бе подложен на остри критики след визитата си в София и срещите с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

От ВМРО-ДПМНЕ посочиха, че в предизборната си кампания Заев е обещавал публични дебати по важни въпроси, за да кажат македонците какво мислят, но сега се кани да сключва жизненоважни за държавата международни договори, без да съобщи какво и как е уговорил.

Зоран Илиоски каза още, че че директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е казал, че Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ не може да има становище за договора - особено по две точки, едната от които е за промените в учебниците по история.

„ВМРО най-остро осъжда подобни антимакедонски становища. Такива изявления са унизителни и трябва да бъдат осъдени. МАНИ трябва да реагира и да покаже, че не е подопечна на Заев. МАНИ трябва да излезе и с позиция за договора, който Заев възнамерява да сключи с България. Мълчанието на МАНИ по подобни съществени въпроси отваря пространство за нови нападки и ново омаловажаване. На такива нападки трябва да реагира и министерството на външните работи, тъй като става въпрос за авторитета на държавата и на върховната научна институция", заяви Илиоски.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: